Advert
A–zgüvenin insan Hayatındaki Yeri ve işlevi

A–zgüvenin insan Hayatındaki Yeri ve işlevi

Bu içerik 6555 kez okundu.
1. Özgüven, aslında özfarkındalık ile ilgilidir.
Özgüven ve özsaygı konuları, insanın kendi kendini gözlemleme ve denetlemesi anlamına gelen özfarkındalık kavramıyla çok yakından ilgilidir; çünkü kendi duygusal ve düşünsel dünyasının farkına varan ve bu sayede "gözlemleyen bilinç"e ulaşan bir insan, ruh dünyasındaki her türlü ayrıntıyı analiz ve kontrol etme yetisine sahip olabilir.
"Gözlemleyen bilinç" kavramı, kişinin dış dünya ile irtibatlı olmasına rağmen kendi iç alemini de kontrol edebilecek yeterliliğe gelmesi anlamına gelir ve bu bağlamda özfarkındalığı elde eden bir insan, özgüvene de oldukça yaklaşmış sayılır.
2. Özgüven stabil bir duygu durumu mudur?
Özgüven, insanın hayatını cennete ve cinnete çevirebilme potansiyeline sahip ve bu yüzden de üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir kavramdır. Öyle ki yeterli özgüvene sahip olanlar tozu dumana katarken, özgüven eksikliği ile yaralı olanlar tozu dumanı yutmak zorunda kalır.
Peki, insan hayatını zindana veya cennete çevirebilecek bu kavramın stabil ve sabit olduğunu söylemek mümkün mü?
Hayır! Çünkü özgüven, kişinin içinde bulunduğu ruh haline ve duygusal şartlara göre değişiklik gösteren "oynak" bir yapıdadır. Bu sebeple de şu noktadan kesin emin olmak gerekir: Normalde özgüven eksikliğini hat safhada yaşayan bir kişi bile bazı durumlarda özgüven patlaması yaşayabilir. Mühim olan, özgüvenli durumu sürekli bir hale getirebilmektir.
3. Özgüven Nedir ? Farklı mekanlarda, değişik zamanlarda ve ortamlarda aynı kalır mı?
insanın ruh halinin değişken olduğunu biliyoruz; fakat burada aynı ortamdaki ruh hali değişkenliğinin değil farklı ortamlardaki ruh hali değişkenliğinin de altını çizmek gerekir.
Bu bağlamda özgüven; farklı zaman ve mekanlarda duruma göre değişkenlik gösteren çalkantılı bir duygu durumudur diyebiliriz.
Peki, bu tanımın faydası ne? Bu tanım, bize her durum ve şartta, her ortam ve bağlamda özgüven eksikliği yaşanmayacağının müjdesini verir.
4. Aşağılık duygusu ile özgüven bağlantısı.
Aşağılık duygusu, özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde temelleri atılan ve insanın hayatını ömür boyunca etkileme potansiyeli olan itici bir duygudur.
Bu ezici duygusunun etkisinde olan kişilerin, özgüven problemi yaşarlar.
Aşağılık duygusu, kişinin kendini yetersiz hissetmesi ve diğer insanlara nispeten daha düşük bir pozisyonda (her anlamda) olduğunu düşünmesi şeklinde dışa vurur. Bu duygunun hiçbir bilimsel temeli olmamasına rağmen birçok insan bu duygunun kötü etkisini hayatının her alanında hisseder. Dolayısıyla özgüven nedir, sorusuna cevap ararken aşağılık duygusu da mutlaka mercek altına alınmalı.
5. Özgüven doğuştan mı gelir?
Bazı insanlar, özgüven sahibi bireylerin doğuştan gelen bir yeterlilik ve yetenek ile donatılmış olduğunu zannederler. Oysaki yapılan hiçbir bilimsel araştırma bu düşünceyi desteklemez. Bilakis, özgüvenin sonradan öğrenildiğini kanıtlayan yüzlerce araştırma ve deney var.
Evet, gerçekten de özgüven doğuştan getirilen bir özellik değil, sonradan kazanılan (yani öğrenilen) bir niteliktir. Yani herkes, yeterli çaba ve gayret sonucunda özgüven kazanabilir ve hayatının rengini değiştirebilir. Ufak çaplı bir gözlem yaptığımızda çevremizde "sonradan özgüven kazanmış" onlarca kişiyle karşılaşmamız mümkün.
6. Yanlış düşünce ve inançların özgüvenle  ilgisi var mı ?
insanlar, ilk olarak kötüyü düşünme eğilimi ile donatılmıştır; çünkü kötü olasılıkları düşünmek, insanın hayatta kalma ihtimalini arttırır. Bir örnek;   
"Bir çocuk, annesine elinde tuttuğu 2 elmayı göstermiş. Annesi birini bana verir misin, dediğinde küçük kız hemen elmalardan birini ısırmış, sonra da ikinci elmayı ısırmış. Anne, kızının bu bencilliği karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşamış. Kızı ise annesine ısırdığı elmalardan birini uzatarak şöyle demiş:  - Al anne, bu elma daha tatlı. "
Bu örnek olayda olduğu gibi çoğumuz, birçok olaya önyargı ve yanlış inanç ile yaklaşırız bu durum da çoğu kez özgüven sorunu yaşamamıza neden olur. Örneğin bir ortamda konuştuğumuzda insanların bizi eleştireceğini zannederiz, tabi bu durum özgüven kaybına neden olur.
7. Dıştan denetim ve özgüven.
Bazı özgüvenli kişiler içten denetime sahiptir ve dışarıdan gelen müdahalelere boyun eğmezler. Bazı kişiler ise başkalarının yönlendirmesi ile hareket eden dıştan denetimli bir karaktere sahiptir.
Özgüven nedir bil ek isteyen bir kişi "içten denetim-dıştan denetim" kavramları üzerine kafa yormak zorundadır. Çünkü bu kavramlarla özgüven arasında ciddi bir bağ vardır.
8. Arkadaş ortamı özgüvenle ilgili midir?
Kişinin kendine güven duyması ile arkadaş ortamının nasıl bir ilişkisi olabilir? Şöyle ki:
"Körle yatan şaşı kalkar." atasözünün evrensel mesajında da olduğu gibi insanlar hemen hemen bütün sosyal davranışları (buna özgüven de dahildir) sosyal öğrenme yoluyla öğrenir. Yani bunu başkalarını gözlemleyerek başarırlar.
Dolayısıyla özgüven problemi yaşayan biri, bulunduğu arkadaş ortamını ve çevresini analiz ederek çevresinde bulunan kişilerin silik ve sinik kişiler mi, yoksa atılgan ve gözüpek kişiler mi olduğunu değerlendirmek zorundadır.
Çünkü kır atın yanında kalan ya huyundan ya suyundan.... alacaktır mutlaka.
Özgüvenin doğuştan gelmediğini, sonradan öğrenildiğini biliyoruz artık. Öyleyse sosyal öğrenmenin gücünü devreye sokmamız gerekir.
9. Bilinçaltı özgüveni besler mi?
Bir kişinin sadece bilinçaltını doğru şekilde eğiterek özgüven eksikliğini tamamen ortadan kaldırabileceği doğrudur.  Bilinçaltının muazzam ve muhteşem niteliklerini ve göz kamaştırıcı yapısını bilen bir kişi, sınırsız bir güçle donatılmış olduğunu fark edecektir. Bunun farkına varan biri, özgüven patlamaları ile hayatına yön verebileceğini bilir.
10. Özgüven eksikliği giderilebilir mi?
Elbette, bunun pek çok örneği var. Yeter ki doğru adımlar atılsın. 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı