Advert
Ramazan Aslında Nedir?

Ramazan Aslında Nedir?

Bu içerik 6554 kez okundu.
Ramazan ayı bir eğitim ayıdır. Öyle tanıtırız.  Ramazan bizim için Kur'an’la buluşma ayıdır. Kur'an’ı hayatın merkezine alma, Kur'an’la konuşma, Kur'an'la yaşama ayıdır.
 
Allah-u Teâlâ’nın insanoğluna gönderdiği son ilahi mesajı insanlıkla buluşturmasının karşılığında bir teşekkür ifadesi olarak oruç tutarız. Oruç bir teşekkür ifadesidir. 
 
Aynı zamanda bir eğitim süreci olduğu için, Kur’an’ın insanoğluna açlara ve açlığa dair daha duyarlı olmasını, bunların farkına varmasını öğrettiği bir kamp sürecidir ama kalan 11 ayın da Kur’an’la ve bu duyarlılıkla geçirilmesini sağlayacak bir kazanım ayıdır. Kur’an’ın indiği ay olması itibariyle ‘Ramazan Müslümanı’ olmak diye bir iddiamız vardır. Ramazan Müslümanı olmak, Ramazan’da Kur’an’la buluşmayı öncelediği için, hayatın her alanında bir Kur’an seferberliği ortaya koymak gibi bir amacı da beraberinde getirir. 
 
Oruç Kur’an’da, Bakara suresi 183. ayette takvaya yatırım yapan, takvayı önceleyen bir gerekçeyle sunulur. Orada da verilmek istenen temel mesaj; insanların, müminlerin müttaki olmasını, daha duyarlı olmasını sağlamaktır. Duyarlılık hem açlığa, hem açlara karşı, hem hayatı birlikte paylaştığı bütün yaratıklara karşı, daha bir özenli ve dikkatli olmasını gerektiren bir duruştur.  Müttaki olmak başkalarına karşı sorumluluğunu bilmek anlamına geliyor. Oruç onun için çok ciddi bir ibadettir.
 
 
Ama Ramazan’dan da oruçtan da, teravihlerden, bayram meşguliyetlerinden çok daha önemli olan bu ayda Kur’an’la buluşmaktır.  Kur’an’ı hayat yansıtacak bir değişim ve dönüşüme aracı olması hedeflenir. O itibarla oruç ve Ramazan yeni bir bilinçle buluşma zamanıdır. Yeniden silkinip fıtratla buluşmanın, Allah’ın kodlarına geri dönmenin ve Ramazan sonrasına bunu yansıtmanın yaşandığı bir zaman dilimidir, bir projedir. 
 
Hiçbir şekilde Ramazan böyle bir eğlence ayı, yemek çeşitliliğini ortaya koyma, yemekleri yarıştırma ayı değildir. Ramazan, ‘nasıl tok kalabilirim’in konuşulduğu bir zaman dilimi değil, tam aksine açları hatırlamaya endeksli bir eğitim ayıdır. Plan ve proje yapma, dünyayı ahiretin tarlası yapabilecek bir duyarlılığa dönüştürme ayıdır. Bunu yapabilmenin bir tanecik yolu var; o da Kur’an’ın anlattığı islam’ı, Hz. Peygamber’in yaşadığı islam’ı kendi hayatımıza taşıyabilmektir diyebiliriz.
 
Prof. Dr. Mehmet Okuyan
 
Ramazan ayı bir yeniden inşa projesidir ve hayatı temize çekme fırsatı. Bu ay dip köşe derinden ARINMA ve ruhumuzda kalan arazlardan silkelenip YENiLENME, irademizi GÜÇLENDiRME, ruhumuzu ve varlığımızı YENiDEN iNŞA etme fırsatıdır. Hem büyük bir ŞÜKÜR hem gönüllü bir SABIR içinde Allah'a TESLiMiYETiMiZi TESCiLLEME; çevremize ve özellikle de çocuklara güzel örnek olarak kendimizi ve çevremizi özellikle  nefsimizi EĞiTME; edep, saygı ve yardımlaşma içinde sosyal sorumluluk bilincine erme; BiRLiK ruhunu zamanda ve mekanda kuşanarak farklılıklarımızla kardeş olma yönleriyle bireysel ve toplumsan sosyopsikolojik inşa sürecidir.
 
Ramazan özetle Kur'an-ı Kerim'le buluşma ve islami öğretileri hayatımıza geçirme; uçsuz bucaksız bir manevi feyz ve bereket ayıdır.. 
 
Bu fırsatlar ayını sadece oruca indirgemeden, midemizin açlığından çok ruhumuzun açlığının farkında olarak; bir Kur'an ayı yani KUL OLMA ayı olduğunun idraki içinde; kulluğumuzu, insanlığımızı gözden geçirip yenileyerek; sevgi, barış, kardeşlik, sabır, şükür kuşanıp iyilikleri yayarak; yoksulluk kadar yoksunluğa yani manevi açlığa da el uzatarak geçirmek; Allah'a teslimiyetimizi sağlamlaştırmak;  insanlığımızı, ibadetlerimizi ve yaşantımızı Kur'an'ın  ibresine göre kulluğa dönüştürmek duasıyla...
 
Kur'an'ı yaşantımıza uygulamak; Kur-'an'la inşa olmak ve inşa etmek; bu ayın manevi bereketlerinden nasiplenmek; bu mübarek ayın bize ve toplumuza kattıklarını bir ayla sınırlamayıp on bir aya da taşıyabilmek duasıyla...     
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı