Advert
KA–YLERiMiZi TANIYALIM DEVELi (DEVEVERi)
Mustafa Üzülmez

KA–YLERiMiZi TANIYALIM DEVELi (DEVEVERi)

Bu içerik 7427 kez okundu.

Bu köy Ergani’nin 43 KM. güneydoğusundadır. Gevran ovasında düz bir araziye yerleşmiş. 60 yıl önce Develi köy merkezi nüfusu 411’di şimdi 2014’te 35 hane olan köyde 150 nüfus var. Alt ve üst yapısı yok, cami ve imamı var, su şebekesi var, yol sorunu 700 metre kadar yol bozuktur. 150 nüfus olan köyde mezralarla birlikte 750 nüfus var. Köyde iki derslik okul iki öğretmen var. Kaç öğrenci olduğuna dair muhtar bilgi veremedi. Köy geçimlerini tarım ve hayvancılık yaparak sağlıyorlar. Bu köyle ilgili bundan sonraki aşağıdaki yazı Yazar M. Sıdık Algül’e aittir. 18 Haziran 2013 Özgür Haber Peygamberler ve Diyarbakır(13) . Develi Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir köydür. Ergani ilçesine 43 KM. uzaklıktadır. Bu köyde oturanlar geleneklerine son derece bağlı insanlardır. Hatta bir rivayete göre buranın insanları Seyyid diye tabir edilen Muhammed’in soyundan geldiklerini söylerler(vikipedi).

Köyün sınırları; doğusunda Diyarbakır, batısında Akçoban, güneyinde Karaburçak, Karaburçak daha önce Develi’nin mezrasıydı, şimdi muhtarlık olmuş. Kuzeyinde Doğan köy var. Köy hakkında beni bilgilendiren Muhtar Yılmaz Karadaş’a teşekkür ederim. Her hakkı mahfuzdur, izinsiz herhangi bir yayın organında dergi, kitap, gazetede yayınlamak ve yaymak yasaktır.

Yazılış Tarihi: 09.02.2014

 

 KÖYLERiMiZi TANIYALIM OTLAK (FERAŞIK)

Bu köy Mego ile Kocaali köyleri arasında yer alır. Gevran ovasının güney sınırındadır. Arazilerinin bir kısmı taşlık, bir kısmı ovalıktır. Sınırları; doğusunda Zengetil(Bereketli), batısında Kocaali, kuzeyinde Yeniköy(Ingiko), güneyinde Tırsıpi, Aydoğdu. Köylüler geçimlerini tarım ve hayvancılıkla uğraşarak sağlamaktadırlar. Bu köyde hemen hemen her ev bir sondaj vurmuş, bu yüzden bol suları var, sulu tarım yapılıyor. 60 hane olan köyün 500 nüfusu var. Yüze yakın öğrencisi var. Okulu yok öğrenciler taşımalı olarak Selman köyüne götürülüyor. Yolları bozuk, yol sorunu var ama yakın zamanda yolsuz ve susuz köy kalmayacak. Köyün sorununu AKP ilçe başkanına ilettim bana bu yıl içinde inşallah hepsinin yapacağız dedi. Köyün şehre uzaklığı 22 KM. köylüler hazineye ait araziler satılınca otlak yerler azaldı. Köylüler yetkilileri köye davet ediyor gelsinler misafirimiz olsunlar, sorunları yerinde görsünler şeklinde konuştular. Bana bilgi veren köy halkına teşekkür ederim. Bir sonraki yazımda başka bir köyümüzü ziyaret ederek o köyümüz hakkında aldığım bilgileri sizlerle paylaşacağım bu yüzden yazımızı izinsiz başka bir yayın organında neşir etmek, yaymak yasaktır. Her hakkı mahfuzdur.

Yazılış Tarihi: 24.11.2013

mustafaüzülmez@hotmail.com

 

DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı