Advert
Partiler ve Türkiyeç™nin geleceği
Naci SAPAN

Partiler ve Türkiyeç™nin geleceği

Bu içerik 6097 kez okundu.
Önümüzdeki dönem AK Parti de dâhil olmak üzere mecliste grubu bulunan bulunmayan tüm partilerin kendilerini gözden geçirme, yeniden organize olma dönemi olacak gibi görünüyor/ayrıca öyle de olmalı.
AKP ve MHP’nin gelecek dönem ile ilgili nasıl ve ne kadar bir değişim ve yeniden organize olma gibi niyet içinde olduğu konusunda çok fazla öngörüde bulunma şansımız yok, çünkü tabandan gelen seslere çokta kulak kabarttıklarını söyleyemeyiz. Liderlerin verdiği kararlar çerçevesinde değişim ve dönüşüm yolu denendiği için değişimi deneseler de Dünyadaki değişim ve dönüşüm rüzgârlarına uygun bir sonuç ortaya çıkmayacak gibi.
CHP ve HDP için ise durum böyle değil. 16 Nisan Referandum sonuçları ve elde edilen başarı iki partinin tabandan gelen baskılar karşısında şekillenmesinin önünün açık olduğunu gösteriyor. Sosyalist enternasyonale üye iki partiyi birbirine yaklaştıran sosyal demokrat ana damar, Türkiye’nin tüm halklarıyla birlikte geleceğinin dizayn edilmesi gibi bir gerçekle bizi yüzleştiriyor.
Bütün insan hakları ihlallerine, baskılara, yakıp, yıkmalara, cezaevlerinin doldurulmasına rağmen, Kürtlerin yüzde 70’e yakın seçmenle HAYIR cephesinde ısrar etmesi Türkiye’nin birlik ve beraberliğinden yana tavır koyması çok özel analiz edilmesi gereken bir durumdur. Sosyal demokrat ana damarda buluşan CHP ve HDP’nin bundan sonraki süreçte ülkeyi huzura, barışa, birlikte yaşama olan arzusunun tesisinde önemli bir rol oynayacağı gerçeğini gözden kaçırmamalıyız.
Silahlı örgütlerin müdahil olmadığı sivil siyaset anlayışının yeni döneme damga vuracağı/vurması gerektiği gerçeğine 7 Haziran seçimlerinde ve sonrasında tanıklığımız var. O tarihten bu yana HDP ve CHP’nin ortaya çıkan çatışmalı zemin nedeniyle sürece hakim olamadığını, yakalanmış en önemli fırsatın kaçmış olduğunu gördük.
Doğal gibi görünen ancak doğal olmadığını çeşitli örneklerle analiz edebileceğimiz o süreçten çıkarılması gereken çok sayıda deneyimin önümüzdeki sürece damga vurması mümkün. Türkiye halklarının, ötekileştirilen bütün kesimlerin CHP ve HDP’den beklentileri çok yüksek, gelecek adına, Birlikte özgürce bir yaşam için. 
**
CHP izmir Milletvekili Tuncay Özkan, Cuma günü, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı tutuklu olduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nde ziyaret etti. Özkan, ziyarete ilişkin şu tweetleri attı: “Selahattin Demirtaş’ı Cuma günü ziyaret ettim. Türkiye’nin birliği, bütünlüğü için… Adalet, özgürlük, barış için müthiş düşünceleri var. Herkese çok selamı var. Türkiye Selahattin Demirtaş’ı daha bir can kulağıyla dinlemeli. ilk duruşmasından itibaren söyleyecekleri çok önemli.”
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı