Advert
SUDA BOĞULMA

SUDA BOĞULMA

Bu içerik 5798 kez okundu.
Çocukluk çağında boğulma kaza sonucu yaralanma ve ölümün sık nedenlerindendir. Diğer kazalara göre boğulma daha ölümcüldür. Boğulma 5 yaş altında ve 15-19 yaşlarda daha sık görülmektedir. 1 yaş altındaki çocuklar evde küvette, 1-4 yaş arası çocuklar yüzme havuzlarında, büyük çocuklar açık göl ve denizlerde daha sık boğulmaktadır.      
 
Suda boğulma durumunda müdahale ve canlandırma hemen olay yerinde başlanmalıdır. Hemen acil yardım ekibine haber verilmelidir. Çocuğun bilinci kontrol edilerek soluk alıp almadığına bakılmalıdır. Çocuklarda solunum durmasından sonra kalp uzun süre çalışmasını sürdürür. Acilen solunumun sağlanması gerekir. Öksürüyorsa veya kusuyorsa solunumun olduğunu gösterir. Vücudun zedelenebileceği düşünülerek dikkatli hareket edilmelidir. Özellikle boyun yaralanma riski düşünülerek boyun korunmalıdır.
Soluk almıyorsa ilk iş ağızda bulunabilecek yabancı bir cismin kontrol edilmesidir. Boğaza kaçmış yabancı bir cisim yoksa yardımcı solunum yapılmaya başlanmalıdır. Çocuk nefes alıp verene kadar veya sağlık ekibi gelene kadar bu işlem sürdürülmelidir.
Soluk alıp verme başladıysa, yutulan suyun vücut dışına daha rahat çıkmasını sağlamak için, çocuk yüzüstü yatırılmalı bu sırada yüzü yana doğru bakacak şekilde olmalı ve kollarından biri omuz hizasında tutulmalıdır. Bir battaniye veya kalın bir örtü ile üşüyen çocuk ısıtılmalıdır. Canlandırma uygulandıktan sonra bilinci geri dönen çocuklarda iyileşme olanağı yüksektir.
Boğulma tehlikesi; çocuklarda organ hatası ve akciğer işlev bozukluğu yapabilen sık karşılaşılabilen acil bir durumdur. Çoğu zaman akciğer şişer.
 Dokuz dakikayı aşan bir süre su altında kalınmışsa sonuç kötüdür. Çok soğuk sulardaki boğulmalarda organ hasarı daha çoktur.
 Tüm suda boğulma vakaları çocuk iyi olsa bile en az 6 saat hastanede gözleme alınmalıdır.
 KORUNMA
 - Ailenin eğitimi
  - ilk yardım eğitiminin verilmesi
  - Havuzların uygun şekilde çitlenmesi
 - Çocukların yüzme sırasında gözetilmesi
 - Yüzme bitince oyuncakların havuz etrafından toplanması
  - Havuz alarm sistemleri
  - 4 yaşından büyük çocuklara yüzme eğitimi verilmesi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı