Advert
KA–YLERiMiZi TANIYALIM BONCUKLU(MELEHMEDA)
Mustafa Üzülmez

KA–YLERiMiZi TANIYALIM BONCUKLU(MELEHMEDA)

Bu köy Ergani'nin güneyinde birçok köyün güzergahı olan ovada ve Ergani'ye 6 KM. uzaklıkta olup 20 haneli 80 nüfusu olan gelişmemiş küçük bir köy.

Bu içerik 6860 kez okundu.
 50 yıl önce bu köyün nüfusu 173'tü. Nüfusun azalmasının sebebi köyün hemen karşısında 2 KM. yakınında eski adıyla Dicle enüstüsü öğretmen okulu vardı.  Bu okulda okuyan köyün çocukları okuyup yetişen memur olan geçlerin görevi gereği köyden ayrılmasıdır. Halk geçimini hayvancılık ve ziraatla temin eder. Köyün sınırları: doğusunda Yayvantepe(Tılğızur), batısında Hilar(Çayönü), kuzeyinde DDY Ergani istasyonu ve Öğretmen Okulu Lisesi YiBO, güneyinde Sükündüzü(Şeğsiyar) var. Köyde okul yok, öğrenciler köyün 1 KM doğusunda bulunan Yayvantepe'ye okula gidiyorlar. Alt ve üst yapısı yok. Köylüler; köyümüz çok güzeldi taki köyün hemen karşısına kesim evi mezbahana yapılana kadar. Mezbahanadaki pislikler bizim köyün önünden geçen boğaz çayına dökülüyor. Kışın pek sorun olmuyor yağmur suları alıp götürüyor ama yazın su azalınca çok pis koku yapıyor. Buradan geçen insanlar inanın burunlarını kapatıyor, arabalar camlarını kapatıp öyle geçerler. Köylüler biz köy halkı olarak pis kokudan yatamıyoruz, cennet köyümüz cehenneme döndü yetkililerden ricamız pis kokudan kurtarın Boncukluyu. Bazı köylüler kullandığı su parasını ödemeyince devlet bizimde suyumuzu kesti. Köy hakkında beni bilgilendiren köy halkına teşekkür ederim.
Yazılış Tarihi: 02.09.2013
KÖYLERiMiZi TANIYALIM YAPRAKLI(BiRiMAN)
Bu köy 10 KM Ergani'nin batısında bir maden dağı yamacına kurulmuş olan köy taş yapılı muntazam evleri vardır. Köy halkını çoğu 50 yıl önce DDY'de çalışırdı. Birçoğu emekli oldu. Şimdi ise geçimlerini bağcılık, sebze meyvecilik ve hayvan ticareti yaparak geçinirler. Tahıl ekimine elverişli arazileri yok denecek kadar azdır. 70 haneli köyde 500'e yakın nüfus var. Köyde tek derslik okul, 30'da öğrencisi var. Okumaya hevesli olan köyde okul yapılmadan önce bu köy çocuklarını 3 KM. uzaklıkta bulunan Kortaş köyüne gönderiyorlardı. Sosyal durumları iyidir. Şebeke suyu var, alt ve üst yapısı yok, camisi var, yolu var bir kat daha asfalt istiyorlar. Bu köyün sınırları ise; doğusunda Papaz Gölü ve Çimento Fabrikası, batısında Güneycik, Amedi, kuzeyinde Ortaağaç, güneyinde Sallar köyleri var. Köy hakkında beni bilgilendiren köy halkına teşekkür ederim. 
Her hakkı mahfuzdur.
Yazılış Tarihi: 22.09.2013
mustafaüzülmez@hotmail.com
 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı