Advert
YARIYIL TATiLi NASIL DEĞERLENDiRiLMELi?

YARIYIL TATiLi NASIL DEĞERLENDiRiLMELi?

Bu içerik 6344 kez okundu.
TATiL, adından anlaşılacağı üzere; yapılan çalışmalara ara verme, dinlenme anlamına gelmektedir. Çocuklar okulda yoğun bir çalışma temposuna girerler; hem fizyolojik hem de psikolojik olarak yorulurlar. Yarı yıl tatili, çocuğun dinlenmesi ve ailesiyle birlikte vakit geçirmesi için bir moladır.
Ancak; okul zamanında belli rutinlere (kalkış-yatış, okul saati vb.) alışmış çocuklar için  TATiL, kimi zaman yapacak bir şeyin bulunamadığı, sıkıcı geçen "boş zamanlar" halini alabilir. Tatilin başlangıcında görülen heyecan ve heves geçmeye başlayınca; yeni uğraş ve aktivitelerle çocuğun vaktini eğlendirici ve eğitici şekilde geçirmesine yardımcı olunmalıdır. Ara dönem, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu tatil; mümkün olduğu kadar birbirini daha iyi tanımak, anlamak ve birbirlerinin arkadaşlığından zevk almak için ailece zaman geçirerek değerlendirilmelidir
Çocukların, tatilde güzelce dinlenmeleri ve  istediği gibi oynamaları için izin verilmelidir; çünkü oyun çocuklar için ihtiyaçtır ve oynamaktan mahrum bırakılan çocuk, ders çalışma yeteneğinden de mahrum kalacaktır;  “Oynamayan tay, at olmaz” atasözündeki gibi..
Tatilinin iyi bir şekilde değerlendirilmesinde ailelere önemli görevler düşmektedir.
·         Tatiller dinlenmek, eğlenmek, ailece birlikte zaman geçirmek, çocuklardaki gelişimleri gözlemlemek ve onlarla iletişim kurmak için ideal zamanlardır.  Çocukların boş zamanlarında nelere yöneldiklerini izlemek; onları tanımak ve yeteneklerini fark etmek için bir fırsattır.
·          Tatiller, aile içi ilişkilerin güçlenmesi için çok iyi zamanlardır. Özellikle çalışan ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte nitelikli zaman geçirmesi, her iki taraf içinde olumlu sonuçlar doğurur.
·         Eğlenmeye zaman ayırarak, tatil planı ÇOCUKLARLA BiRLiKTE  hazırlanmalıdır. Aktivite planlarken; hep birlikte eğlenilebilecek aktivitelerin seçilmesi, çocuklar kadar ebeveynlerin de motivasyonunu arttırır ve birlikte geçen eğlenceli zaman, çocukların ailelerden gelen diğer önerilere de sıcak bakmaya başlamalarını sağlar.
·         Aile içerisinde yapılabilecek toplantılarda çocuğun da karar içerisinde yer almasını sağlanarak; çocukların sorumluluk bilincinin, özgüveninin ve aile bağlarının güçlenmesine katkıda bulunulmalıdır.
·         Tatilin öncelikli hedefinin DiNLENMEK olduğunu unutmadan, aile çocuğun yeterince dinlenebilmesine ve rahatlamasına olanak vermelidir.
·         Sınıfı ne olursa olsun çocukların, tatilde kitap okuma gibi eğitici aktivitelere yönelmesine destek olunmalı ve ailece okuma saatleri düzenlenmelidir. Çocukların okuyacakları kitaplar, seviyelerine uygun olmalıdır.
·         Birlikte zaman geçirmek için, her akşam yarım saat çocuklarla sohbet edilmeli ve ailece eğlenceli aktiviteler yapılmalıdır.
·         Tatil süresince çocukların televizyon ya da bilgisayar başında uzun saatler geçirmemesine özen gösterilmelidir. Bilgisayar oyunlarının ve TV izlemenin bir limiti olması gerekir; bilgisayarın başında geçecek sürenin ne kadar olması gerektiğinin önceden belirlenmesi ile çocuklar ve ebeveynler arasında yaşanacak çatışmaların önüne geçilebilir.
·         Çocukların derslerden kopmaması ve eksiklerini tamamlaması için kısa, pekiştirici çalışmalar ve belli aralıklarla hafif  tekrarlar yapılabilir ama; tatilde çocukları sürekli ders çalışmaya zorlamak, çocukların ders çalışma isteğini ve motivasyonunu azaltacaktır. Çocukların ikinci döneme dinlenmiş olarak girebilmeleri için ailelerin  tatilde ders çalışma konusunda çocukların üzerlerindeki psikolojik baskıyı kaldırmaları gerekir.
·         Ders çalışmak yerine bilgi ve beceriyi geliştirecek, sosyal açıdan donanımlı aktivitelerde bulunulabilinir. Çocukların spora vakit ayırması ve yapmaktan zevk aldığı aktivitelerde bulunmasına izin verilmelidir.
·          Çocuklar, sosyalleşmeleri için bireysel oyunlardan çok arkadaşlarıyla, akranlarıyla oyun oynamaya; paylaşmaya ve sorumluluk almaya yönelten oyunlara teşvik edilmelidir.
·         Tatilde çocuklara verilen sorumluluklar gözden geçirilebilir. Okuldaki sorumluluklarını(ders çalışma vb.) aksatan çocuklara, evde sorumluluk vererek ve sorumluluklarını yerine getirmesini öğretilerek  sorumluluk bilinci aşılanmaya başlanabilir.
·          Aile ilişkisinin kuvvetlendirilmesi ve yaşantı zenginliği amacıyla birlikte sinema, tiyatro gibi sanatsal faaliyetlere zaman ayrılabilir.
Tatilini en iyi şekilde değerlendiren çocukların, okulda ve hayatta daha başarılı olacağını unutmamak gerekir.
“Tatili, çocuğunuzla birlikte geçirin”. Ailece geçirilen keyifli vakitler çocuğun psikolojik gelişimi için gereklidir. Unutmaması gereken nokta; her yaşta çocuklarla o yaşa özgü, farklı ama anlamlı birçok şeyi paylaşabileceğimizdir. Keyifli, samimi ,sevgi dolu ve dinlendirici bir tatil olması dileğiyle…. Tatil olduğu unutulmayan tatiller dileğiyle…
 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Çermik'te kaybolan genç için aramalar devam ediyor
Çermik'te kaybolan genç için aramalar devam ediyor
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü