Advert

ilk uluslararası film festivali

Diyarbakır'da ilk defa uluslararası bir film festivali düzenlenecek. Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından hazırlıkları yürütülen Uluslararası Amed Film Festivali 22-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

ilk uluslararası film festivali
Bu içerik 3827 kez okundu.

Diyarbakır ilk defa Kürt orjinli Uluslararası Film Festivali'ne ev sahipliği yapacak. Kürt sinemacılar tarafından bir süre önce kurulan Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından 22-28 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır'da Uluslararası Film Festivali gerçekleştirilecek. Hazırlıklarına uzun bir tartışma sürecinden sonra başlanan festivale bazı sivil toplum örgütü de destek veriyor.
 
EKOLOJi ÖDÜLÜ VERiLECEK
 
Festivalde ulusal ve uluslararası kategoriler yer alacak. Festivalde, uzun metraj filmlerin yanı sıra, belgesel ve kısa filmlere de yer verilmesi planlanıyor. Festival kapsamında, festivalin dayandığı ilkelerin temsilinin en güçlü olduğu filmlere, yine bu ilkelerden adını alan ödüller verilecek. Bu kapsamda bazı ilkler de yaşanacak. Festival de; Ekoloji Ödülü, Kadın Özgürlüğü Ödülü, Kültürel Zenginlik Ödülü ve En iyi Toplumsal içerik Ödülü, festival kapsamında verilecek ödüller arasında bulunuyor.
 
'SiNEMAYA iVME KAZANDIRACAK'
 
Ulusal ve uluslararası olmak üzere iki temel kategoriden oluşan festivalin ulusal kategorisini, Kürt sinemacıların üretimleri olan filmler oluşturacak. Bu kategoride; uzun metraj filmlerin yanı sıra belgesel ve kısa film kategorileri de bulunuyor. Böylece festival, belgesel sinemacılar ve de çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kısa filmlere de ev sahipliği yapacak. Festival aracılığı ile Kürt sinemasına önemli bir ivme kazandırılması da hedefleniyor. Çeşitli nedenlerle izleyicisi ile buluşamayan Kürt filmleri ve de Kürt sinemacılar festival aracılığı ile hem bir araya gelme hem de izleyici ile buluşma olanağına kavuşması hedefleniyor.
 
'KÜRT SENARiSTLERE DESTEK VERiLECEK'
 
Festivalde tamamlanmış filmlerin yanı sıra, senaryo destek kategorisi de bulunuyor. Bu kategorinin en temel kriterini Kürtçe oluşturuyor ve bu yolla Kürt senaristlere destek olanağı yaratılmak isteniyor. Gelişmeye başlayan Kürt sinemasının önemli bir eksiği olarak değerlendirilen senaryo ve senaryocuların kendilerini ifade edebileceği ve de çalışmalarını değerlendirebileceği bir festival olma iddiası yine festivalin hedefleri arasında bulunuyor.
 
DiYARBAKIR'DA 7 GÜN SiNEMA OLACAK
 
Toplam 7 gün sürecek olan festival kapsamında, gösterimi gerçekleşecek olan filmler sinema salonlarının yanı sıra, kentin açık ve kapalı birçok mekanına yayılacak ve böylece daha fazla izleyiciye ulaşılırken, festivalinde kente yayılması sağlanacak. Söyleşi ve panel ve çeşitli etkinliklerle gerçekleşecek olan festivalın programı ise 1 Ekim'de açıklanacak. toplumcu sinemacıların kendilerini ifade edebileceği bir festival olma iddiasında olduğu kaydedildi.



 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Güvercin kavgasında 3 kişi yaralandı
Güvercin kavgasında 3 kişi yaralandı
Diyarbakır genelevinde beyzbol sopalı saldırı: Beyin kanaması geçirdi
Diyarbakır genelevinde beyzbol sopalı saldırı: Beyin kanaması geçirdi