Advert

Bazalt taşından tavla yaptı

Diyarbakırlı Cuma Balıkçı, Karacadağ’dan getirdiği bazalt taşlara hayat veriyor. Yaklaşık 30 yıldır taşlara şekil veren Balıkçı, bu taşlardan sehpa, vazo, masa, güvercin yuvası ve abdestlik gibi tasarımlar yapıyor.

Bazalt taşından tavla yaptı
Bu içerik 9850 kez okundu.

Mümin Ağcakaya – Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde ikamet eden 50 yaşında ki Cuma Balıkçı, Mardin Kapı semtinde önceden değirmencilik yapan ve taş ustası olan babasına yardım ederken bu arada taş işlemeciliğini de öğreniyor. Balıkçı, küçük yaşta öğrendiği bu işi Sur olaylarından sonra hobi haline getirerek, Karacadağ’dan getirdiği bazal taşlarını işleyerek, taşlara hayat vermeye başladı. Kendi evini atölye olarak kullanan 4 çocuk babası Balıkçı, bu taşlardan sehpa, vazo, masa, güvercin yuvası ve abdestlik gibi tasarımlar yapıyor. Yaptığı bu ürünler sadece süs eşyası olarak değil; orijinalleri gibi kullanılabiliyor.

Kendisine haz dört teknik kullanıyor

tavla-bazalt-001.jpg

Çocuk yaşta başladığı taş işlemeciliğinde diğer taş ustalarının kullanmadığı dört özelliği yalnızca kendisi kullanan Cuma Balıkçı, son olarak daha önce hiç yapılmayan bazalt taşından tavla ve dama masası tasarlıyor. Yaptığı taş ustalığının baba mesleği olduğunu ifade eden Balıkçı, babasının da bu mesleği o dönemlerde Diyarbakır’da yaşayan Ermenilerden öğrendiğini dile getiriyor. Balıkçı, “İlk başlarda hobi olarak yapıyordum. Sur olaylarından sonra meslek halinde getirdim” dedi.

Hiç makine kullanımıyor

tavla-bazalt-.jpg

Balıkçı, “Hiç ama hiç makine kullanmıyorum. Sadece çekiç darbeleriyle yapıyorum. Gereken destekler sağlanırsa bu mesleğin ölmemesi için elimden geleni yaparım. Bu Sur’lar nasıl yapılmışsa bende o teknikle yapıyorum. Murç darbeleri, değirmen çekici, kaba murç ve oymacılığı da elmasla yapıyorum” dedi.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var