Advert
Profil ve siyasal tercih
Naci SAPAN

Profil ve siyasal tercih

Bu içerik 6133 kez okundu.
Çözüm ve barış süreci siyasetin şifreli kodlarını da çözdü. Silahlı mücadele döneminin siyasal mücadeleye evrildiği bir dönemin başlangıcı ile birlikte yerel seçimlere doğru yol alıyoruz. Seçime katılan tüm partiler eşit düzeyde çalışma yürütüyor, propaganda yapıyor. Bir önceki seçimlerde ileri sürülen ‘Baskı altındayız’ şikayetlerinin olmadığı bir seçim dönemi ve ortamı yaşıyoruz. 
Geride bıraktığımız seçimlerdeki ‘mağduriyet’ gerekçeleri de ortadan kalktığına göre, kim ne oy alacaksa, ne kadar belediye kazanacaksa gücünün oranı da o ölçüdedir demektir. Sonraki süreçlerde ise, verilecek olan hizmetlerin düzeyi tercihler konusunda daha belirleyici olacaktır. 30 Mart ve ardından yapılacak genel seçimler, hem Türkiye’nin geneli hemde Kürt illeri açısından geçiş dönemi olarak algılanabilir. 
Bu nedenle, 30 Mart seçimlerini de tek başına aday profili ile değerlendirmemek gerekir. Genel siyasal tercih profilinin geçerliliği seçim sonuçlarını belirleyen unsur olacaktır. Tek başına aday profilinin tartışılıyor olması veya öne çıkarılmış olması BDP açısından geçerliliği olan bir durum değil. Aday profili diğer partiler için geçerli olabilir ancak, BDP için bunu tartışmak çok geçerliliği olan bir durum değil, geçerli olan siyasal tercihle ilgili profildir. 
Bu tercihin karşılığı da; PKK ve dolayısıyla BDP’nin siyasal profilidir. 1999 seçimlerinden bu yana BDP’den önceki partilerin gösterdikleri adaylar, öne çıkan siyasi figürleri yada profilleri olduğu için gösterilen adaylar değildi. Siyasal tercihler sonucu seçildiler, siyasi profillerini seçildikleri noktadan itibaren öne çıkardılar. Feridun Çelik ve Osman Baydemir’in siyasi profillerinin oluşması böyle bir tercihin sonucudur. 
Gültan Kışanak’la ilgili yapılan tartışmaları bu nedenle geçersiz sayıyorum. Gültan hanımla ilgili durum biraz daha farklı. Siyasal misyonun kararı, halkın siyasal tercihi sonucu BDP Eş Genel Başkanlığı sıfatıyla zaten siyasi profili oluşmuş bir siyasetçi. Tek başına bir aday profili değil, siyasal tercihin aday profilidir. Parlamentodan belediye başkan adaylığına sürüklediği siyasi tercihte tek başına karar verdiği bir tercih olmadığına göre, halkın siyasi tercih profiline denk geliyor. Siyasal tercih, siyasi profilleri belirliyor. O nedenle bu misyonun profil konusunda bir sıkıntısı yok. Bu durum parti içinde de parti dışında da kabul gören bir gerçek.
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı