Advert

Yerel Basından Valiye Çağrı

Siirt Valiliği, doğrudan temin ilanlarının Kamu İhale Kanunu’nun hükümlerinin öngördüğü şekilde BİK aracılığıyla gazetelerde yayınlanması gerektiğini dair genelge yayımlandı. Siirt Valiliği’nin aldığı yeni kararı değerlendiren Diyarbakır yerel basın temsi

Yerel Basından Valiye Çağrı
Bu içerik 22823 kez okundu.

Siirt Valiliği, yerel basının desteklenmesi için il genelindeki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ilçe Kaymakamlıklarına, gerçekleştirilen mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun hükümlerine göre yapılması ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla süreli yayınlarda ilgili mevzuatlara göre neşrinin gerçekleştirilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi konusunda genelge yayımladı. Siirt Valiliği tarafından alınan kararı Diyarbakır’da bulunan yerel basın temsilcileri değerlendirerek, “Benzer uygulamanın Diyarbakır’da yürürlüğe girmesi yerel basına nefes aldıracaktır” dedi.

 

Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı Ömer Büyüktimur

‘Yerel gazeteler nefes alacaktır, Diyarbakır Valiliği irade ortaya koymalı’

Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı ve Diyarbakır Söz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur, Diyarbakır’da bu konuda geç kalındığına vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:

“Kamu kurum ve kuruluşlarına Diyarbakır Valiliği’nin tez elden özelliklede doğrudan temin olmak üzere alım ve ihalelerinin BİK üzerinden, il düzeyinde yazılı ve görsel yayın yapan organlara iletmelidir. Özellikle pandemi döneminde yaşanan ekonomik sıkıntılarda rahatlama sağlayacaktır. Diyarbakır Valiliği’nin irade ortaya koyması gerektiğini düşünüyorum. Diyarbakır adliyesindeki icra mahkemelerine dair kararların yerel gazetelerde yayınlanmasını bekliyoruz. Ulusal gazetelere gönderildiği zaman hem vatandaşlara külfet oluşturuyor hem de icra ilanının muhataba ulaşmasında sıkıntı yaşanıyor. Bu ve benzeri ilanlar yerel gazetelerde yayınlanırlarsa hem daha ucuz hem de vatandaşların daha kolay ulaşımı sağlanır.”

 

Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Engin Öztürk

‘Türkiye’nin geneline yayılmalı’

Uygulamanın Türkiye geneline yayılması gerektiğini söyleyen Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Engin Öztürk, “Yerel gazetelerin en büyük sıkıntılarından biri maddi kaynağın az olması. Maddi kaynağımızı azaltan nedenlerden biri de ihalelerde doğrudan temin yönteminin seçilmesi. Özellikle kamu kurumlarının bir ihaleyi parçalara bölerek doğrudan temin yoluna gitmesi, hakkımız olan ihaleden pay almanın önüne geçiyor. Siirt Valiliği’nin uygulaması bizi sevdirip, umutlandırmıştır. Umarım oradaki kıvılcım bölgeye ve Türkiye geneline yayılır. Doğrudan teminleri çok sağlıklı görmüyorum. Birilerinin yarışmadan, kamu yararı gözetilmeden verilen ihalelerdir. Bu kaynak oluşturulursa daha iyi haber yapmak için yeni arkadaşları istihdam etmemize de olanak sağlar” diye konuştu.

Özdiyarbakır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Özdemir

Hem kamu zararı hem de gazetelerin cansuyu

Öz Diyarbakır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Özdemir ise, kamu yararına olan uygulamaların özellikle pandemi döneminde doğrudan temin adı altında yapılan ihaleler ile askıya alındığını söyledi. Uygulamanın aynı zamanda gazetelerin gelir kaynaklarına da olumsuz etki yaptığını belirten Özdemir, “Birçok kez konunun tüm muhataplarıyla sorunun giderilmesi noktasında görüşmelerimiz oldu. Üyesi olduğumuz Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği üzerinden dönemin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile yaptığımız görüşmeler sonrası, sayın valimiz tüm kurumlara genelge gönderip ‘ihalelerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun hükümlerine göre yapılması konusunda’ uyarıda bulundu. Ancak özellikle pandemi döneminde doğrudan temin yoluyla yapılan ihaleler ile hem kamu zarara uğratılırken, gazetelerin en büyük geliri olan ihale ilanların da azalmasına neden oldu. Siirt Valiliği’nin uygulamasını takdir ediyoruz. Sayın Valimizin de aynı hassasiyeti göstereceğini umuyorum.” ifadelerini kullandı.

‘İstihdama katkı sağlanır’

Tigris Haber İmtiyaz Sahibi Ahmet Tanaman

İstihdam için olanak sağlanacağına dikkat çeken Tigris Haber İmtiyaz Sahibi Ahmet Tanaman ise şöyle konuştu: “Diyarbakır’da benzer bir karar alınmasını temenni ediyoruz. Doğrudan teminlerin nereye gittiği belirsizlik taşıyor. Bu uygulama hayata geçirilirse zor durumda olan yerel gazetelerin gelirlerini arttıracak ve yeni istihdamlara olanak sağlayacaktır.”

Ergani Haber gazetesi İmtiyaz Sahibi Esat Taştekin

“Destek Bekliyoruz”
Yerel basına destek olmarını belirten Ergani Haber Gazetesi Genel yayın yönetmeni Esat Taştekin Ergani Basını  olarak, Diyarbakır il Valisi ve Ergani  Kaymakamı Sayın Abdulselam Özrtürk’ten isteğimiz resmi ilanları yük olarak gören bazı daire amirlerini, kurum Müdürlerini uyarması, Resmi ilan yayınlatmak yerine doğrudan teminle ihaleyi parça parça bölüp istediği kişiye verilmesinin önlenmesi, ilçemizde ayakta kalmaya çalışan  gazete de hakkı olan resmi ilanları almazsa kapanma durumunda. Gazeteler haberlerden para kazanmaz hakkı olan resmi ilanlar’dan para kazanır. Ama bazı brokratlar hakkımız olan resmi ilanı vermemek için direniyor. Gerekli uyarıların yapılmasını istiyoruz. Ergani Kaymakamı ve Belediye başkan vekili  Sayın Abdulselam Öztürk  ve Siyasilerimiz den yerel basına destek istiyoruz.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı