Advert

Sakız Dağı Eteklerinde Ters Lale

Ergani ilçesi'nin Sabırlı köyü Sakız dağı Bölgesi'nde yetişen ve 'ağlayan gelin' olarak bilinen ters lale mevsimi sona erdi.

Sakız Dağı Eteklerinde Ters Lale
Bu içerik 4886 kez okundu.
ilçe merkezine 8 kilometre mesafede bulunan Sabırlı köyü yani sakız dağında  laleler, güzel görüntüler oluşturdu.
Parlak mızrak şeklinde yeşil yaprakları olan ve ortalama olarak 70-100 santimetreye büyüyebilen ters lalelenin her dalında, 5 ve ya 8 adet yüzü toprağa dönük lale bulunuyor.
Dünyanın farklı bölgelerinde doğal şekilde yetişebilen ters lale, Türkiye'de Hakkari ve Adıyaman bölgelerinde yetişiyor.
Ergani'nin yanı sıra Hakkari'nin Cilo Dağı'nda yetişen "Ters lale", dünyanın en nadide çiçeklerinden biri olarak kabul edildiğini belirten Bayram Kaya,. "Boyu 75 santimetreyi bulan, her dalında 5 ile 8 lalenin ters büyüdüğü doğa harikası çiçek, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca koruma altına alınmış durumda. Gen merkezinin Hakkari ve Dersim olduğu halde kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığı ve buralarda kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıldığı hatta süs çiçeği olarak parkları süslediği biliniyor.
Ters laleler dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer almakta. Bu çiçeklerinde mazisi çok uzun yıllara dayanıyor. Dünya üzerinde sadece bölgede yetişiyor. Soğuk mevsim bitki türü olan ters lale eksi derecelerde yaprakları dondurucu soğukta ölmüş gibi görünür, ancak güneşi görünce tekrar normale dönüp gelişimine devam eder" dedi.
Bitki özünü toprağa döktüğü için "ağlayan gelin" olarak isimlendirilen ters lale, özellikle Ortadoğu toplumlarında baharın gelişini de simgeliyor.
Ters lale aynı zamanda sevginin ve barışın sembolü olarak da biliniyor.
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak