Advert

GENEL AF HEYECANI

Hükümetin çœGenel af hazırlığı varç sözleri bölgeyi heyecanlandırdı

GENEL AF HEYECANI
Bu içerik 4009 kez okundu.

 

Kürt sorununun çözümünde önemli bir adım…

AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ’ın, “Hükümetin genel af hazırlığı var” sözleri, bölgede milletvekilleri ve STK temsilcilerini heyecanlandırdı.  Vatandaşı umutlandıran tarihi açıklama ile Türkiye’de Kürt sorununun çözümünde önemli bir viraja girildiği bir kez daha ortaya çıktı. 

Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla bölgede görüşmeler yapan 5 milletvekilinden biri olan Abdürrahim Akdağ’ın, “Kürt sorunu konusunda hükümetin bir takım hazırlığı var. Bu hazırlıklar kapsamında genel af da gündeme gelebilir” açıklaması, bölgede güne damgasını vuran açıklama oldu. Bölge Milletvekilleri ve STK temsilcilerini heyecanlandıran açıklama ile kafalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Haziran’da Diyarbakır’a yapacağı gezi öncesi sürpriz açıklamalarda bulunacağı ihtimalini akıllara getirdi. 

AK Partili Akdağ’ın açıklamalarını  değerlendiren Milletvekilleri ve STK temsilcileri, önemli açıklamalarda bulundu. Milletvekilleri ve STK temsilcilerinin görüşleri şöyle: 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, “Bölgede 30 yıldır süren savaşta en az 50 bin insanımızı kaybettik. Bu ölümler bize hiç bir şey kazandırmadı. AK Parti hükümetinin genel af ile ilgili bir çalışması varsa biz de sonuna kadar destek sunarız. Barış ve huzurun sağlanması, insanların ölmemesi için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Türk ve Kürt halkının ölümler karşısında artık bir gün bile tahammül etmeye gücü kalmadı. AK Parti Milletvekilleri tarafından yapılan bu açıklamalar söylemde kalmamalı. En kısa sürede uygulamaya geçilmeli” ifadelerini kullandı.  

“PKK’YI VAR EDEN KOŞULLAR ORTADAN KALDIRILMALI”

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu ise, “AK Parti tarafından böylesi bir adımın atılması, Türkiye'de olumlu bir hava yaratacaktır. Kan dökmeyle bu sorunun çözülemeyeceği ve bitmeyeceği bir gerçekliktir.  30 yıldır bölgede yaşanan çatışmalarla bu gerçekliği rahatlıkla görebiliyoruz. Son yıllarda atılan ciddi adımlar oldu. Kürt dilinin önündeki engellerin kaldırılması önemli adımlardı. PKK'yı var eden koşulların ortadan kaldırılmasıyla genel affın bir işe yarayacağı bir gerçekliktir. Dağa çıkış yolunu kapatarak affın çıkması gerekiyor. Bu adımlar atılmadan siz istediğiniz kadar af çıkarın, bir anlam ifade etmez” dedi. 

“ÇÖZÜM iÇiN HER ADIM DESTEKLENMELi”

insan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de, şunları söyledi:

“Sürece katkı sunacak her adım önemlidir. Kürt meselesinin çözümüne dair oluşacak her katkı desteklenmeli. Bu çözüm içerisinde cezaevlerinde bulunan siyasi mahkumların da salıverilmesi sürecin başlangıcı için önemli gelişmeler olarak değerlendirebiliriz. Önemli olan bu söylemleri uygulamaktır. Anlatılan çözümler söylemde kalmamalı. Çünkü geçmişten bugüne çok şeyler söylendi. Hiç bir söylem pratikte gerçekleşmedi. Kürt sorunun çözmek için eğer genel af gibi bir konuyu gündeminize almışsanız, bunun pratiğe dönüştürmeniz bölge halkının rahat bir nefes almasını sağlayacaktır. Derhal askeri ve siyasi operasyonların durdurulması gerekiyor. Her iki tarafta silahları susturmalı. Biz hak ihlalleri duymaktan bıktık. Genel affın gündeme gelmesi son derece önemli. Bunun herkesim tarafından desteklenmesi gerekiyor.”  

“OLAYLAR AZALACAK”

DiYANET-SEN Şube Başkanı Ömer Evsen ise, “Kürt sorununun çözümü için yapılacak her şey meşrudur. Türkiye, bu sorunu aşıp kendi geleceğini görmelidir. Sorunun çözümü için kimin fedakarlık yapması gerekiyorsa, tereddütsüz bir şekilde biran önce fedakarlık yapsın. Kimse bu politikayı eleştirmemeli. Bu kanın durması için herkes elinden gelen her şeyi yapmalıdır. Sonuca biran önce ulaşılmadır. Türkiye'nin artık kaybedecek hiç bir evladı yoktur. Genel affın tartışılması bölgede çok büyük bir etki sağlayacaktır. Bölge halkının uzun zamandan beridir beklediği bir açıklama bu. Bu açıklamadan sonra olayların da azalacağına inanıyorum” dedi. 

“GENEL AF TEK BAŞINA ÇÖZÜME KATKI SAĞLAMAZ”

CHP eski Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer de, “Kürt sorununda çözümünün ana faktörlerinden biri genel aftır. Bunu daha önce kendim çok defa gündeme getirdim. Özellikle Türkiye'de idam cezası varken, bu cezanın kaldırılması için görüşlerimi açıklamıştım. Genel af, sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır. Bunun sağlanması şarttır. Genel af sorunun çözümüne yeterli değil elbet. Bunun yanında diğer adımların da atılması gerekiyor” açıklamasını yaptı. 

“ÖNCE ŞiDDETiN SONA ERMESi LAZIM”

Diyarbakır eski Milletvekili Abdulbaki Erdoğmuş ise, “Genel af, zaman zaman gündeme gelen bir konudur. Ancak, koşulları ve zamanı tartışılmadan siyasal af tartışılıyor. Silahların nasıl bırakılacağı belirlenmeden, siyasal affın gündeme getirilmesi bence çok doğru değil. Öncelikle PKK ile şiddetin sona erdirilmesi konusunda bir mutabakata varması gerekiyor. Bu mutabakat sağlandığı takdirde elbette genel affın oluşması zorunludur. PKK-MiT görüşmelerinde siyasal af çözüm için başlıklardan biriydi. Hatta bu affın kapsamını genişletmek bile mümkündür. Genel af sürecinden önce Abdullah Öcalan'ın etkisini artırmakta fayda var. Öcalan için ev hapsinin koşulları oluşturulması gerekiyor. Bunu sağladığınız takdirde, şiddetin sonlanması için etkin bir rol oynaması bakımında ev hapsi tartışılmalı. Şuan önemli olan şiddetin sona ermesi için diyalog ortamı oluşması gerekiyor. Öncelik silahlı mücadeleden vazgeçtirmektir. Bu süreç işlendiği takdirde genel af zaten zorunlu bir hale geliyor. Bunu tartışmaya bile gerek yok” diye konuştu.  

“SAMiMiYETiNi ORTAYA KOYSUN GÖRÜŞELiM”

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da, “Genel af Kürt sorunun çözümünün içinde bir fasıldır. Fakat AK Parti, paldır-küldür bir şey söylüyor, temeli ortaya koymuyor, çatıdan söz ediyor. Bu işin doğru düzgün bir proje ile ortaya konulması gerekir. AK Parti Kürt sorunu çözümü konusunda neler yapmak istediğini ortaya koymalı. Genel af açıklaması partinin yetkilileri tarafından dile getirilmesi gerekiyor. Paldır-küldür, kıvır-zıvır değil, doğru düzgün bir beyenata ihtiyaç vardır. Bunu ortaya koysun gelsin tartışalım” ifadelerini kullandı. 

“KiM KiMi AFFEDiYOR”

DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ise, “Af değil, toplumsal barış ekseninde siyasi tutsakların, rehine olan siyasetçilerin serbest bırakılması gerekiyor. Zaten içerde olmaları bir siyasi soykırımdır. Onları tutuklayarak ellerinde koz olarak kullanmak istediler. Bu ahlaki bir durum da değildir. 6 bin Kürt siyasetçisi, gazeteci, akademisyen ve muhaliflerin içerde tutulması gayri meşru değil. Böylesi bir süreçte Genel af tek başına Kürt sorunu çözemez. Sorun çok yönlü ele alınmalı. Kim kimi af ediyor. imralı'da, diyalog ve müzakere koşullarının yaratılması ve Öcalan'ın özgürlüğünün tartışılması gerekir. Ayrıca askeri ve siyasi operasyonlar da son bulmalı” dedi. 

AKDAĞ NE DEMiŞTi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Kürt illerinde 1 hafta çalışmalarda bulunan AK Parti'li 5 milletvekilinden Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, dün düzenlediği basın toplantısında, barış ortamının tesis edilmesi halinde ‘genel ‘affın’ da gündeme gelebileceğini söylemişti. Akdağ, "Barış ortamı tesis edilirse bu atmosferde genel af da gündeme gelebilir. Örgüt üst yönetiminden 250- 300 kişi üçüncü ülkelere gidebilir. Diğerleri demokratik ortama katılarak siyasal alanda faaliyet gösterebilir” dedi. Sonuca ulaşmak için PKK’nin silah bırakması gerektiğini belirten Akdağ, “Silahın bırakıldığı ortamda hükümet ciddi reformlar yapabilir" demişti. 

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak