Advert
Sen TARiHSiN, UNUTULAMAZSIN...!!!

Sen TARiHSiN, UNUTULAMAZSIN...!!!

Son zamanlarda Ergani ilçesi için tarihin korunması,

Bu içerik 6958 kez okundu.
Son zamanlarda Ergani ilçesi için tarihin korunması, kentin kalkınması, huzur ve güvenilir bir çevre oluşturulması için girişimlerde bulunan Ergani için Üretelim, Ergani medeniyetler şehri, Ergani şehir bellegi gibi topluma mal olmuş sosyal paylaşım sitelerinde ele alınan gündemlerden biri KiKAN MAĞARALARI ve Enüş Peygamber Türbesi.
Neden bu insanlar tarihi dokulara kalem vurmak istiyor ?
Amaçları sadece rant mı? Yoksa Unutulan bir tarihi yer yüzüne çıkarmak için gönüllü bir şekilde girişimde bulunarak tarihi dokuların unutulmaması adına devlet büyüklerimize bir çığlık duyurmak mı?
Evet Ergani.
Evet Madebimin bir tutam ibadeti.
Yaşlı annemin gözyaşı.
Medeniyete annelik etmiş şehir.
Gelin hep beraber bir avuç insanın sessiz çığlığına kalem olalım, birlik olalım, beraberliğimizi savunalım ve Ergani için kocaman yüreklerin birleşerek hizmet beklediğimizi dile getirelim.
KiKAN MAĞARALARI nedir?
Yeni ismiyle Kral kızı mağaraları diye bilinen Kıkan mağaraları Hilar mağaralarına 1 km uzaklıktadır. Hilar mağaralarında normal vatandaşlar yaşarken Kinan mağaralarında elit kesim ve idareciler kalmaktaydı. Burada mağaralar, zindanlar, hamamlar, gözetleme kuleleri,  lahit, havuzlar, çıraların konacağı yerler, tırtıllı merdivenler, imalathaneler bulunmaktadır.
NEDEN KORUNMALIDIR ?
Bölge ciddi bir şekilde altın arayıcılarının tacizi altındadır. Korunmaya muhtaçtır. ilk insanın yaşadığı bu mekanda ilk peygamberlerden Hz.Adem'in torunu Anuş peygamberin yaşaması kronolojik olarak önemli bir uygunluk arz etmektedir.
Medeniyetin doğuşu adına önem arz eden böyle bir yapıt ülkemiz turizmine ciddi anlamda katkı sağlayacak nitelikte ve özelliktedir.
ENUŞ PEYGAMBER KiMDiR ?
Hz. Ademin torunu, Hz.Şit'in oğlu Hz Anuş (Enuş)dur. Peygamberliği kesindir.
ENUŞ PEYGAMBER TÜRBESi NEREDEDiR-nedir?
Diyarbakır-Ergani ilçesi OTLUCA köyündedir. Kikan mağaralarına da 300 m yakındadır. Bir peygamberi barındıran türbenin ne yazık ki yolları kötü ve ulaşılamaz durumdadır. 
Tarihin en eski mekanlarından olan ve arkeolojik önemi yüksek olan bir yerde hem inanç hem de arkeoloji turizmi güzellik arzeder.Bu konular Diyarbakır salnamelerinde geçmektedir.(Ayrıca Bkz:2000'e beş kala Diyarbakır.s:383-384) 
Türbedeki taşın üzerinde ‘Yerd bini Mehlail,b.Kinan b.Enuş,b.Şit b.Adem’yazılıdır.
Enuş peygamberin yaşadığı bölgede ziraate ilgili Hilar,Kikan ve Çayönü  kalıntıları vardır.Enuş peygamberin bir medeniyete öncülük ettiği ile ilgili veriler dikkati çekmektedir.
NEDEN KORUNMALI ?
Medeniyete öncülük etmiş bir peygamberin hem dini hem tarihi hemde bilimle ilişkilendirilmesine bakarsak liderliğinden dolayı çok büyük önem arz etmekte ve tarihten saklanan büyük bir ışık olduğunu görmekteyiz. Ama son zamanlara da ki arkeolojik çalışmalar ve petrol aramaları yüzünden bölge büyük risk altındadır. ERGANi'YE GÖNÜL VERENLER NE iSTiYOR ?
Modernleşme adı altında kitlesel çevre katliamlarının ve doğa hakları suistimallerinin hızla yayılması ve kültürleşme sıfatı altına sığınılarak tarihin unutulmaya gebe bırakılması bu uğurda mücadele eden dostları derin üzüntü içine sokmuştur. 
Ergani halkı tarihine sahip çıkmak istiyor. Medeniyete ekmek vermiş bir şehir olan Ergani'nin tarihin arkasındaki sırlı yüzünü gün ışığına getirerek tüm ülkede hatta tüm dünyada bilinmesini ve doğal güzelliklerin sürekliliği için mücadelelerinde DEVLET'in desteğini bekliyor.
Hem dini hemde tarihi bakımdan büyük değerlere vekillik eden KIKAN ve ENUŞ PEYGAMBER Türbesinin turizme kazanılmasını ve bu doğal güzelliklerin korunmasını istiyor.
Tarih namustur ve namus satılmaz diyor.
Ergani artık boyundan büyük işlere kalkışmak istiyor.
Buradan  Cumhurbaşkanına, Başbakana, Bakanlara, Bürokratlara, Üniversite Rektörüne, Valiye,  Kaymakama, Belediye başkanlarına ve tüm yetkili kurumlara sesleniyorum;
''Artık duyun Ergani'min sessiz çığlığını. Biz büyüdük. Akın akın geliyoruz. Tarihimize, ilçemize, Peygamberimize, Kültürümüze sahip çıkmak istiyoruz.
Sen devletsin. Büyüksün. Ergani aşkıyla kenetlenmiş ellerin arasına sende koy elini. Ver elini Türkiye..''
Surların gölgesinde uyuyan şehrin gözü vatan aşkıyla yaşarıyorsa bilin ki özgür topraklar bizim mezarımızdır. 
 
Herkese saygı ve selamlarımla.
 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı