Advert

Eris varyantının belirtileri nelerdir?

Eris varyantının belirtileri nelerdir?
Bu içerik 4071 kez okundu.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Noyan, Türkiye’de görülen Eris varyantına karşın dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Noyan, Eris varyantının belirtileriyle ilgili de bilgi verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde hızla yayılan Covid-19 eris varyantının Türkiye’de 9 kişide görüldüğünü açıklamıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Kemal Noyan, Eris varyantının belirtilerine dikkat çekerek tedbirli olunması gerektiğini vurguladı. Noyan; “COVİD-19 pandemisi döneminde olduğu gibi tüm salgın hastalıklara karşı mücadele edecek insan kaynaklarımız güçlü ve yeterlidir. İhtiyaç olunan ise bu sağlık ordusunun moralini yüksek tutacak koşulların oluşturulmasıdır” dedi.

Eris varyantı yayılıyor

ERİS varyantının Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 17 Şubat 2023 tarihinde onaylandığını ve 19 Temmuz 2023’te takip altına alındığına dikkat çeken AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Noyan, varyantın ABD’nde görülen en yaygın Covid-19 türü olduğunu vurguladı. Dr. Noyan: “ABD'de görülen en yaygın COVID-19 vakaları üç yeni SARS-CoV-2 Omicron varyantından kaynaklanmaktadır. Bunlar EG.5(Eris) (%20,6); FL.1.5.1 (Fornax) (%13,3); ve XBB.1.16 (Arcturus) (%10,7). Bir süredir sıkça konuşulan bu varyant için, COVID-19'un görülme sıklığı ve ölüm oranı hakkında iki haftalık izleme verisi sağlayan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC, 19 Ağustos 2023 tarihli raporunda vakalarda artış olduğunu gösterdi” şeklinde konuştu.

Dr. Noyan, iki hafta önceki verilere göre ABD’de COVİD-19 nedeniyle hastaneye yatışlarda %14,3 ve COVİD-19'dan ölümlerde ise %8,3 artış olduğuna dikkat çekti.

ERİS Varyantının Belirtileri Neler?

AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Noyan, yaptığı açıklamada Dünya Sağlık Örgütü tarafından ERİS varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğunun tespit edildiğini söyledi. ERİS varyantının belirtileri, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı veya solunum güçlüğü, kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı, tat veya koku kaybı, ishal veya mide rahatsızlığı olduğunu söyleyen Dr. Noyan, bu belirtilerin görülmesi halinde uzmana başvurulması gerektiğini hatırlattı. Dr. Noyan “Eris varyantı da diğer solunum yolu enfeksiyonları gibi öksürme ve hapşırma ile hasta kişiden yayılan damlacıklar yoluyla bulaşmaktadır. Bu nedenle yeni varyantlara karşı geliştirilecek aşılar, maske, sosyal mesafe ve el hijyeni gibi korunma tedbirleri önemini artırmıştır.” dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı