Advert
A‡OCUK YAŞTA EVLiLiK ve

A‡OCUK YAŞTA EVLiLiK ve "CiNSEL iSTiSMAR" YASA TASARISINDA TOPLUM BAŞARISI

Bu içerik 6139 kez okundu.
Tepkilerimizi doğru zamanda, rasyonel bir dil üzerinden ortaya koymak demokratik ülke olmanın zorunluluğudur.
Bazı durumlarda tepki vermek için doğru zamanı kaçırsak da, Adalet Bakanlığının hazırladığı son kanun tasarısına gösterdiğimiz tepkinin zamanlaması oldukça iyi. Toplum olarak bir yıldızı hakettik. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı “cinsel istismar” yasasına toplumun çoğu kesimi aynı tepkiyi verdi. Aklın yolu birdir. Vicdan, kalp ile akletmenin ilk basamağıdır.
Yasa taslağının ilk halinin savunulması, izah edilmeye çalışılması imkansız.
Neden imkansız?
3000 kişinin ve ailelerinin hayatının kurtarılmasını sağlamak üzere düzenlendiği iddia edilen yasa, uzun vadede genç kızların hayatını cehenneme çevirecek, sapkın kişilerin hayatını kolaylaştıran bir kanun maddesine dönüşebilir.
“Cinsel istismar” yasasının yeniden düzenlenmesi üzerine toplumun gösterdiği tepkiyi,toplumsal mutabakatı hükümet iyi okudu.  Nitekim “Cinsel istismar” konusunda hazırlanan yasa tasarısı geri çekildi. Bu, Türkiye için sevindirici bir gelişme, toplumun her kesiminden kadınların gündelik hayatın sorunlarını geleceğe yansıtma yapacak şekilde ortak bir duyarlılıkla yorumlamaları açısından çok önemli.
Sağlıklı bir demokrasi için, hayat ile yasalar arasındaki kopukluğu bireylerin lehine çevirecek STK'lara, bugün her zamankinden daha çok muhtacız. Fakat acıdır ki pek çok STK ilerleme kaydetmek yerine, devletçi bir anlayışa teslim oldu, devletin kurumu gibi refleks verme alışkanlığı edindi..
Devletin bekasını istemek ile devletçi olmak arasında kapanmaz bir açı vardır.
Devlet, bireyin hak ve özgürlüklerini koruduğu sürece varlığını devam ettirir.
Toplumsal duyarlılıklar konusunda STK'ların toplumun sorunlarını devletin diline tercüme eden bir duyarlılık ortaya koyması gerekiyor. Kurucuları arasında Sayın Cumhurbaşkanının kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın da bulunduğu KADEM “cinsel istismar” yasa tasarısının kamuoyunda infial yarattığı saatlerde kamuoyuna açıklama yaparken cevabını herkesin merak ettiği şu soruyu sordu:
“Cebir ve tehdit olmasa bile küçük bir kız çocuğunun “kendi iradesi” nasıl tespit edilecek?”
STK'lar doğru zamanda doğru soruyu sorduğu zaman var olma amacını gerçekleştirmiş olur.
Yasaları sabahtan akşama, ikindiden yatsıya acele bir şekilde çıkarma alışkanlığından vazgeçmemiz gerekiyor.
Önce birbirimize güvenmeyi, onlar/bunlar/şunlar ayırımına girmeden sorunlarımızı tasvir etmeyi başarabilmeliyiz.
Adil bir toplum için adalete inanan, adaletten vazgeçmeyen bireyler olmayı başarmamız gerekiyor. FAKAT, toplumsal duyarlılığı adaletin diline tercüme edecek birincil sorumluluk hükümettedir.
Hükümet yasa tasarısı oluştururken, yeni düzenlemenin getirebileceği toplumsal açmazları bütün yönleri ile ele almak zorundadır.
Meselenin birincil ayağı “çocuk gelinler” ise öncelikle meseleyi “yerinde” ele almamız gerekiyor. Metropol bakışı ile olaylara yaklaşırsak sosyal bilimin gerektirdiği “öngörü”yü asla yakalayamayız.Hayat modernleştikçe evlilik yaşı ilerliyor.
19. Yüzyılda, kızların evlenmesi için 17 yaş geç bir yaş sayılırken; 21.Yüzyıl için 17 yaş çocukluk yaşına tekabül ediyor.
Nerede? Şehir hayatında.
Kırsal hayatın gerçekleri ile yüzleşmemiz gerekiyor. Yüzleşme için öncelikle “köy nostaljisi”ni terk etmemiz lazım. Çocuk gelin meselesini sadece yasalarla düzenleyemeyiz. Öncelikle ebeveynlerin çocuklarının “mürüvvetini görme” bahsinde hayatın değişen yüzüne dair bilgilendirilmesi gerekiyor.
Zor zamanlardan geçiyoruz. Dünya akşamdan sabaha çok hızlı bir şekilde değişiyor. Değişim hızlı, lakin değişimin hızı, coğrafi bölgelere ve ekonomik sınıfa göre farklılık gösteriyor. Türkiye'de 19. yüzyıl şartlarında yaşayan pek çok köy ve kasaba var.
Ellerindeki imkanlar, 21. yüzyılı idrak ettikleri, yaşadıkları anlamına gelmiyor. Dolayısıyla sürdürülen hayat ne geleneğin şemsiyesi altına sığabiliyor ne de modern olanın.
Geleneğin bittiği, modern olanın henüz yerleşmediği bu iki arada bir derede toplumsal yapı üzerine kafa yorulmalı en çok ve çocuk yaşta evlilikler dert edinilmeli, bu konuda düzenlemeler, bilgilendirmeler yapılmalı. Tepkiler  doğru zamanda, doğru şekilde rasyonel olarak ortaya konulmalı.
Unutmayalım ki ; uzun vadede en hakiki müttefik rasyonel bir dil üzerinden ortaya konan eleştiridir. 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı