Advert

ERGANİ'DE SAHLEP YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde “Salep Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi İş Birliği Protokolü” çerçevesinde proje için yüzde 70 hibe destekli 1 milyon 507 bin 128 TL bütçe tahsis edildi.

ERGANİ'DE SAHLEP YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ
Bu içerik 2274 kez okundu.

 

Ergani Kaymakamlığı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında yapılan “Salep Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi İş Birliği Protokolü” çerçevesinde proje için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yüzde 70 hibe destekli 1 milyon 507 bin 128 TL bütçe tahsis edildi.

Ergani İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan projede ilçenin iklim ve rakımına uygun olan çeşitlerin tespiti yapılarak belirlenen salep çeşitlerinin ilçede uygulanmasına karar verildi. Üretilen salep bitkisinin ilaç üreticilerine ve dondurma üreticilerine satılması planlanıyor. Aynı zamanda endemik bir bitki olarak bilinen salep bitkisinin Türkiye’de çeşitliliğinin artırılması hedefleniyor. Proje çerçevesinde özellikle kadın çiftçilerin üretime dahil ederek aile bütçesine katkı sağlanması, küçük ölçekli ve parçalı halde bulunan tarlaların tarım alanlarına kazandırılıp katma değerinin artırılması hedefleniyor.

 

 

 

Salep yumrusu temini için Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün satış izni verdiği kurumsal firmalardan temin yoluna gidilmesine karar verilirken, 02.11.2022 tarihinde projenin ön fizibilite çalışmaları tamamlanmış ve pilot uygulama için projeden istifade etmesi maksadıyla 10 çiftçi belirlendiği belirtildi.

Aralık 2022 tarihinde 600 kg salep fidesi temin edildi. Temin edilen fideler her bir üretici için 60 kg olacak şekilde tahsis edildi.

Projeden arta kalan tutar için önceki yararlanan üreticiler haricinde 20 gönüllü üreticiye 120 kg’dan toplamda 2 bin 400 kg salep ile salep yetiştiriciliği geliştirme projesine devam edilecek. Proje kapsamında bu zamana kadar elde edilen tecrübeler ışığında ilçemiz toprak ve iklim koşullarına en fazla uyum sağlayan salep türünün tespiti ile projenin ilçemizdeki diğer çiftçi üreticilerce uygulanarak salep yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması hedeflendi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı