Advert

Peygamberler diyarı Eğil keşfedilmeyi bekliyor

Diyarbakır'ın peygamberler ve evliyalar diyarı olarak anılan Eğil ilçesi, kaymakamlıkça yürütülen projelerle gözde turizm mekanlarına adeta nispet yapıyor.

Peygamberler diyarı Eğil keşfedilmeyi bekliyor
Bu içerik 3737 kez okundu.

 

Diyarbakır kent merkezine 52 kilometre uzaklıkta, Dicle Nehri'nin hayat verdiği ve çeşitli dönemlerde ev sahipliği yaptığı Huri, Mitanni, Urartu, Asur, Med, Pers, Roma imparatorluğu ile Büyük Selçuklular gibi medeniyetlerden kalan tarihi eserlerin yanı sıra peygamber kabirleri ve makamlarına da ev sahipliği yapan Eğil ilçesi, son 2 yılda, kaymaklığın yürüttüğü, valilik ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle gerçekleşen projelerle adeta turizm cenneti haline getirildi.
 
Dicle Barajı'nın bulunduğu ilçe, baraj gölüne bakan yamaca kurulan ve bölgede ilk kez yapılan bungalov tipi evler, göl kıyısındaki çardaklar, restoranlar, kır kahveleri, gezinti tekneleri, sürat motorları, jet skileriyle Ege ve Akdeniz'deki turizm mekanlarını aratmıyor. Tatilciler için her türlü konforun düşünüldüğü doğa harikası ilçede ayrıca yamaç paraşütü de yapılabiliyor. Bölgenin kavurucu sıcağına inat ziyaretçilerini serin bir havayla karşılayan ilçe, peygamber makamlarıyla da henüz yeterince keşfedilmemiş bir hazinenin ev sahipliğini yapıyor.
         
''Ülkemize yeni bir turizm merkezi kazandırıldı''
 
ilçede AA muhabirine bilgi veren Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Eğil'in, Dicle Nehri'nin hayat verdiği geçmişten bugüne kadar gelen medeniyetlerin özellikli eserlerinin bulunduğu bir inanç merkezi olduğunu söyledi.
 
'PEYGAMBERLER DiYARI EĞiL' KEŞFEDiLMEYi BEKLiYOR
 
Son zamanlarda ilçenin önem kazandığını, bir taraftan restorasyonları devam eden peygamber kabirleri, bir taraftan da muhteşem Dicle Nehri üzerinde yapılan barajla suyun avantajını kullandıklarını belirten Vali Toprak, bu kapsamda yapılan projelerle 2 yıl içinde ilçenin adeta çehresinin değiştiğini belirtti.
 
Vali Toprak, ''Eğil Turizm ve inanç Merkezi'' adı altında toplanan projeler kapsamında, 30-50 metrekareden oluşan 9 bungalov tipi ev inşa edildiğini ifade ederek, ayrıca yeme içme mekanlarının altyapısı, piknik alanları, çardaklar ve iskele yaptıklarını ifade ederek, ''Yapılan çalışmalarla adeta ülkemize yeni bir turizm merkezi kazandırıldı'' dedi.
 
ilçenin simgelerinden olan Asur Kalesi için de proje hazırlandığını anlatan Vali Toprak, şöyle konuştu:
 
''Valilik olarak bunun finansmanını gerçekleştirdik. Ayrıca Eğil Kalesi'nin ışıklandırılmasını yapmak üzere de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ödenek sağlandı. Dolayısıyla buraya yapılan bungalov tipi evler, yeme içme alanları, piknik alanları, yol, otopark düzenlemeleri ve bu güzel nehrin üzerinde asla ve asla suyun temizliğine zarar getirmeksizin sürat motorları, jet skiler, gezinti tekneleri olmak üzere tüm yapılan çalışmalarla hakikaten batıdaki bir tatil kasabasını hissedebiliyoruz. Kaymakamlığımızın hazırladığı proje, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın finansmanı, il özel idaremiz, valiliğimizin değişik alanlardan elde ettiği imkanlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm altyapı ödenekleri ile elde ettiğimiz imkanları Eğil'e seferber ettik. Yaklaşık 2 milyon lira para harcandı, harcanmaya devam edecek. Güzel çalışmalarından dolayı kaymakamımıza ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Diyoruz ki; Eğil ilçemize geliniz, batıdaki deniz kenarındaki tatil kasabasını aratmayacak ölçüde. Herkesi Diyarbakırımızı bu şekliyle, güzelliklerini görmeye davet ediyorum. Diyarbakır'ın her bir noktası ayrı bir güzellik. Hem insani güzelliği hem tarihi kültürel değeri var.''
 
Vali Toprak, ilçede daha önce sadece 2 tekne bulunurken şimdi 10 tekne bulunduğunu da anlatarak ''Şu anda memnuniyetle görüyoruz ki altyapıyı yaptıkça, kültürel değerleri ön plana çıkardıkça insanlarımız kendileri gidip tekne alıyorlar, getiriyorlar ve insanlarımızın istifadesine sunuyorlar. Şimdi 10 tane gezinti teknesi var. Yeni alacağımız tekneler de var'' dedi.
         
-''Bütün güzellikleri barındırıyor''-
         
Yapılan tesislere rağmen suyun kirletilmemesi için tüm tedbirleri aldıklarına dikkati çeken Vali Toprak, ilçenin aynı zamanda çok önemli bir inanç merkezi olduğunu, burada 9 nebi makamının bulunduğunu anlattı.
 
Vali Mustafa Toprak, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen ve göle hakim bir tepede bulunan Hazreti Zülkifl, Hazreti Elyesa, Nebi Harun ve Nebi Ömer türbelerinin bulunduğu ''Ziyaret Tepesi Restorasyon Projesi''nin devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:
 
''Kur'an-ı Kerim'de yerini bulan hazreti Zülkifl ile hazreti Elyesa'nın makamlarını yeniden ihya ettik. Bu mekanlar daha önce Dicle Nehri'nin geçtiği yerdeydi. Usulüne uygun olarak alınarak tepenin üzerine inanç merkezi olan kısma defnedildi. Burada 1,5 milyon lirayı bulan bir proje gerçekleştiriliyor. Ben umuyorum ki haziran ayı sonu itibariyle proje tamamlanmış olacak. Camisiyle, peygamber kabirlerinin yeniden ihya edilmesiyle Harun Nebi Asafi'nin kabrinin korunarak restore edilmesiyle yeni bir yer ihya edildi. Sadece Diyarbakır değil çevre illerden de gelen vatandaşlarımız var. insanlarımız inancımız gereği geliyorlar, burada okuma ve ibadetlerini yapıyorlar. Adaklarını kesiyorlar. Bu nedenle kabirlerin duvarla çevrelediğimiz mekanın dışında, kütüphane, modern bir kesimhane, yeme içme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri mekanlar, oturma, piknik alanları ve çardakları bu yıl içinde ihya edeceğiz. inanç merkezi olarak vatandaşlarımızın istifadesine sunulmuş olacak.''
 
Vali Toprak, diğer mekanların da bakım ve restorasyonlarının yapıldığını bildirdi.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Damat dehşeti; 1 ölü, 2 yaralı
Damat dehşeti; 1 ölü, 2 yaralı
Güvercin kavgasında 3 kişi yaralandı
Güvercin kavgasında 3 kişi yaralandı