Advert
KA–YLERiMiZi TANIYALIM SALiHLi (SALHi)
Mustafa Üzülmez

KA–YLERiMiZi TANIYALIM SALiHLi (SALHi)

Sevgili okuyucularım Ergani'ye bağlı 88 köy ve 106'da mezra var. biz sizlerle birlikte bu köylerimizi dolaşırken bu durağımızda salihli köyü.

Bu içerik 7195 kez okundu.
Bu köy ilçe merkeze 12 KM. uzaklıkta Çermik şoşesinin 2 KM. kuzeyinde bir dağ eteğine yerleşmiş olup 1967 sayımına göre 46 yıl once 598 nüfusu vardı ve 5 sınıflı bir ilk okulu vardı. 2013'te 200 hane olan köy nüfusu ise 1000'i geçmiş. 2 derslik olan okulda 2 öğretmen var. 149 öğrencisi var bunların 88'i erkek 61'i kız. Alt yapısı yok şebeke suyu var. Camii var ama çok eski. Köylünün geçim kaynağı ziraat, hayvancılık ve bağcılık. Geçmiş yıllarda köyün doğusuna düşen yerde petrol sızıntıları olup ama günümüze kadar geçen zaman içerisinde sondaj faaliyetlerine girişilmemiş. Hemen hemen her köyde yeraltı zenginlikleri var. bunlar çıkarılıp işlenirse Türkiye çok zengin olur. inşallah bu barış sürecinden sonra ilçe sınırları içinde olan zengin maden yatakları yeryüzüne çıkartılır. Bu maden yatakları henüz resmen keşfedilmemiş durumdadır. Maden yatkları Akçakale ve Hacieyüp köylerinde linyit, Demo evleri, Kalemdan köyü ve Ali dağında krom, Ziyaret Dağında bakır, manganez ve boksit(Alüminyum), Armutova(Amedi) köyünde bakır, Gisgis, Zırki, Elyan ve Gomayik'te manganez, Bademli Köyü yakınlarında kurşun yatakları ile bütün ovada petrol bulunmaktadır. ilçe topraklarında fazla miktarda silisli çakmak taşı var. Türkiye'nin en iyi ve en zengin mermer yatakları Ergani'dedir. Ne yazık ki bunlardan pek azı kullanılmaktadır. Eğer bunlar kullanılırsa Ergani Türkiye'nin gözbebeği olacaktır. Salihli köyünden Çanakkale savaşına 75 asker gitmiş 50'si şehit olmu, 25'i gazi olarak köye dönmüş. Bu köyden birçok kişi Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli mesleklerde inşaatlarda usta başı olarak çalışmaktadır. Barış süreciyle birlikte inşallah bu yeraltı kaynakları yer üstüne çıkacak ve Türkiye çok zengin olacak. Köy hakkında bana bilgi veren köy halkına teşekkür ederim. Başka bir köyümüzde buluşmak üzere. 
Not: Maden konusunda kaynak olarak Şerafettin Güneli bütün yönleri ile Ergani,Ankara 1966 kitabından alıntı yapılmıştır.
izinsiz neşir edilemesi yasaktır. Tüm hakları saklıdır. Bu yazının yazarın izni olmaksızın elektronik, mekanik, fotokopi yada herhangi bir kayıt sistemi ile çoğaltılamaz, depolanamaz.
12.05.2013
 
mustafauzulmez@hotmail.com
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı