Advert
GIYBETLi KARDEŞLiK OLMAZ

GIYBETLi KARDEŞLiK OLMAZ

Bu içerik 5895 kez okundu.
insan fıtratını ve içtimai ilişkileri iyi bilen islam alimleri geçmişten bu yana islam dünyasındaki ihtilafları, ayrılık ve gayrılıkları farklı yönleriyle değerlendirmişlerdir.
Bediüzzaman Said Nursi, birçok sıkıntının bencilliğin beslediği marazlardan kaynaklandığını belirtir. “En müthiş maraz (hastalık) ve musibetimiz, cerbeze ve gurura istinad eden (dayanan) tenkiddir. Tenkidi eğer insaf işletirse hakikati rendeçler (düzeltir). Eğer gurur istihdam etse tahrip eder, parçalar” diyen üstad, cerbeze ve gururla beslenen enaniyete vurgu yapar.
Ene (ben) ve bencilliğin habis şekli diye tanımladığı hodgamlık, hodbinlik, hodendişlik gibi kavramların hepsi kendine bakma, kendini beğenme, kendini düşünme gibi anlamlar taşır.
Üstad hazretleri bütün yolların, yöntemlerin, anlayışların ortak gaye etrafında birlik ve bütünlük içinde hareket etmelerini önerirken; diğerlerini yok sayan, ötekileştiren, kutuplaştıran anlayışları, kardeşliği ve birliği zedeleyen söylemleri zararlı olarak niteler. Ortak amaç ve hedef unutulursa zihinler benlik etrafında dönmeye başlarlar. Bireysel hataların olumsuz sonuçları toplumsal düzeyde menfi etkiler oluşturmuştur.
“Madem gaye ve maksat haktır, delil ve vesilelerde fesad, böyle inşikak-ı kuluba (kalp birliğinin bozulmasına) sebebiyet vermemeli”.
Bediüzzaman’ın dikkat çektiği cerbeze, sosyal ilişkileri zehirleyen bir özellik taşır.“Müteferrik (ayrı ayrı) büyük işlerde yalnız kusurları görmek cerbezeliktir, aldanır ve aldatır. Cerbezenin şe’ni (özelliği) bir seyyieyi (kötülüğü) sünbüllendirerek hasenata (iyiliğe) galip etmektir... Cerbezenin tavr-ı acibi, zaman ve mekanda müteferrik (ayrı ayrı) şeyleri toplar, bir yapar. O siyah perde ile herşeyi temaşa eder”.
Cerbeze yapan insanların toplumsal düzeyde zararlara sebep olduğunu söyleyen Said Nursi, “Herşeyin en iyi cihetini nazara almak maslahat iken, en fena ciheti nazara alıp mütemadiyen milleti ye’se (ümitsizliğe) sevk ederek, ruh-u cemaati öldürüyor” der.
“istanbul’u düşündükçe, iki karış kadar dili uzanmış, sair azası neş ü nemadan (gelişip büyümeden) mahrum kalmış ihtiyar bir çocuğun timsali zihnime geliyor” diyen Bediüzzaman ihtilafın çaresi olarak ulvi amaçları nazara vermek gerektiğini şöyle anlatır:“Zaruriyat-ı diniyeden başka olan teferruat veya tarz-ı telakki (anlayış tarzı) veya tarik-i tefehhümdeki (anlama yolu) tefavüt (farklılık), bu ittihad ve vahdeti sarsamaz, racih (üstün) de gelemez”.
Herkes farklı anlayışlara, düşünme biçimlerine, önceliklere sahip olabilir, ancak bunların hiçbirisi yıkıcı bir ihtilaf sebebi olamayacağı gibi, islam kardeşliğini ve birliğini de sarsamaz. Suizan, iftira, koğuculuk, dedikodu, türü bireysel hatalar biriktikçe toplumsal hastalıklara sebebiyet verirler. islam dünyasındaki ihtilafların birçoğu bireysel ve nefsani sıkıntıların farklı zeminlere taşınarak büyümesiyle neşvü nema bulmuştur.
Cenab-ı Peygamber her türlü fitneye karşı kardeşliği esas almak gerektiğini şöyle vurgular:
“(Ey Müslümanlar!) Başkalarının gizli hallerini araştırmayın. Koklamayın, (haksız yere) rekabet etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize kin tutmayın, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları! Allah’ın emrettiği şekilde kardeş olun. Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu mahrum bırakmaz, onu tahkir etmez. Kişiye şer olarak Müslüman kardeşini tahkir etmesi yeterlidir. Müslüman’ın her şeyi; malı, kanı ve ırzı diğer Müslüman’a haramdır”.
Fitne ateşini körükleyen cerbeze, suizan, dedikodu gibi kötü alışkanları bertaraf etmek, samimi ikaz ve istişarelerle dostluk halkasını büyütmek hepimizin üzerinde manevi bir yükümlülüktür. Kardeşlik rabıtasıyla gönüllerini birleştiren kitleler, sadece muhabbet görmek isterler. Bu yüzden hüsnü zan ve muhabbet esas olmalıdır.(Alıntı: Yalçın AKDOĞAN)
·Gıybet,alçakların otladığı bir otlaktır.
Adiy b.Hatem
 
·Bilmem ki nedir gıybet etmekle kişinin kârı ? Bu günâhı edenin var mı namusu ârı?
H.Alhas SERTKAYA
·Arkadan yapılan gıybetin büyüktür yâresi, Dilini tutmaktır bu günâhın büyük çaresi.
H.Alhas SERTKAYA
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı