Advert
A‡OCUK iSTiSMARI ve PEDOFiLi iA‡iN AiLELERE UYARILAR

A‡OCUK iSTiSMARI ve PEDOFiLi iA‡iN AiLELERE UYARILAR

Bu içerik 6666 kez okundu.
Günümüzde özellikle internetin yaygınlaşmasıyla birlikte çocuk istismarı çok sık yaşanır oldu. Çocuk istismarının birçok boyutu var; ihmal, fiziksel, duygusal, cinsel istismar. Bu istismar çeşitlerinden en zor anlaşılan cinsel istismardır. Bunun nedeni; kurbanın istismarı tehdit, baskı, korku, utanma gibi çeşitli nedenlerden dolayı gizli tutması veya çocuğun cinsel istismara uğradığını anlayacak yaşta olmamasıdır...
Son günlerde yaşanan üzücü olaylar nedeniyle anne babaların “pedofili”, halk diliyle“sübyancılık” hakkında uyarılması gerekmektedir.
Cinsel istismar, çocuk tacizi veya pedofili; çocuklara yönelik cinsel anlamda yakınlaşmadır. Pedofili yetişkinin cinsel tatmin amacı ile çocukları cinsel içerikli kullanmaya eğilimli ve istekli olmasıdır. Bu tip kişiler aynı ya da karşı cinsteki çocukları cinsel olarak çekici bulmakta ve çocuklara cinsel olarak ilgi duymaktadır. Çocuk tacizi, cinsel istismar veya ensest, pedofilinin yetişkinlikteki davranışsal sonuçlarıdır.
Pedofilik bireylerin kişilik özellikleri ve eylemleri nasıldır?
Pedofilik bireyler, aile içinde ve dışında sosyal ilişkileri kısıtlı, daha çok içe kapanık, eşi ya da ailesiyle sıcak ilişki kuramayan psikopatik, psi-koseksüel ve sosyal açıdan olgunlaşmamış kişilik özelliklerine sahiptirler. Pedofilik bireylerin eylemlerini yaptıkları ortalama yaşlar 40-70 yaş arasıdır. Pedofilik bireylerin büyük çoğunluğu erkeklerdir.
Pedofili olgularının eylemlerinde genellikle zor kullanmadığı, aksine önce masum dokunma sonra uygunsuz dokunma, açık resimler gösterme, porno izletme gibi birçok fizik manipülasyon ve desensitizasyon uyguladıkları gösterilmiştir. Bu bireyler için internet ortamı bilgi edinme, mağduru belirleme ve ilişki kurma, fantezi geliştirme, diğer sapkınlığı olan kişilerle bağlantı kurma gibi birçok istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için bir araç olmaya başlamıştır. Bu konuda aileler çok dikkatli olmalıdır.
ÇOCUĞA EN ÇOK ZARAR TANIDIKTAN GELiYOR ! Yabancıdan değil..
Çocuklar en çok güvendikleri insanlara karşı savunmasızdırlar.
Pedofilik bireyler çocuğa nasıl yaklaşır?
Çocuklar, %60-%70 oranında akrabalar, öğretmenler, komşular gibi çocuğun bildiği ve güvendiği,göz aşinalığı olan kişiler tarafından cinsel istismara uğramaktadır. Bu bireyler çocukları tuzaklarına, çocukların güvenlerini kazanarak düşürüyor. Güvendiği kişi tarafından yapılan şeyin olumsuz bir şey olduğunu anlayamazlar çocuklar.
Pedofilik bireyler ailenin ve çocuğun güvenini kazanmak için planlayarak, çocuklara yakın olabilecekleri bakıcılık, komşu, spor hocalığı ve servis şoförlüğü gibi mesleklere ve konumlara yerleşirler. Çocuklarla başbaşa kalabilmek için çocuğun ve ailenin güvenini kazanacak davranışlarda bulunurlar. Pedofilik bireylerin eylemlerini gerçekleştirmek için tercih ettikleri yerler genelde çocuğun tanıdığı bildiği yerlerdir. Küçük çocuklar ve kız çocuklarının çoğunlukla kendi evlerinde ya da pedofilik bireyin evinde, ergenlerin ve erkek çocukların ise ev dışındaki yol kenarı, ağaçlıklar, okul, oteller gibi yerlerde cinsel istismara uğradıkları ortaya çıkmıştır.
Çocuklar kolayca güven duydukları, kolayca korkutulabildikleri ve kandırılabildikleri için istismara çok açıktırlar. istismar eden kişi yakınları ya da akrabaları ise, istismarcı tehdit etmişse, korkarak kimsenin onları anlamayacağını veya inanmayacağını düşünür bunu gizli tutarlar. Aynı zamanda anne babalarının ve sevdiklerinin gözünde değerlerini yitireceğini düşünür ve gizli tutarlar. Bazen çocuğun yaşı çok küçükse zaten bunu anlayacak kapasitede olmadığı için gizli kalır. Çocukların çoğu istismardan dolayı kendini sorumlu hisseder veya eylemi yapan kişiye bağlılıklarından dolayı cezalandırılmasını istemezler.
Cinsel istismara maruz kalan çocuklar çeşitli ruhsal rahatsızlıklar yaşar!
Diğer istismar çeşitleriyle karşılaştırıldığında en ağır yaralar cinsel istismara bağlı gelişir. Çocuk bu travmayı ömür boyu unutamaz. Yapılan araştırmalar özellikle erkek çocukların ilerde istismarcı olma riski taşıdığını belirtmektedir. istismarcıların birçoğu ergenlik öncesi dönemde istismar edilmiştir. istismara uğrayan çocukları bekleyen diğer risk ise alkol ve madde bağımlılığıdır. Bunun yanı sıra yetişkinlikte çeşitli cinsel işlev problemleri yaşama riskleri vardır. Kısa vade de veya uzun vadede travmanın etkileri farklı şekilde ortaya çıkabilir. Depresyon, uyku bozuklukları, kabus görme, ağlama krizleri, iştahın kesilmesi veya artması, altına kaçırma gibi farklı davranışlar ortaya çıkabilir. Aileler, çocuklarının davranışlarında bir değişiklik hissederse, çocuklarını dikkatli şekilde gözlemeli. Eğer bu belirtiler daha da artarsa profesyonel bir destek almaları gerekiyor.
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var