Advert

Dünyanın iki büyük şairinden biri Erganili

Dünyanın iki büyük şairinden biri Erganili
Bu içerik 2581 kez okundu.

Diyarbakır’ın ve Türk edebiyatının en önemli şair ve yazarları arasında yer alan Sezai Karakoç, eserleriyle unutulmaz isimler arasında yer almıştı.

Sezai KarakoçDiyarbakır’ın Ergani ilçesinde dünyaya gelerek Türkiye’de edebiyata yön vermiş bir çığır açmış isimler arasındaydı. Peki Sezai Karakoç kimdir? Sezai Karakoç ne zaman vefat etmiştir?

 

Sezai Karakoç

DİYARBAKIR’DAN EDEBİYATIN ZİRVESİNE SEZAİ KARAKOÇ
Asıl adı Ahmet Sezai olarak bilinen yazar, 1933 Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğdu. İlkokulu Ergani'de, ortaokulu Kahramanmaraş'ta, liseyi Gaziantep'te okudu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak başladığı yükseköğrenimini 1955'te fakültenin mali şubesinden mezuniyetle tamamladı. Mecburi hizmet sebebiyle Maliye Bakanlığı'nda Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi Bölümü'ne atandı. Görevleri nedeniyle Anadolu'nun birçok yerini gezdi. İstanbul'da Diriliş Yayınları ve Diriliş Dergisi'ni kuran yazar, edebiyatımızın usta şair, düşünür ve yazarlarındandır. Fikir adamı olarak İslam kültürü ve medeniyetinin yeni bir canlanışla çağımızda gerçek yerini alması gerektiğini savunduğu düşünce eserleriyle kültür ve sanat hayatımızda oldukça verimli bir diriliş ekolü oluşturdu. 1982'de Hikâye Ödülü'nü kazanan yazar, Türkiye Yazarlar Birliği'nin 1988'de Üstün Hizmet ödülünü aldı. Yeni İstanbul ve Sabah gazetelerinde fıkra yazarlığı yaptı. 1990 yılında Diriliş Partisi'ni kurdu. 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile ödüllendirildi. 1997'de partisi kapatıldı. 2007 yılında Yüce Diriliş Partisi'ni kurdu ve genel başkanlığını üstlendi. 16 Kasım 2021'de vefat eden Karakoç Şehzadebaşı Camii Haziresine defnedilmiştir.

 

 

Öte yandan Ergani’de Sezai Karakoç Müzesi ve Kültür Evi bulunuyor.

 

Dünyanın Iki Büyük Şairinden Biri Diyarbakırlı

 

DÜNYADA İKİ BÜYÜK ŞAİR VAR İKİSİ DE BİZDE
Araştırmacı gazeteci yazar Yusuf Kaplan’ın, Dünyada iki büyük şair vardır ikisi de Türkiye’den çıkmıştır diyerek övgüler dizdiği Sezai Karakoç, eserleri ile unutulmazlar arasına girmeyi başardı. Karakoç özellikle Mona Roza şiiri ile hafızalarda yer edinirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da seslendirmiş olduğu Ey Sevgili şiiri ile de gönüllerde taht kurdu. Hızırla Kırk Saat başlıca eserleri arasında yer alırken bazı eserleri şunlardır: Körfez, Şahdamar, Sesler, Taha'nın Kitabı, Kıyamet Aşısı, Gül Muştusu, Zamana Adanmış Sözler, Ayinler, Leyla ile Mecnun, Ateş Dansı oldu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak