Advert

Şanlıurfa'da bin 292 çocuk cinsel istismara uğradı

Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Urfa’da 20 ayda bin 292 çocuğun cinsel istismara maruz kalmış olduğunı açıkladı. Komisyon başkanı Esra Yurum Aktaş, “Bu vakalar son bulana dek mücadele edeceğiz” dedi.

Şanlıurfa'da bin 292 çocuk cinsel istismara uğradı
Bu içerik 871 kez okundu.

Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, kentte geçtiğimiz yıldan bu yana yaşanmış olan çocuk istismarı, cinsel taciz, cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarından yargılanan sanıkların verilerini açıkladı. Baronun hizmet binasında düzenlenen toplantıya, Urfa Baro Başkanı Avukat Abdullah Öncel ve komisyon başkanı Avukat Esra Yurum Aktaş’ın yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. Geçtiğimiz yılın Ocak ayından bu yana kentte kendilerine ulaşan verilere göre bin 292 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını belirten Aktaş, CMK’den 92 adam cinsel rahatsız etme sanığına, 31’i hanım olmak üzere 702 çocukların cinsel istismarı sanığına, 22 erkek cinsel saldırı sanığına avukat atandığını paylaştı. 
 
BİN 292 ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI
 
Aktaş, Dünya sağlık Örgütü’ne göre çocuk ihmali ve istismarının 18 yaşın altındaki çocukların sağlığını, sağ kalımını, gelişimini yada ilişkilerdeki güven duygusunu olumsuz yönde etkileyen kötü davranışlar bulunduğunu söyledi. Aktaş, şiddete uğrayan, öldürülen, ihmal edilen, ticari ve cinsel syaşamünün nesnesi olan alkol ve madde kullanan çocukların sayısının giderek arttığını, bu utanç verici tablo için etken ve çabuk çözümler bulmak yerine bir tek izlemekle yetinildiğini vurguladı.

Urfa Barosu CMK Uygulama Merkezi’nin kayıtlarına gore yapılan avukat görevlendirmelerinin büyük çoğunluğunun özellikle çocuğa karşı cinsel istismar vakaları olarak görünmüş olduğunü aktaran Aktaş, şöyle devam etti: “Baromuz 1 Ocak 2018 ile 21 Ağustos 2019 tarihleri içinde 418 cinsel istismar mağduru çocuğa müdafi ataması yapmıştır. Toplamda ise cinsel istismara maruz kalan bin 292 çocuk kayıt altına alınmıştır. Yapılan müdafi atamalarına nazaran ise, sanıklara meydana getirilen 205 atamanın 18-25 yaş aralığında; 259’unun ise 25-60 yaş aralığında bulunan sanıklar oluşturmuş. Toplamda 702 cinsel istismar sanığı kayıt altına alınmıştır.”
 
ERKEN YAŞTA EVLİLİK 
 
Ülkede ve özellikle bölgede yaşanmış olan ve engellenmesi için çok boyutlu çalışmaya gereksinim duyulan bir diğer mevzunun erken yaşta evlilikler olduğunu paylaşan Aktaş, erken yaşta evliliğin hanımların sırtlarına istenmeyen gebelikler, doğumda ve doğum hemen sonra pek çok sıhhat problemi, eğitimsizlik ve işsizlik yüklediğini söylemiş oldu. Erken yaşta evliliğin bir insan hakları ihlali ve halk sağlığı problemi olarak kabul edilmesi icap ettiğinin altını çizen Aktaş, “Kız ve adam çocuklarına karşı cinsel şiddetin gerçek boyutları, ancak buzdağının görünen yüzü kadar bilinmektedir. Yaşanmış olan çocuk istismar ve ihmallerinin yeniden yaşanmaması için, yaşanan ihmal ve istismar vakalarının idari ve adli organlar nezdinde titizlikle takip edeni gerekmektedir. Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı, STK’ler ve belediyeler ortak işbirliği yaparak aileleri bu mevzuda bilinçlendirmelidir. Urfa Barosu ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak tüm çocuk istismar davalarının titizlikle takip edeni olduğumuzu, bu vakaların son bulana dek mücadele edeceğimizi belirtiriz” diye mevzuştu.

şanlıurfa cinsel istismar
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı