Advert

Bademli Köyü Mağaraları Tarihe Işık Tutacak

Ergani ilçesi (Haslem) Bademli Mahallesi alanda kireç taşından oluşan tepenin etrafında genç roma dönemine ait MÖ 500 - MS 500 yıllarında yapılan kaya mezar bulunmaktadır.

Bademli Köyü Mağaraları Tarihe Işık Tutacak
Bu içerik 7905 kez okundu.

Ergani İlçesine bağlı Bademli köyü yakınlarında bulunan mağaraların, İlk Çağ tarihine ışık tutacak bilgiler taşıdığı belirtildi.

Bademli köyü mağaraları, üzerinde herhangi bir bilimsel araştırma yapılmamış bakir alanlardan biri olarak duruyor. Şölen mahallesinin 2-3 kilometre güneydoğusunda yer alan mağaralar, taşıdığı mimari yapı özellikleriyle Hilar Çayönü kalıntılarıyla birebir benzerlik gösteriyor. Mağara duvarlarına oyulmuş üç yatma yeri, bir yiyecek veya su saklama bölümü ile yuvarlak taş kapı düzeneği Hilar Çayönü mağaraları ile aynı mimari özellikleri taşıyor. Ancak Hilar da bulunan yapılaşmanın daha modern ve daha detaylı özellikler taşıması nedeniyle Bademli mağaralarının ilkel yapısının Hilar'ın öncüsü sayılacağı belirtiliyor.Mağara önünde yer alan geniş düzlüklerde yıllardır tarım yapan köylüler, sık sık ilginç nesneler ve küp parçalarına rastladıklarını belirtti. Ergani'de üzerinde henüz hiçbir bilimsel araştırma ve kazı yapılmadığı tümülüsler, höyükler gibi birçok tarihi alan ve yapı bulunuyor.

 

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak