Advert
SAœT A‡OCUĞUNDA BESLENME-1

SAœT A‡OCUĞUNDA BESLENME-1

Bu içerik 6085 kez okundu.
 0-4 AYLAR
Yenidoğan bebeklerin uygun beslenmeye, şefkate, psikolojik uyarılara ve enfeksiyonlara karşı korunmaya ihtiyacı vardır. Anne sütü bebeğin ihtiyaç duyduğu besin meddelerini uygun miktar ve kalitede içermesi, ayrıca enfeksiyonlara karşı koruyucu özellikleri ile tek fizyolojik bebek besinidir. Bebeğin fizyolojik ve psikososyal gereksinimlerini 4-6 ay tek başına karşılar. Çok sayıda organ sisteminin büyüme ve gelişmesini düzenler. ilk üç dört ay bebeğin emerek beslenme evresidir. Süt çocuklarının büyük çoğunluğuna anne sütü ilk dört ay tek başına yeterlidir.
0-4. AYLARDA ÖRNEK BESLENME PROĞRAMI
1. TERCiH ANNE SÜTÜ: 3-4 saatte bir bebek acıktıkça verilir.
2.TERCiH HAZIR MAMA: Anne sütünün verilemediği durumlarda içeriği anne sütüne yaklaştırılmış sütlerin(mama) verilmesi gerekir. Anne sütü yoksa, yetersiz kalıyorsa veya annenin bir hastalığından dolayı alamayacaksa tercih edilir. Anne sütü var fakat yetersiz kalıyorsa bebek emzirildikten sonra alabildiği kadar hazır mama verebilirsiniz.
3.TERCiH iNEKSÜTÜ: inek sütü bebek için allerjeniktir. inek sütünde demir az miktarda bulunur. inek sütüne ağırlık verilerek beslenen süt çocuğunda demir eksikliği anemisi gelişir. Bu nedenle süt çocuğu 4-6 aydan sonrada mümkün olduğunca anne sütü almaya devam etmelidir. Bununla birlikte ekonomik koşullar yetersiz olduğunda inek sütü, süt çocuğunun beslenmesinde mecburen kullanılacaktır.
  4-6. AYLAR
 Anne sütü ile beslenen bir süt çocuğuna, başlangıçta ek gıdalara anne sütünü tamamlayıcı nitelikte gıdalarla başlanır. Bunlar giderek anne sütünün yerini tamamen alırlar.
 Yaşamın 4-6. aylarında anne sütüne ek olarak yoğurt, unlu (tercihen pirinç unu)- sütlü mamalar, sebze ve meyve püreleri azar azar başlanabilir. Sebze püreleri patates, havuç, kabak ve pirinç ile hazırlanabilir.Mevsimine göre elme, şeftali bu dönem için tercih edilen meyvelerdir.
4. AYDA ÖRNEK BESLENME PROĞRAMI
1.ANNE SÜTÜ: Bebek istedikçe verilir.
2.HAZIR MAMA VE YA ALAMIYORSA iNEK SÜTÜ:4-6. aylardan başlayarak süt veya endüstriyel çocuk formülaları (hazır mama) kaşık ya da bardak ile verilmeye başlanabilir. Anne sütü yoksa 4 öğün verilir. 
3. MEYVE SUYU: Mevsimine göre elme, şeftali bu dönem için tercih edilen meyvelerdir. (saat:10)
4. SEBZE ÇORBASI: Sebze püreleri patates, havuç, kabak ve pirinç ile hazırlanabilir. (saat: 12-13 öğle).
 5.AYDA ÖRNEK BESLENME PROĞRAMI
1. ANNE SÜTÜ: : Bebek istedikçe verilir.
2. HAZIR MAMA VE YA ALAMIYORSA iNEK SÜTÜ:Günde 2 öğün verilir.
3. MEYVE SUYU VEYA MEYVE PÜRESi: Mevsimine göre elma, şeftali bu dönem için tercih edilen meyvelerdir (saat:10) .
4. SEBZE ÇORBASI VEYA SEBZE PÜRESi: Meyve sebzelerinden sebze püreleri patates, havuç, kabak, pirinç ile hazırlanabilir (saat: 12-13 öğle).
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı