Advert

Diyabet Hastalarına Seminer

Diyabet Hastalarına Seminer
Bu içerik 4745 kez okundu.
Ergani  Devlet Hastanesinde görev yapan Uzman Doktor Mikail Yetmiş, Ergani'de oldukça yoğun görülen diyabet hastalarına eğitim semineri verdi.
Ergani Devlet Hastanesi toplantı salonunda diyabet hastalarına yönelik olarak eğitim semineri verildi.
Düzenlenen seminere, Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Baturay, başhekim Yardımcısı Dr. ibrahim Yaman ile diyabet hastaları ile vatandaşlar katıldı.
Başhekim Dr. Mehmet Baturay, Diyabet ile ilgili bir açıklama yaparak, çağın hastalığı olarak adlandırılan Diyabet konusunda katılımcıları bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.
Başhekim Baturay, Diyabet, dünyada 550 milyar harcama gerektiren bir hastalık olduğunu belirterek, "ilçemizde de 300 dolayında diyabet hastası bulunuyor ama bu sayı giderek artıyor"  ifadesinde bulundu.
Dahiliye Uzmanı Dr. Mikail Yetmiş'te, beslenme düzeni ve yaşam tarzı ile ilgili önerilerde bulunuyoruz. Diyabete bağlı iyileşmeyen yaraların bakımı ile ilgili bilgilendiriyoruz. Eğer insülin tedavisini öngörüyorsak, insülin nasıl uygulanır, beklenen etkiler, tepkiler gibi konularda hastamızı aydınlatıyoruz" dedi.
"Şeker hastalığı, önemli bir hastalıktır"
Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet hastalığının pankreasın kana yaydığı insülinin yetersiz olması durumunda kan şekerinin yükselmesi olduğunu açıklayan Dahiliye Uzmanı Dr. Yetmiş, "Kan şekeri yükseldiği zaman, bir zehir etkisi yapıyor. Gözde, böbreklerde, sinir sisteminde ve birçok organda zehir etkisi oluşturarak bozulmalara yol açıyor. Bu anlamda, şeker hastalığı, önemli bir hastalıktır. Dolayısıyla, önlem, tedbirler ve tedavi çok önemlidir. Şeker hastalığının iki tipi var. Birincisi; 35 yaşın altında gördüğümüz diyabet. Sebebi daha çok vücudun, mikroplara, bakteri ve virüslere karşı savunma sisteminin pankreasa verdiği zararla ortaya çıkan bir şeker hastalığıdır. Pankreas hücreleri tahribat gördüğü için görevini yapamıyor. Dolayısıyla bu kişilerde tamamen insülin yokluğu söz konusu. Bu kişiler insüline bağımlıdırlar. ikinci tip ise; 35 yaş üstünde gördüğümüz, daha çok halk arasında şeker hastalığı denilen ve yaygın olarak gördüğümüz, Tip 2 dediğimiz diyabet hastalığıdır. Bizim için önlem alınabilir ve tedavisi yapılabilir bir hastalık. Obezler, erkeklerde bel çevresi 102 santim, kadınlarda 88 santimi geçenler, vücut kilo endeksinin 25'in üzerinde olduğu kişiler, ayrıca hareketsiz yaşam tarzı olanlar, sigara içenler, aşırı alkol kullananlar ve birinci derecede aile yakınlarında şeker hastalığı bulunanlar risk altındadır" diye konuştu.
"Yaşam tarzlarını değiştiriyoruz"
Dahiliye Uzmanı Dr. Mikail Yetmiş pankreasta insülinin olması ama insülin direncinin az olması durumunda da diyabet rahatsızlığının ortaya çıkabildiğini belirterek, "Tip 1 veya Tip 2 dediğimiz hastalarda, kan ve idrar testleri ile rahatsızlığı kolaylıkla tespit edebiliyoruz. Tip 1'lerde insülin bağımlılığı varsa insülin tedavisi, Tip 2'lerde de hayat tarzını değiştirerek, kiloluysa kilo verdirerek, vücut kitle endeksini düşürerek, sigara, alkol gibi alışkanlıklarından uzaklaştırarak, diyet anlamında da şekerli gıdaların tüketimini azaltarak diyabet tedavisi uyguluyoruz. Bunun dışında, gerekli hallerde, ilaç ve insülin tedavisi de gündeme gelebiliyor" şeklinde konuştu. 
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır Büyükşehir’den ilk tasarruf icraatı!
Diyarbakır Büyükşehir’den ilk tasarruf icraatı!
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı