Advert
Hiları ihmal etmiyor muyuz ?
Esat Taştekin

Hiları ihmal etmiyor muyuz ?

Hilar Mağaraları, 10 bin yıl öncesinin izlerini taşıyor.

Bu içerik 6818 kez okundu.

MÖ.7250-6750 yılları arasında insanların yerleşik düzene geçtiği bu bölgede, neolitik çağa ait birçok eser bulunuyor. Yerleşik düzene geçen insanların burada ilk kez toprağı ekip-biçerek tarımsal alanda bir milat oluşturduğu bir yer. Aynı şekilde insanları 4 duvar arasında yaşama kültürünü de yine burada oluşturmuş. Kemikten yaptıkları kaşık ve çatal görevi gören aletlerin günümüze kadar geldiği bu bölgede, medeniyetin ilk tohumlarının burada atılarak dünyaya yayıldığı söylenir.Ayrıca Timur’un Anadolu istilasından sonra Ergani Akkoyunlular’ın başkenti olmuştur.
Bu kadar tarihi öneme sahip bir yerde yaşadığımız halde neden tarihimize önem verilmiyor.Medeniyetin ilk tohumları atıldığı bu topraklarda neden medeniyetimize sahip çıkılmıyor sorarım yetkililere.
Bu tarihi geçmiş bir başka ülkede olsaydı kim bilir ne kadar öneme sahip olurdu eminim turizm cenneti olurdu hilar mağaraları.
Yunanistan ve Bulgaristan Hakları olanını istemek için sokaklara dökülmüş durumda.Haklarını korumak adına hükümetlerin düşürüldüğü ülkeler.
Ya biz kendi tarihimizi bile koruyamıyoruz ki haklarımızı koruyalım.’’Geçmişine sahip çıkmayan bizden değildir’’ demiştir büyüklerimiz.Büyüklerimiz doğru söylemiş.Tarihine geçmişine sahip olmayan bir millet yok olmaya mahkumdur.Hilar Hilar olalı bu kadar sahipsiz kalmamıştır.Erganin Hilar Mağaralarıyla, dünyada parmakla gösterilecek bir yer olması gerekirken,Bazı Ergani halkı bile Hilar’ın nerde olduğunu bilmemekte.Neden bilinmiyor ve neden restorasyon çalışmaları kaplumbağa hızıyla devam etmekte anlam vermiyorum.
Reklamlarda ve Turizm Şirketlerinin broşürlerinde Dünyada ölmeden önce görülmesi gereken yedi harikaları vardır.Bu yedi harikalar Hilar Mağaralarından daha mı güzel yoksa geçmiş tarihleri daha mı önemli? Hayır. Ülkeler tarihlerini çok iyi bir şekilde tanıtıyor. Turizm onlar için birinci amaç.Ne kadar insan onların ülkelerine ve şehirlerine gelirse o kadar çok para geliyor anlamına gelmekte.insanlar gelir durumlarını bu şekilde artırma hesaplarını yapmaktalar.Ya biz…
Yetkililere sesleniyorum turizm bir şehrin kalkınması için birinci önceliktir. Kalkınmış bir şehir zengin insanlar demektir. Zengin insanlar demek .iyi devlet ve hükümet demektir.Turizmin geliştirilmesi veya geliştirilmemesi sizin elinizdedir.Çünkü yaptıklarınız bir aynanın yansıması gibidir.iyi yansıtırsanız iyi,kötü yansıtırsanız kötüdür.
Gördüğüm kadarıyla aynanızın yansıması kötü gözüküyor.Çünkü Hilara sahip çıkan Ergani turizmine sahip çıkan bir yetkili bulamıyorum.
Ergani halkı neden bir Bulgaristan olamıyoruz hakkımız olanı neden istemiyoruz.Bizler hep suskun kaldığımız sürece Ergani kalkınmada ve turizimde hep geri kalacak.Yetkililer sahip çıkmıyorsa siz Ergani insanı ve sivil toplum örgütleri Hilar’a sahip çıkalım.
Gelin bir kampanya başlatalım.Kampanyanın adı da HiLAR MAĞARALARINA SAHiP ÇIKALIM…

DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı