Advert

Hilar mağaraları geçmişe yolculuk için ziyaretçilerini bekliyor

Hilar mağaraları geçmişe yolculuk için ziyaretçilerini bekliyor
Bu içerik 3039 kez okundu.

Hilar mağaraları geçmişe yolculuk için ziyaretçilerini beklerken, mağaraların tanıtımı için ise çalışmalar başlatıldı.
Ergani ilçesindeki Hilar Mağaraları ve Lice ile Bingöl'ün Genç ilçeleri arasında yer alan Bırkleyn Mağaraları geçmişe yolculuk için ziyaretçilerini bekliyor. Ergani ilçesinde yer alan ve 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen yaklaşık 12 bin yıllık Hilar Mağaraları, Anadolu'nun en eski mağara yerleşimlerinden biri olarak biliniyor.
Neolitik Çağ'a ait eserlerin bulunduğu, kaya mezarları ve kabartmaların dikkati çektiği mağaralar, göçebelikten yerleşik köy yaşantısına, avcılık ve toplayıcılıktan besin üretimine geçilen önemli bir tarihsel döneme şahitlik ediyor.
Ergani Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Karaaslan, Hilar Mağaraları'nın çok önemli bir tarihi yapı olduğunu söyledi. Mağaranın yanında göçebelikten yerleşik yaşama geçilerek tarıma ilk başlanan yerlerden Çayönü Höyüğü'nün bulunduğuna dikkati çeken Karaaslan, şöyle dedi:
"İkisi iç içe, aynı zamanda tarihsel bir gelişimi de açıklıyor. İlk yerleşimden mağaralardaki yaşama kadar olan bir evreyi gösteriyor. Onun için ikisi de tarihi anlamda çok önemli. İki lokasyonun yan yana olması da buranın eskiden beri insanların kullandığı, yerleşik hayata geçtiği yerler olarak tarihteki önemini koruyor. Biz de bunu göstermeye çalışıyoruz. Hilar Mağaraları da bu açıdan önemli."
MAĞARALARIN TANITIMI İÇİN ETKİNLİKLER YAPILACAK
"Hilar Mağaraları'nın turizm potansiyelini artırmak amacıyla çalışıyoruz." diyen Karaaslan, ilçedeki öğrencilerin mağaraları gezip görmesi ve tanıması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
Karaaslan, "Öğrencilere yönelik gökyüzü etkinliği yaptık. İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla buraya teleskop getirterek ay ve gezegenleri gösterdik. Daha fazla etkinlik yapacağız. Amacımız, etkinliklerin sayısını artırarak buranın tanıtılmasını sağlamak. Öğrencilerimizin de gelip görerek burayı daha çok benimsemelerini sağlamak istiyoruz." dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı