Advert
A‡EVRE SAĞLIĞI VE A‡OCUK

A‡EVRE SAĞLIĞI VE A‡OCUK

Bu içerik 5908 kez okundu.
Çocuğun içinde yaşadığı fiziksel, biyolojik ve sosyal çevre onun büyğmeve gelişmesini, bedensel zihinsel ve ruhsal sağlığını önemli ölçüde etkiler. Çevrenin bu etkisi, doğum ve doğum öncesi dönemden başlayarak, yaşam boyunca sürer. Çocukluk döneminde oluşan hasarların etkisi tüm yaşam süresini etkileyeceği, sağlıklı erişkin olma şansını azaltacağı için çok önemlidir ve çocukta oluşan hasarı onarmak çoğu kez olanaksızdır.
Çocuklar çevreden , erişkinlere göre daha çok etkilenirler. Boylarının kısa olması, çevreyi kefetmek amacıyla sık ellemeleri, temizlik alışkanlıkları, beslenme ve solunum özellikleri nedeniyle birçok toksine daha çok maruz kalırlar. Anne karnında ve bebeklikte dış etkenlere özellikle duyarlıdırlar.
 Çevrenin zararlı fiziksel etkileri çocuğun yaşamının tüm gelişim dönemlerini de etkiler. Gebelik öncesi dönemde annelerin iş, ev ve dış çevrelerde maruz kaldıkları kurşun, civa ,asbest ve diğer bazı toksik maddeler gebeliğin sonucunu etkilerken , karbonmonoksit alkol, radyasyon, elektro manyetik dalgalar, anne karnındaki çocuğu etkileyerek hastalık veya ölüm sürecini etkiler.
Yenidoğan ve bebeklik döneminde anne sütüne geçebilen , ilaçlar ve toksik maddeler, bebeğin gelişmekte olan beyin ve sinir sistemini, havadaki sigara dumanı ve diğer gazlar solunum sistemini olumsuz etkiler.
 Bebek ve oyun çocukları el ağız hareketlerinin sıklığı , yerde sürünmeleri, sonucu çeşitli maddelere ulaşıp zehirlenebilirler. Ergenlikte siğara, ilaç alışkanlıkları fiziksel çevreden kaynaklanan çeşitli toksitlerden etkilenebilirler.
Sosyal çevrede çocuğun gelişimini önemli oranda etkiler. Yaşamın ilk yıllarından başlayarak yaşadıkları aile, daha sonra okul, arkadaş ve iş çevreleri , çocuğa verdikleri destek anlayış ve hoşgörü ortamlarının olup olmamasına bağlı olarak uzun dönemde kişiliğinin gelişmesinde etkili olurlar.
Aşırı disiplin, baskı yada umursanmama , yalnız bırakma, değer vermeme, fiziksel vaya duygusal istismara uğrayan çocuklar , bedensel, fiziksel ve ruhsal yönden gelişememiş erişkin bireyleri oluştururlar.
 Çocukların sağlığını korumak, geliştirmek ve sürdürmek için sağlıklı çevresel faktörlerin sunulması gerekmektedir.
© 2014 Microsoft Koşullar Gizlilik ve tanımlama bilgileri Geliştiriciler Türkçe
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var