Advert
Tatilde Huyu Suyu Değişen A‡ocuklar

Tatilde Huyu Suyu Değişen A‡ocuklar

Bu içerik 6106 kez okundu.
Tatilde çocuklar sadece dersleri bırakıp oyuna geçmiyorlar; uyku ve yemek saatleriyle birlikte tüm düzenleri değişiyor. Bu durum onların davranışlarını etkiliyor. Tatilde huyu suyu değişen çocuklara nasıl davranmalı?
Yaz tatilinde çocuklar daha geç yatmak istiyor. Geç yatan çocuk daha geç kalkıyor. Uyku saatleri değişmekle kalmıyor, bu onların yemek ve oyun saatlerini de etkiliyor. Bir yandan arkadaşlarıyla sokağa çıkan, parkta oynayan çocuk eve girmek istemiyor. Peki tatilde huyu suyu değişen çocuklarımıza nasıl davranmalıyız?
Çocuklar için tatil daha fazla oyun ve aktivite demek. Ebeveyn olarak genellikle tatil dönemlerinde daha sık dışarı çıkıyor, kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirebiliyor, dolayısıyla çocukların öğünlerini, uyku zamanlarını da atlayabiliyoruz. Bu sebeple, okul zamanında sürdürdüğümüz düzen bozuluyor. Uyku ve yemek saatleri değişen çocuklar da huysuzluk yapabiliyor. Biz de kalabalık ortamlarda huzursuzluk çıkmasın diye kurallarımızdan taviz verebiliyoruz. Bu durum, çocuğun düzeninin bozulmasının yanında davranış problemlerinin de ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Aileler de bu problemlerin önüne geçmek için şu konulara dikkat etmeli:
 -Çocukların uyku zamanlarını belirleyin
Çocuğunuzun günü verimli geçirebilmesi için yatış ve kalkış saatlerini belirleyin. Alıştığı düzenin bozulmaması için saat 8:00-8:30’da güne başlayıp en geç 22.00’de yatmış olmarı iyi olur.
 -Öğün atlamayın
Genellikle geç güne başlama öğün sıklığının azalmasına neden olur. Bu durumda çocuğun abur cubur konusunda isteği, ısrarı artar. Bu nedenle uyku zamanları gibi öğün zamanları da çok önemli. Güne tam bir kahvaltı ile başlayıp, ana ve ara öğünleri atlamadan güne devam etmek gerekiyor. Atıştırmalık zamanlarını da beraber düzenleyebilirsiniz. Akşamüzeri ya da akşam yemekten sonra herkesin sevdiği ve sağlıklı tatlı zamanları ayarlayabilirsiniz.
 -Ekran Karşısındaki zamanı belirli olsun
Bilgisayar oynamayı ve televizyon izlemeyi seven çocuklar tatilde okul ve ders olmadığı için tüm günü bu aktivitelerle geçirmek isteyebilir. Çocuklarınıza televizyon izleme ve bilgisayar oyunları için süre belirleyin. Bu sürelere uyduğunuzda hem çocuğunuz çok fazla ekran başında kalmamış hem de zamanını yönetmeyi öğrenmiş olur.   
-Birlikte bol bol kitap okuyup oyun oynayın 
 -Tatil planlarınızı onlarla da paylaşın
Çocuklar nelerle karşılaşacaklarını bilmek isterler. Tatilin nasıl geçeceği konusunda çocuklarınıza mutlaka önceden bilgi verin. Çocuklara tatilde günün başında o günün planını anlatın. Nereye gidileceğini, orada kimlerin olacağını, nasıl oyunlar oynayabileceklerini, orada kuralların ne olduğunu önceden çocukla paylaşın.
- Bir değişiklik yok mesajı verin...
Tatilde ailesiyle birlikte zaman geçiren çocuklar tatil dönüşünde de bu düzenin devam etmesini isteyecektir. Çocuğunuzun tatil dönüşü sizi işe gönderirken zorlanıyor oluşunu anlayışla karşılamalı ve uzun açıklamalardan kaçınmalısınız. Çocuğunuzun anlayacağı dilden işe gitmeniz gerektiğini anlatıp eski düzeni sürdürmelisiniz ki çocuğunuz evde hiçbir değişimin olmadığının mesajını alabilsin. Ancak tatil dönüşü birlikte aktivite yapmaya, vakit geçirmeye daha çok özen gösterebilirsiniz. Tatilde aynı odada uyumanız gerekiyorsa, tatil dönüşü eski düzeni hatırlatmanız gerekebilir. Eve dönüşte herkesin kendi odasına döneceğini daha tatil sırasında çocuğunuza hatırlatmalısınız.
 -Kalabalık ortama girmeden kuralları ANLATIN
Kalabalık ortamlarda çocukların istekleri, çok fazla uyaran olması nedeniyle değişebilir ve bu nedenle ısrarcı olabilirler. Farklı bir ortama girmeden önce kuralları ve haklarını onlarla paylaşın. Böylelikle çocuğunuz bir şey yemek için tutturduğunda yaptığınız anlaşmayı ona hatırlatabilirsiniz. Ayrıca kalabalık ortamlarda hem çocuğunuza hem de size çok fazla müdahale olabilir. Kalabalık ortamda çocuğunuzu uyarıp onun öfkelenmesine ya da ağlamasına sebep olmak yerine ona beklentinizi yalnız kalabileceğiniz bir ortamda dile getirmeye çalışın.
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı