Advert

Dünyada 186 gazeteci Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Latin Amerika ülkelerinde 93, Asya'da 34, Avrupa'da 26, Afrika'da 19 ve Kuzey Amerika'da da 14 gazeteci koronavirüs nedeniyle öldü.

Dünyada 186 gazeteci Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti
Bu içerik 7704 kez okundu.

 İsviçre Cenevre merkezli sivil toplum kuruluşu Press Emblem Campaign (PEC), Mart başından bu yana 35 ülkede en az 186 gazetecinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle öldüğünü açıkladı. Bianet.org’da yer alan habere göre, PEC, 1 Mart - 30 Haziran tarihlerini kapsayan raporunda hayatını kaybeden gazetecilerin üçte ikisinin görevi başında hastalığa yakalandığını aktardı. Raporda, Haziran ayının salgın nedeniyle en çok gazetecinin yaşamını yitirdiği ay olduğu belirtildi ve bu ayda günde neredeyse iki gazetecinin öldüğü ifade edildi. Haziran’da Covid-19 nedeniyle 59 gazetecini yaşamını yitirdi.

Raporda Covid-19 nedeniyle ölen gazetecilerin sayısının çok daha yüksek olabileceği ifade edilerek buna gerekçe olarak test yaptırmayan ve ölüm nedenleri açıklanmayan gazeteciler gösterildi.

En fazla can kaybı Latin Amerika ülkelerinde

PEC'in araştırmasına göre, Latin Amerika ülkelerinde 93, Asya'da 34, Avrupa'da 26, Afrika'da 19 ve Kuzey Amerika'da da 14 gazeteci virüs nedeniyle öldü.

37 gazetecinin hayatını kaybettiği Peru listede ilk sırada yer alırken, Brezilya'da 16, Meksika'da 14, ABD'de 13 ve Ekvador'da 12 gazeteci yaşamını yitirdi.

Pakistan'da 10, Bangladeş ve Hindistan'da 9'ar, Nijerya'da 8, İngiltere'de 7, Rusya ve Bolivya'da 5'er, Nikaragua ve Fransa'da 4'er, Kamerun, Dominik Cumhuriyeti, İtalya ve İspanya'da ise 3'er, Cezayir, Kolombiya, Mısır ve İsveç'te 2'şer, Afganistan, Avusturya, Belçika, Kanada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, İran, Japonya, Kazakistan, Fas, Panama, Güney Afrika Cumhuriyeti, Togo ve Zimbabve'de ise birer gazeteci hayatını kaybetti.

PEC ayrıca Covid-19 dışında son 6 ayda 18 ülkeden 33 gazetecinin öldürülmesini kınadı.

PEC, gazetecilere yönelik istatistiklerin ülkelerdeki gazeteci meslek kuruluşları, yerel medya ve  kendi bağlantılarından toplandığını kaydetti.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı