Advert

Ergani 'de "2. Sezai Karakoç Sempozyumu"

Türk Şiirinin yaşayan ustalarından Sezai Karakoç, şiirleri ve düşünce yapısı ile yaşamının 80. yılında doğum yeri olan Ergani'de düzenlenen sempozyumla anıldı.

Ergani 'de
Bu içerik 3506 kez okundu.

 

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Sezai Karakoç'un eserlerinin, edebiyatımıza, dilimize, kültürümüze hizmet ettiğini söyledi.
Vali Toprak, Ergani ilçesinde bir süre önce onarımı tamamlanan hükümet konağının Sezai Karakoç Müzesi ve Kültür Evi'ne dönüştürülmesi nedeniyle düzenlenen törenin ardından Dicle Üniversitesi (DÜ) ve Ergani Kaymakamlığınca Anadolu Öğretmen Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "2. Sezai Karakoç Sempozmunu"na katıldı.
Vali Toprak, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, elinde Sezai Karakoç ile ilgili bilgi ve doküman olanların bunları Sezai Karakoç Müzesi ve Kültür Evi'ne vermesini istedi.
Nice güzellikleri bağrında barındıran Diyarbakır'ın El Cezeri'den Ali Emiri'ye, Ziya Gökalp'tan Cahit Sıtkı Tarancı'ya kadar çok sayıda bilim, sanat ve ebediyat insanı yetiştirdiğini kaydeden Vali Toprak, şunları söyledi:
"Şehirler ve medeniyetlerin değerleri sahipleriyle anılıyor. Karakoç da Diyarbakır ve Ergani'ye şahsiyet katan bir değerdir. Onun eserlerini karanlıkların üzerine doğan bir ışık gibi hep okumuşuz. Onun eserleri ebediyatımıza, dilimize, kültürümüze, hizmet etmiş çok önemli eserlerdir. Anne, çocuk ve vatan sevgisini kapsayan eserleri, gönüllere hitap etmiştir. Ne yaptıysak buraya teşriflerini sağlayamadık. Kendisine göre bakış açısı ve yaklaşımı var. Onu da saygıyla karşılıyoruz. Burada ailesinden temsilciler var. Kendisine edebiyat, şiir ve düşünce konularında yaptığı katkılar dolayısıyla teşekkür ediyorum. inşallah bir gün buraya teşrif edecektir."
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ise Karakoç'un bölgenin ve Türkiye'nin gurur duyduğu önemli şairler arasında yer aldığını ifade ederek, "Genelde şair ve yazar gibi önemli kişiler Türkiye'de öldükten sonra kıymetleri bilinir. Gelecek nesillere şair ve yazarları anlatmak, geçmişe sahip çıkmaktır. ilkini geçen yıl Diyarbakır'da düzenleniğimiz Sezai Karakoç sempozyumuna büyük ilgi oldu. Bugün Ergani'de Sezai Karakoç Müzesi ve Kültür Evi'nin açılması taktire şayandır. Üniversite olarak, edebiyat, düşünce ve bilime katkı yapan değerlerimiz için sempozyum düzenlemeye devam edeceğiz" dedi.
Sempozyumun açış konuşmasını yapan Ergani Kaymakamı Erdinç Yılmaz, Çağdaş Türk Edebiyatının yaşayan en önemli temsilcilerinden biri olan Sezai Karakoç'un 80. yaş gününde bu sempozyumu düzenlemedeki en büyük amaçlarının, Ergani'nin böylesine büyük bir değere sahip olduğunu vurgulamak ve ünlü akademisyen, gazeteci ve yazarların sunumlarıyla usta şairi tüm yönleriyle tanımak ve tanıtmak olduğunu söyledi. 
Daha sonra sempozyuma geçildi. ilk oturumun başkanlığını yapan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Sezai Karakoç gibi büyük şair ve düşünce adamlarının yüzyılda bir ancak dünyaya geldiğini kaydetti.
Gerçek Hayat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yazar Ali Ayçil de "Sanatçıların en önemli iki özelliğinin sanat ve şahsiyet olarak büyük olmalarıdır. Latin alfabeleriyle yetişen bir kuşak şairlerindendir" diye konuştu.
Karakoç'un kendisine özgü anlatım tarzı bulunduğunu, çok erken yaşlarda, dünya edebiyatının önemli eserlerini okuduğunu belirten Ayçil, "Bu sayede doğu ve batı kültürünü erken yaşta sentezleyip bunu eserlerinde işleyebilmiştir" diye konuştu.
Yazar Tarık Tufan ise Sezai Karakoç'un şiirlerinin aynı zamanda okuyucuya başka düşünce kanallarını da açtığını anlattı.
Aynı konuda herkese farklı yolculuklar yaptırtığını ifade eden Ergülen, "Kültür çeteleri Karakoç'u yok saymaya çalıştı. Ancak Karakoç, eserleri sayesinde dimdik ayakta kaldı. Sanatıyla kültür çetelerine karşı var oldu" dedi.
Şair Ali Vural ise Karakoç'un şiirlerinde kelimeleri çok dikkatli kullandığını, şiirlerinden, bir kelime çıkarıp veya bir kelime eklemenin mümkün olmadığını anlattı.
"Çünkü kelimeleri bu kadar özenle seçmiştir" diyen Vural, "Şiirlerinde, geleneklerinden beslenmesine rağmen, geleneği taklitten çıkarıp, sanata dönüştürebilmiştir" ifadesini kullandı.
Sempozyuma Vali Toprak'ın yanısıra Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedii Omay, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Ergani Kaymakamı Erdinç Yılmaz ile çok sayıda davetli katıldı.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak