Advert
Muhtaro lo muhtaro
Esat Taştekin

Muhtaro lo muhtaro

Bu içerik 7435 kez okundu.
2014 mahalli seçimlerine kısa bir süre kala belediye başkanlık seçimleri önceki yıllara göre sönük geçerken, mahalle muhtarlık seçimleri için muhtar adayları vızır vızır çalışmaktadırlar. 
Yasa düzenleme ile muhtar maaşları artırılıp cazip hale gelmesi çoğu kişinin iştahını açmıştır. Neredeyse ilçe merkezinde kapısı çalınmadık ev kalmamıştır. Bir zamanlar bazı köy ve mahalleler için muhtar adayı bulunmazken yada tek aday seçime girmesine rağmen bu dönem aday enflasyonu yaşanmaktadır.      Şehrin dört bir tarafında duvarlarda camekanlarda bol bol muhtar adayı fotoğraflarına rastlamaktayız. işin ilginç tarafı muhtar adaylarının belediye başkan adayları ile olan diyaloglarıdır. Yada başkan adaylarının muhtar adayları ile olan diyalogları birileri birilerini istemeden de olsa kandırma mecburiyetinde kalacaktır. Keşke mevzuat uygun olsaydı da muhtar seçimleri ayrı bir tarihte diğer seçimlerden bağımsız olarak yapılsaydı. Düşünün ki bir mahallede beş tane muhtar adayı var belediye başkan adayları hangi muhtardan oy desteği talep ederse o da haklı olarak belediye başkan adayından destek isteyecektir. Böylesi bir sarmalda  kandırma vazgeçilmez hal alır. Muhtarlık müessesinin şehir merkezinde aslında bir fonksiyonu kalmamıştır. ileri demokratik ülkelerin çoğunda muhtarlık yoktur. Muhtarlığın sadece köylerde olması gerektiği düşüncesindeyiz. Tabi köy muhtarlığı yapmanında gerekliliği olduğu gibi zorlukları da çoktur. Köy muhtarlıkları şarkılara bile konu olmuştur. 
90 yıllarda dinlediğim hatta düğünlerde halay çekerek toplu halde söylediğimiz muhtar ve ailesine ithaf edilen efsanevi beste... kimin yazdığını hiç merak etmediğim ama niçin yazıldığını bildiğimi sandığım bu efsanevi parça aslında dram ve ajite doludur. iddiaya göre Bitlis'in Mutki ilçesinin kolanis köyünde, köye gece inen küçük bir PKK li  grubunun yemek isteme sırasında muhtar ve ailesi tarafından önceden planlanarak hunharca baltalanarak öldürülür, bir kaçı da özel tim güçlerince teslim alınıp yok edilir. Bir süre sonra korku başlar. Muhtar köyden çıkıp şehre açılır, yaptığı duyulunca şehirde de tutunamaz. Akabinde kardeşi de Bitlis'te sokak ortasında vurulur. Bir süre sonra da istanbul' da muhtarın vurulduğu haberi gelir,,, siz siz olun şarkılara konu muhtar olmayın
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var