Advert

Ergani'de kurutmalık sezonu başladı

Ergani'de kurutmalık sezonu başladı
Bu içerik 1456 kez okundu.

Ergani ilçesinde vatandaşlar kışın tüketilmesi amacıyla hazırladıkları domates salçası, biber, kabak ve patlıcan kurutmaya başladı.

Kış aylarında tüketilmek için bin bir zahmetle hazırlanan ve Ergani’nin en önemli mutfak kültürü arasında yer alan, önemli bir gelir kaynağı olan kurutmalık sebze sezonu başladı. Ergani ilçesinde tarlalarda 40 derece sıcakta toplanan sebzeler, üreticiler tarafında pazara getiriliyor. Sebze pazarında günlük olarak alınan biber, patlıcan, kabak ve domatesler ev kadınları tarafında tohumları temizlenip, içleri kavrulduktan sonra güneşi bol olan bahçe veya balkona asılarak kurutulmaya bırakılıyor. Burada iplere dizilen sebzeler, özel olarak hazırlanmış sırıklara ve demirlere bağlanarak, güneş altına bırakılıyor.

Yaklaşık 10-15 gün süreyle kurutulmaya bırakılan sebzeler toplanarak kışın tüketilmek üzere kaldırılıyor. Ergani mutfağında önemli bir yere sahip olan kurutmalık sebze sezonunun başladığını belirten Sevgi Yıldırım, Ergani merkez ve çevre köylerde yetişen patlıcan, biber, kabak, bamya ve domatesi alarak kış hazırlıklarını yapıyoruz. Özelikle patlıcanları pazardan alarak mahalle kadınları olarak oyarak iplere geçirildikten sonra bir gece suda bekletiyoruz. Sonra ipleri güneşi bol görecek tarafa asıyoruz. Güneşte kurutulan sebzelerin vitamini daha bol oluyor. " dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı