Advert

GGC A–dül töreni her kesimi buluşturdu

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetiç™nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği ç˜Yılın Başarılı Gazetecileriç™ ödül töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, gerçeğin ortaya çıkmaması için topluma ve gazetecilere bedel ödetilebileceğin

GGC A–dül töreni her kesimi buluşturdu
Bu içerik 5039 kez okundu.

KiMLER KATILDI?

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin otuz yıldır düzenlediği ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ ödül töreni Mitannia Regency Otel’de yapıldı. Ödül törenine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Emniyet Müdürü Adnan Daştan, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’ne üye gazeteciler katıldı.

Ödül töreni, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Veysi ipek’in konuşmasıyla başladı. Konuşmasına Kürtçe selamlamayla başlayıp Türkçe devam eden ipek, medya mahallesindeki gazetecilerin kan ve ölüm haberleri yerine, umut veren haberler yapmayı arzu ettiğini ifade etti. Ancak son dönemde yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle kanı ve ölümleri haberleştirmek zorunda kaldıklarını belirten ipek, ülkenin batısındaki gazetecilerin eğlenceyi, doğusundaki gazetecilerin ise acıyı haberleştirdiğini söyledi. Gazetecilere yönelik saldırılara değinen ipek, görevini yapan gazetecilere yönelik engellemelerin durdurulmasını istedi.

KIŞANAK: GAZETECiLER MESLEKLERiNi YAPTIKLARI iÇiN BASKIYA UĞRUYORLAR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, gazetecileri selamlayarak başladığı konuşmasında dünyanın her yerinde gazeteciliğin zor ve cefalı bir meslek olduğunu, ancak çatışmaların, savaşın yaşandığı bölgelerde ve coğrafyalarda bu zorlukların daha katmerli olduğunu ifade etti. Son bir yıl içerisinde büyük sıkıntılar yaşandığını, bu sıkıntıları görünür kılmak için çalışan gazetecilerin baskıya uğradığını dile getiren Kışanak, “Basının özgür olmadığı, düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı bir ülkede hiçbir bir özgürlükten bahsedilemez.” dedi.

Diyarbakır’da gazetecilerin yaşadığı sorunları yakından bildiklerini, kendileriyle dayanışma içinde olduklarını ifade eden Kışanak, gazetecilerin görevlerini yerine getirirken hiçbir engellemeyle karşılaşmaması gerektiğini vurguladı. Silvan’da Diyarbakır milletvekili Sibel Yiğitalp’in gözü önünde bir gazetecinin başına silah dayandığını hatırlatan Kışanak, gazetecilerin mesleklerini yaptıkları için baskıyla karşı karşıya bulunduğunu, söz konusu güvenlik görevlisinin de hala görevde olduğunun altını çizdi. Gerçeklerin ortaya çıkmaması için gazetecilere ve topluma bedel ödetilebileceğini, ancak gerçeğin açığa çıkmasının engellenemeyeceğini vurgulayan Kışanak, “Gerçeğin açığa çıkmasına engelleyebilecek bir güç daha şimdiye kadar yeryüzünde keşfedilmemiştir.” diye konuştu.

AKSOY: SiLVAN’DAKi GÜVENLiK GÖREVLiSi HAKKINDA SORUŞTURMA AÇTIK

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy da, Diyarbakır’ın ulusal ve yerel basının en güçlü olduğu illerden birisi olduğunu belirtti. Kentte basın mensuplarının rahat şekilde çalışması için her türlü gayreti göstermeye çalıştıklarını anlatan Aksoy, Silvan’da gazetecinin başına silah dayanmasının ‘kabul edilemez’ olduğunu kaydetti. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, hukuk kurallarının dışına çıkanın gerekli yaptırımla karşılaşacağını söyleyen Aksoy, “Silvan’daki olay, orada sokağa çıkma yasağının olduğu bir nokta ve illa çatışma alanına girme gayretinin olduğunu arkadaşlar bana söyledi. Ama ne olursa olsun, arkadaşımızın o davranış içerisinde bulunması, asla hiçbir gerekçeyle kabul edilemez ve biz bunun da soruşturmasını açtık. Soruşturma sonucuna göre de gereğini yapacağız.” şeklinde konuştu.

ELÇi: GAZETECiLiK VE AVUKATLIK MESLEĞi HAKiKAT iÇiN ÇALIŞIR

Ödül töreni sırasında konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi de, gazeteci ve avukatların mesleğinin aynı olduğunu, ikisinin de gerçeği ortaya çıkarmak, hakikate ulaşmak için çalıştığını kaydetti. “Bir nefes borusu gibidir basın özgürlüğü. Yani diğer bütün özgürlükler olsa bile basın özgürlüğü yok ise hiçbir özgürlüğün anlamı olmaz” diyen Elçi, hak ve özgürlüklerin ihlalinin ancak basın özgürlüğü ile duyurulabileceğini söyledi. Elçi, “Bu kadar önemli, bu kadar hayati bir iş yapıyorsunuz yıllardır yaptığınız işin zorluğunu sizlerle birlikte yaşayarak öğrendim. Hepinizi kutluyorum. Gerçekten biz sizlerle bölgede hakikatin peşinde olan gazetecilerle basın emekçileriyle gurur duyuyoruz. Hepinize başarılar diliyorum.” diye konuştu.

PLAKETLER VERiLDi

Konuşmaların ardından Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti tarafından bu yıl otuzuncusu düzenlenen “Yılın Başarılı Gazetecileri” Yarışması’nda ödüle layık görülen gazetecilere plaketleri verildi. Jüri Özel Ödülüne ise, Kobani’deki savaş nedeniyle Suruç ilçesine sığınan 240 bin kişiye ev sahipliği yapan Suruç halkı layık görüldü. Halk adına ödül Suruç Belediyesi ile Suruç Kaymakamı’na verilirken,  Suruç Belediyesi adına ödül Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’a takdim edildi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak