Advert
KA–YLERiMiZi TANIYALIM  A‡UKURDERE(BARBiN)
Mustafa Üzülmez

KA–YLERiMiZi TANIYALIM A‡UKURDERE(BARBiN)

Bundan böyle her hafta ilçemize bağlı köylerimizi tanıtmaya çalışacağım.

Bu içerik 7579 kez okundu.

 

Barbin köyü Ergani'nin 9 Km Kuzey Doğusuna düşer. Dar bir vadi içerisine kurulan köy etrafı tamamen ağaçlıktır. Sınırları kuzeyinde Kiner, güneyinde Yakacık(Kötekan), Dallıdağ(Zırka) köyleri var. Doğusunda Çayköy(Gısto) köyü, batısında ise Sakız Dağı var. Köy tamamıyla yeşillikleri içerisindedir. Her türlü meyve sebze burada hayvan gübresiyle yetiştirilir. Köyün çevresi genellikle dağlıktır. Dağlar çıplak değil sık meşe ağaçlarıyla kaplıdır. Dağ eteklerindeki eğilimli arazilerde şen bağlar yetiştirilmiş, yetiştirilen bu bağlarda renk renk çeşitli lezzetlerde üzümler var. Şıra, şarap, kurluk, şam, tahnebi, kınalı, tilki kuyruğu, öküz gözü, hatun parmağı, venki, musabak, kıkırt, genç Mehmet gibi çeşit çeşit renk ve lezzette üzüm yetiştirilir.
 Yine bu köyde bağ ürünleri mükemmel bir ustalıkla yapılır. Kesme, helva, sucuk, pekmez, pestil özellikle yarma kesmeyi bu köy çok güzel gevrek ve leziz yapar. Pazara geldiği zaman müşterisi hazırdır kapışılır, alıcısı var, önceden sipariş verenler var. Barbin köyünde bol akan buz gibi kaynak sular var. Bu suların önünde her türlü sebze hayvan gübresiyle yetiştirilir. Onun için sebzeleride lezzetlidir. 1967 nüfus sayımına göre bu köyün nüfusu 453 şimdi ise 400 civarındadır. Birçok memur bu köyden çıkmış. Bir kısmı da şehre yerleşmiş. Genelde yaşlılar var bu köyde. Bu köyün lisanı Zazaca konuşulur ama Türkçeyi de mükemmel bilirler. Tek derslik okulları var. Okulda 14 öğrenci 7 erkek 7 kız birde engelli öğrenci var. Köyün yol sorunu yoktur. Geçimlerini hayvancılık, bahçecilik, sebzecilik ve bağcılık yaparak sağlarlar. Bu konuda bana yardımcı olan köy halkından Hasan Sönmez'e teşekkür ederim. Bu köşeyi takip edin. Bir başka köyümüzde buluşmak üzere hoşçakalın. 
Not: Ergani Haber Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve bana ait fotoğrafların her türlü telif hakkı bana aittir. izin alınmadan kaynak gösterilerek yayınlanması yasaktır. 
mustafauzulmez@hotmail.com
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı