Advert
KA–YLERiMiZi TANIYALIM SAœKAœNDAœZAœ (ŞEĞSiYAR)
Mustafa Üzülmez

KA–YLERiMiZi TANIYALIM SAœKAœNDAœZAœ (ŞEĞSiYAR)

Bu içerik 6581 kez okundu.
Bu köy Ergani'nin güneyine düşer. Hilar dağlarının güney yamacına kurulmuş ilçeye 10 KM. uzaklıktadır. Bu köy adını dağın tepesindeki Şeğe Suvar ziyaretinden almıştır. Eski bir köy olup okuma yazmayı seven bir köydür. Bu köyden büyük şehirlere ve çevre köylere çok göç olmuş. Köyde her türlü hububat yetişir, hayvancılık yapılır. Köyde su şebekesi var. Köy gevran ovasında yer alır. Gevran ovasının diğer adı da Aklar'dır. 60 yıl önce köyün nüfusu 264 şimdi ise 2014'te 32 hane 200'de nüfusu var. Eskiden öğretmenli bir okulu vardı, şimdi de tek derslik okulu bir öğretmen 12 öğrencisi var. Alt ve üst yapısı yok, yol sorunu yok, cami ve imamı var. Sınırları ise; kuzeyinde; Hilar Çayönü, güneyinde; Usluca(Zeydalan), doğusunda; Hersin, batısında; Süleymanoğulları (Dartave) köyleri var. Köy hakkında beni bilgilendiren Mehmet Yiğit'e teşekkür ederim. Her hakkı mahfuzdur, izinsiz neşir edilemez. 
Yazılış Tarihi: 01.01.2014 
 
KÖYLERiMiZi TANIYALIM UZUNAĞAÇ (iGiRMi)
Ergani'ye 18 KM. güneydoğusuna düşer. Zengetil köyünün batısında Gevran Ovası'nın güneyindeki sınır köydür. Zengetilin mezrasıdır. 50 hane olup 300 nüfusu var. Bir derslik okulu 2 öğretmeni 25'te öğrencisi var. Ancak okulu tamir ister, bakımsızdır. Cami ve imamı var, su şebekesi var, alt ve üst yapısı yok, yol sorunu var. Ergani'ye 18 KM. uzaklıkta olan igimli'nin sınırları; doğusunda 
; Bereketli (Zengetil), batısında; Azıklı (Mego), kuzeyinde; Yeniköy (ingıko), güneyinde; Elavuzık (Alavuz). Köy geçimini tarım ve hayvancılıkla yapar. Bu köyden çok büyük işadamları çıkmıştır. Köy hakkında beni bilgilendiren H. Ekrem Çobanoğlu'na teşekkür ederim. Her hakkı mahfuzdur, izinsiz dergi, kitap, gazete herhangi yayın organında neşir etmek yasaktır.
Yazılış Tarihi: 08.01.2014
mustafaüzülmez@hotmail.com
 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı