Advert
Sanatsal Eylemin Güzel Bir Nişanesi: Gönülden Kaleme
Müslüm Üzülmez

Sanatsal Eylemin Güzel Bir Nişanesi: Gönülden Kaleme

Bu içerik 6792 kez okundu.
Misbah Hicri’nin Gönülden Kaleme(*) kitabı okuyucularıyla buluştu…
Hicri, sunuş yazısında kitabın yayınlanış amacını: “Şiire emek veren, roman yazımında yorulan, sosyal ve kültürel alanlardan gönül gözüyle ürünlerini değerbilirlik, ahde vefa anlamında toplumla tanıştırma, okurların onların tanınması, tanıyan okurların onları yeniden anımsaması görevini yeni kuşaklara sunmayı bir görev bildim” diye açıklamış.
Şair ve yazar Misbah Hicri’yle tanışırız, dostuz. Bazen istanbul’da buluşur, bazen de telefonla veya internet üzerinden haberleşiriz. Genellikle yaptığımız çalışmaları konuşur, güncel konularda ve edebi kitaplara dair sohbetler yaparız. Bu nedenle Gönülden Kaleme kitabının hazırlığından haberdardım. Sevgili arkadaşım kitap daha yayınlanmadan tevazu gösterip kitap dosyasını göndererek incelememi, eleştiri ve önerilerimi ve bir de kitaba bir önsöz yazmamı istemişti. Kitap dosyası ile ilgili düşüncelerimi o zaman kendisiyle paylaşmış ve kitap için yazdığım önsözü göndermiştim. Kitap çıktı: Okuyucularını bekliyor şimdi!
Önsöz’de yazdığım şeyleri burada yeniden tekrar etmemek için önsöz’den bir iki bölümü paylaşmanın daha iyi olacağını düşünüyorum:
“Yazar ve şair arkadaşımız Misbah Hicri üretken bir yeteneğe sahip. Dinleyerek, araştırarak, okuyarak, okuduklarını sorgulayarak ve okudukları üzerine düşünerek ortak hafızamızın doğru bir şekilde oluşmasını istiyor. Bunun için durmadan yazıyor, peş peşe kitaplar çıkarıyor; değişik dergi, yerel gazete ve web sitelerinde edebiyat, tarih, sosyal yaşam, mitoloji, Urfa’ya ve coğrafyamıza dair düş ve düşünceler içeren yalın anlatımlı, sade bir dille yazılar yazıyor. Sadece yazmakla kalmıyor, yazılanları da yakından takip ediyor, okuyor ve bunlara ilişkin düşüncelerini bizlerle paylaşıyor. Elinizde bulunan Gönülden Kaleme kitabı sanatsal eylemin en iyi nişanesidir.
Gönülden Kaleme çok renkli bir kitap… Kitapta birçok yazarın yayınlanmış kitaplarına dair Misbah Hicri’nin kaleme aldığı yazıların yanında bazı yazarlarında Misbah Hicri’nin yayınlanmış kitaplarına dair yazıları var. Yazılar değişik tarihlerde değişik yayın organlarında yayınlanmış. Yazıların tozlu raflarda sararıp solmasına ya da internetin sonsuzluğunda yitip gitmesine gönlü razı olmadığından, bunların topluca bir arada yayınlayarak tarihe mal etme çabasındadır.
Yazıların çoğunluğu Urfalı yazar ve şairlere dair olduğu kadar ulusal anlamda kalem erbabı sanatın kadrine sahip çıkan sanatçıların kitaplarına aittir. Yazar ve şairleri bir şekilde Misbah Hicri ile ilişkilendirebilirsiniz. Urfa ve bölgemizle ilgili yazıların çokluğu tesadüfî veya yerelin nostaljisini yapma isteminden kaynaklanmıyor: Urfa ve Urfa’nın yer aldığı coğrafya sosyal yaşamın, kültürlerin inançların döl yatağı; birçok etnik topluluğun yaşadığı kadim, renkli bir mekân oluşundan kaynaklanıyor.
(…) Mezopotamya tarihinde bunlar olurken, aynı zamanda üretilen her şeye el koymak için her daim mal, ürün ve bilgi üretenlerin karşısına üretmeyenler musallat olmuştur. Üretenler ile üretilen değerlere el koymak isteyenler arasındaki ilişkilerde kaba kuvvet, güç, silah başrolü oynamıştır. Kaba kuvvet ve güç kullanımı çoğu kez savaşlara neden olmuş. Bu nedenle, Mezopotamya bir anlamıyla da av ve avcıların coğrafyasıdır. Mezopotamya tarihine av ve avcıların tarihidir de diyebiliriz.
Güç kullanımı ve savaşları fetihler, yakmalar, yıkmalar, öldürmeler, esir almalar, çalma çırpmalar, talanlar izlemiştir. Savaşlarda kazanan taraf sadece toprak, maden, tahıl, para pul ve insanları değil, yazı ve sözü de egemenliği altına almıştır. Egemenler ve yandaşları tarih diye belirlenmiş, belli çıkarlar doğrultusunda yontulup yönlendirilmiş, yanlı, hesaplı bir kronoloji sunmuş, resmi tarihler oluşturulmuştur.
işte Misbah Hicri yeni kitabı Gönülden Kaleme ile önemli bir adım atarak kültürel konuya eleştiril bir bakışla bu konuda var olan boşluğu kısmen doldurmaya çalışmıştır. Kitabı okuduğumuzda çok değerli bilgiler edinmenin yanında, Urfa’yı ve Urfa’da yaşayan şair ve yazarları ve Urfalı olmayıp Urfa’ya emeği geçen edebiyatçıları ve “iki kadim nehir arasında, ıpışıl bir gökyüzünün tanıklığında, çoluk çocuğuyla ve tüm zenginlikleriyle yemyeşil bir halı gibi serilen” Mezopotamya’yı daha iyi tanımış olacağız.”
Gönülden Kaleme, soğuk kış gecelerinde insanın içini ısıtan ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayan cinsten bir kitap. Kitapseverlerin, edebiyata ve Mezopotamya coğrafyasına ilgi duyanların Gönülden Kaleme’yi okumalarını öneririm.
(*) Misbah Hicri, Gönülden Kaleme, Kent Işıkları, istanbul 2015, 292 sayfa.
e-posta: muslum.uzulmez@gmail.com 
web: http://www.uzulmez.info/muslum
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı