Advert

“Ashab-ı Kehf ve Uyanış Günü” etkinliği yapıldı

Lice’de “Ashab-ı Kehf ve Uyanış Günü” etkinliği yapıldı. Diyarbakır Fethi’nin 1382. yılı dolayısıyla Lice ilçesinde “Ashab-ı Kehf Uyanış Günü” etkinliği gerçekleştirildi.

“Ashab-ı Kehf ve Uyanış Günü” etkinliği yapıldı
Bu içerik 5651 kez okundu.

Diyarbakır Fethi’nin 1382. yılı dolayısıyla Lice ilçesinde “Ashab-ı Kehf Uyanış Günü” etkinliği gerçekleştirildi.

Diyarbakır'ın İslam orduları tarafından fethedilmesinin 1382'inci yılı dolayısıyla Valilik himayelerinde Büyükşehir Belediyesince düzenlenen “Fetih Haftası” etkinlikleri, Lice ilçesine bağlı Duru mahallesinde bulunan Ashab-ı Kehf mağaralarında düzenlenen “Uyanış Günü” etkinliğiyle devam etti.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte konuşan Vali Münir Karaloğlu, Diyarbakır’ın fethi ile Ashab-ı Kehf’in uyanışının aynı hafta denk gelmesinde ilah bir hikmetin olduğunu söyledi.

Fethin, İslam, iman ve hakikate uyanışın zaferi olduğunu ifade eden Karaloğlu, Licelilerin her yıl hiçbir organizasyon olmadan dedelerinin uyanışlarını andığı gibi yedi uyurların uyanışlarını kutlamaya devam edeceklerini belirtti.

Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Yedi mümin genç, putperestliğe karşı inancını savunmak, muhafaza etmek üzere mağaraya sığınıyorlar. Burada zulme, bozgunculuğa ve fitneye karşı burada bir mücadele var. Bizim dersler çıkartmamız lazım. Yedi uyurların sadece o gün yaşandı bitti diye değil, bugüne taşıyıp bugün de zulme, bozgunculuğa ve fitneye karşı bölge halkını uyandırması, buradan bir ders çıkartmamız lazım diye düşünüyorum.”

Ashab-ı Kehf mağarası ve çevresinde daha önce incelemelerde bulunduklarını dile getiren Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak burada vatandaşların abdest alma, namaz kılma ve dinlenme ihtiyacı tespitlerinin ardından yaptıkları çevre düzenlemesini kutlama gününe yetiştirdiklerini aktardı.

“Halkımızın tarihini yaşaması konusunda etkinliklerimiz devam edecek”

”Burası artık 12 ay ziyarete açık olacak, burada personel görevlendirilecek ve her taraf tertemiz olacak. Gelen misafirlerimiz ihtiyaçlarını giderecek tesisler de bulabilecek.” diyen Karaloğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Önümüzdeki yıllarda bu ve benzeri etkinlikleri halkımızla beraber, halkımızın şuurunda var olduğu şekliyle inancını, kültürünü ve tarihini yaşaması konusunda faaliyetlerimiz ve etkinliklerimiz devam edecek. Ben tekrardan fethimizin ve uyanışımızın mübarek olmasını diliyorum.”

Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker ise yaptığı konuşmada Ashab-ı Kehf mağarası’nın uyanışı ve tevhit inancının mücadelesini yansıttığını söyledi.

Bölgenin 40 yıldan beri tek gündem maddesini terör olduğu ifade eden Eker, “Putperest Roma İmparatorluğu’nun Roma İmparatoruna karşı tevhit mücadelesini sürdüren Ashab-ı Kehf, bizim için bir semboldür. İşte bu topraklar bu değerleri içinde barındırıyor.” dedi.

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi de yaptığı konuşmada “Ashab-ı Kehf ve Lice” ile ilgili bilgi verdi.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır’ın Cuma hutbesi vererek namazı kıldırdı.

Namazdan sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından etkinliğe katılan vatandaşlara yemek ikramında bulunuldu.

Vali Karaloğlu ve beraberindekiler uyanış günü nedeniyle Ashab-ı Kehf mağarasını ziyarete gelen vatandaşlarla görüştü.

Etkinlikte Vali Karaloğlu’na Diyarbakır milletvekilleri Mehdi Eker, Ebubekir Bal, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve vatandaşlar katıldı.

-          Ashab-ı Kehf’te yapılan çalışmalar

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ashab-ı Kehf mağarasında, vatandaşların daha rahat ziyaret yapabilmesi için 23 Mart’ta düzenleme çalışması başlattı.

Çalışma kapsamında, 290 metrekarelik mescit yapıldı.

Mağaraya giden yolda 50 metre taş merdiven, 55 metre ahşap traversten merdiven yaplıdı. Yolun etrafına 107 metre korkuluk dikildi. Mağaranın içinde temizlik ve restorasyon çalışmaları yapıldı.

Alana ayrıca 17 bank, 6 çöp kovası,  2 kamelya monte edildi. 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var