Advert
OKULA UYUM SORUNUNA DAiR AiLELERE A–NERiLER

OKULA UYUM SORUNUNA DAiR AiLELERE A–NERiLER

AiR AiLELERE A–NERiLER Okula uyum konusunda çocukların kaygı yaşaması normaldir; bizi bile belirsizlikler, yabancı ortamlar kaygılandırıyorken.

Bu içerik 6553 kez okundu.
Sorunlarla başetme yöntemi, problem çözme, sosyal yaşam  becerileri gelişmiş;  yeniliklere ve değişikliklere açık; aile içi iletişimi sorunsuz olan; ayrılık deneyimi yaşamış olan çocukların kaygı düzeyi düşük olacaktır. Annelerinden ayrılmakta  zorlanan çocuklar da  mutlaka olacaktır. Her çocuk özeldir , çocukların okula alışma süreci ve süresinin farklı olması; ilk onbeş günün sorunlu geçmesi normaldir. Çocukları asla kıyaslamayın, suçlamayın; sabırlı ve hoşgörülü olun.Uyum sorunu aslında çocuğun değil ailenin yetiştirme ve davranış sorunudur.
Aileler adaptasyon sürecine çocuk okula başlamadan başlamalı ki okula alışamama durumuna hazırlıklı, deneyimli olsunlar. Daha küçük yaşlarda okula hazırlık süreci başlamalı ki sorunlar en aza inmeli. Sorunların en büyük nedeni çocukların okulla tanışmasının geciktirilmesi, uyum haftasının gözardı edilmesi ve sosyal, bağımsız , sorunlarla başedebilen, güven duygusu tam çocuklar yetiştirmede sorunlar olması… Okula uyum sağlanamakta hala zorlanan çocuklar için ailelere öneriler:
* Öncelikle kendi kaygılarınızla başedin, aşırı korumacı bir tavır takınmayın. Çocuğuzun kendi ayakları üzerinde durabileceğini ve uyum sorununun çözüleceğine dair  önce kendinizi ikna edin. . Ortamla ve öğretmenle ilgili endişeleriniz varsa da dillendirmeyin. Beden dilinizden de gerginliğinizi okur çocuklar, kaygınız onlara yansır, bulaşır; bu nedenle kaygılı değil soğukkanlı ve rahat olun.
*Çocuklar negatif yorumlara çok açıktırlar. Okul ve öğretmenle ilgili çocuğun  yanında olumsuz söylemlerde bulunmayın. Çocuklar hayatı anne-babasının bakış açısıyla algılar, bu yüzden çocuğun yanında okulun iyi ve eğlenceli taraflarını konuşun. Ancak abartmadan doğal ve gerçekçi bir üslupla.
*Okul çıkışında onu almak için hazır olun; okul ortamını ve yaptıklarını keyifle babasına, yakınlarınıza anlatın. Çocuklar olayları anne-babasının gözüyle görür, onların olaya yaklaşımlarından etkilenir. Bu nedenle olumlu ve keyifli cümleler kurun. Ancak aşırı kaygılı çocuğun yanında aşırı keyifli anlatımlar yapmayın ki çocuktan yabancılaşmayın, çocukta  anlaşılmadığı hissinin oluşturmayın.
*Okula hazırlanış, giyiniş anlarını keyifli hale dönüştürmek de faydalıdır. “Okulda yapacaklarını merak ediyorum, ne keyifli şeyler yapacaksanız, öğretmenin ne kadar tatlı” gibi cümlelerle okulun keyifli ve eğlenceli bir yer olduğuna dair ifadeler kullanarak çocuğu motive edin.
*Tutarlı ve kararlı olun. Tatlı sert bir otorite ile “gitmen lazım” şeklinde konuşarak; baskın ve zorlayıcı bir üslupla değil neden gidilmesi gerektiğine dair eğlenceli  konuşmalar yapın. ikna etmek için tehdit etmeyin, okul ve öğretmenle korkutmayın, asla ceza vermeyin ki süreç daha olumsuz etkilenmesin.
* Kendinizden örnekler vermeniz çok işe yarar; “Ben de endişelenmiş, ağlamıştım birkaç gün ama sonra öğretmenimi, okulu çok sevmiş, tatillerde bile gitmek istemiştim” diyerek uyum sürecinizi anlatabilirsiniz. Rekabeti tetiklememek için kardeşlerden örnek verirken üsluba çok dikkat edin.
*“Kaygılandığını biliyorum” gibi söylemlerden kaçının ki kaygıyı, olumsuz süreci  netleştirmeyin, yönlendirmeyin. “Hoşuna gitmememiş olabilir ama ilerde çok eğleneceksin” demek daha doğru. Okulla ilgili sürekli sorular sorarak endişelendiğinizi, endişesini paylaştığınızı hissettirmeyin.
 *Ona sosyalleşmesi için ortam hazırlayarak, sosyal ortamlara girerek deneyim kazanmasını; kendi yaş grubundan arkadaşlarla iletişim kurmasını sağlayarak iletişim ve sosyal becerilerini geliştirin. Aynı okula gidecek çocuklarla kaynaşmasını ve mümkünse beraber gitmelerini sağlayın . Önceden okula başlamış ve okula severek giden çocuklarla iletişime geçip okul hakkında konuşmasını sağlayın.
*Evde ayrılık denemeleri yaparak, sizsiz vakit geçireceği küçük ayrılıklar sağlayarak ev ortamından dış ortama açılış deneyimi kazanmasını sağlayın ve istediğinde size ulaşabileceği güvenini verin.
* Güzel bilgiler edinmenin faydalarını anlatın, mutluğunu tattırın. Okulun faydasına dair kitaplar okuyun. Evin cazibesini azaltın ve evde de bir takım kurallara alıştırın ki okul algısını güzelleştirin.
*Okul için kıyafet ve kırtasiye malzemeleri seçmesine izin vererek ve adını yazarak, süsleyerek okulla ilgili güzel duygular hissetmesini, psikolojik olarak kendini okula hazırlamasını sağlayın.
* Okulda hangi durumlarda nasıl davranacağını ayrıntılı bir biçimde anlatın ve özbakım becerilerini(tuvalet, el yıkama vb.)  geliştirin ki kaygı miktarı azalmasına yardımcı olun.
* Okulla işbirliği içinde olun. Öğretmeniyle hediye organizasyonu yapın ve okula sevdiği bir oyuncağı götürmesiyle ilgili görüşün. Öğretmeniyle ve velilerle işbirliği yaparak bazı sınıf arkadaşlarıyla ve öğretmeniyle dışarıda vakit geçirmesini sağlayarak okul dışı paylaşımlardan yaralanın.
 
* Sizi kaybetmek, öğretmenin kızması, kardeşinin daha çok sevileceği vb. ne ile ilgili kaygıları varsa konuşun, anlayıp gidermeye çalışın. Sevginizi her daim hissettirerek güven duymasını sağlayın.Aile içi ilişkilerinizi ve iletişimlerinizi güçlendirin. Çocuğa huzurlu ve güvenli bir ortam temin edin.
* Çocuğunuz okula gitme saatlerine yakın karın ağrısı, mide bulantısı gibi fizyolojik tepkiler vermeye başlar; somatik ağrılar, agresyon, ağlama krizleri onbeş günden uzun sürerse bir uzmana başvurun.
 Çocukların öldürüldüğü bir dünyada kendi sorunlarımızı abartmamamız, bilinçli ve tedbirli ebeveynler olmamız dileğiyle… 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı