BA–LGEYE DOPiNG LAZIM

BA–LGEYE DOPiNG LAZIM

Bu içerik 1032 kez okundu.
7 Haziran sonrası sandıktan çıkan belirsizlik, patlayan şiddet olayları ve çatışmalar nedeniyle ekonomik olarak yıkılan Doğu ve Güneydoğu, 1 Kasım’da umut buldu.
 
Çatışmalı ortam nedeniyle yatırımların askıya alındığı bölgede, yeniden ekonomik kalkınma ve özelikle de yarım kalan yatırımların devam etmesi, olmazsa olmazlardandır. istihdamın artması ve ekonomik kalkınmanın hızlanması için ciddi bir doping lazım. Doping adımları vakit geçirmeden atılması bekleniyor.
 
5 aydır bölgede baş gösteren şiddet olayları ve çatışmalar, birçok yatırımcının güven ortamı bulmaması, nedeniyle yatırımlarını askıya almıştı. Birçok bölge esnafı da kepenk kapatmak zorunda kalmıştı. Bankalar ise Doğu ve Güneydoğu bölgelerine kredi musluklarını kapatarak, mevcut kredilerini de geri çağırmaya başlamıştı. Bölgenin ekonomik olarak kalkınması için 2012 yılında getirilen teşvik sisteminde bile 7 Haziran sonrası iptaller başlamıştı. 5 ay içinde alınan ve hem yatırım hem de istihdam açısından büyük önem taşıyan teşvik belgeleri bile bir bir iptal edilmişti.
 
Kısacası 5 aylık çatışmalı ortam bölge için adeta kabus olmuş, huzur ve güven ortamı da son derece ağır bir darbe almıştı. Herkes’te ‘Ne oluyor 1990’lı yıllara mı dönüyoruz’ endişesi hakim olmuş ve umutsuzluk hakim olmuştu. Doğrusu bu tablo henüz değişmiş değil. Başta çözüm süreci olmak üzere ekonomik anlamda kalkınmayı başlatacak adımların atılması gerekiyor. Çözüm süreci ve ekonomik kalkınmanın eş zamanlı başlatılması bozulan moralleri ve en önemlisi umutsuzluğu ortadan kaldıracaktır.
 
Evet. Buzdolabına konulan çözüm süreci yeniden masaya getirilmelidir. Askıya alınan projeler, hayata geçirilmeli.
 
Hem devlet hem de özel bankalar, bölge işadamlarına kredi musluklarını yeniden açmalı. Kredi borçlarını ertelemeli.
 
Bölgemiz için hayati önem arz eden GAP’ta yeniden start verilerek hızlı bir çalışma içerisine girilmeli. Sulamada şu anda 440 bin hektara yaklaştık. 1 milyon hektarın ise altyapısına yönelik ağır giden çalışmaların hızlanması gerekiyor. Bölge genelinde 900 kilometreyi aşkın ana kanalın yanı sıra su toplama alanları ve ana depolar yapıldı. Şu anda 170 bin hektar alanda ise şebeke inşaatları sürüyor. Süren çalışmalara ara verilmişti. Şimdi bu çalışmalar hızlı bir şekilde ilerletilmeli ve belirlenen takvime yetiştirilmesi son derece rahatlatma neden olacaktır.  
 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır’da 22 yaşındaki kadın öldürüldü
Diyarbakır’da 22 yaşındaki kadın öldürüldü
Diyarbakır’da büyüleyici gece: Gizemli cisimler görüldü
Diyarbakır’da büyüleyici gece: Gizemli cisimler görüldü