Advert

Tutal’ın öldürülmesine tepki: Cinayet değil kadın kırımı

Hasret Tutal’ın öldürülmesine ilişkin Ergani'de açıklama yapan kadınlar, yaşananın “kadın kırımı” olduğunu belirterek, “Haklarımızdan, kazanımlarımızdan ve hayatlarımızdan elinizi çekin” dedi

Tutal’ın öldürülmesine tepki: Cinayet değil kadın kırımı
Bu içerik 3330 kez okundu.

Diyarbakır ve Ergani'deki kadın örgütleri, 7 Ekim günü Bekir Şervan Gürel tarafından öldürülen Hasret Tutal’a ilişkin açıklamalar yaptı. Diyarbakır ve Ergani'de bulunan kadın örgütleri 7 Ekim günü Bekir Şervan Gürel tarafından öldürülen Hasret Tutal’a (33) ilişkin Ergani Botanik Park'ta açıklama yaptı. Özgür Kadın Hareketi (TJA), Rosa Kadın Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ergani İlçe Örgütü ve katledilen Tutal’ın ailesinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.  Ortak açıklamayı ÖHD Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Özüm Vurgun okudu. Tutal’ın soruşturmasının Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğünü belirten Vurgun,  dosyada “kısıtlama kararı” mevcut olup, gerek ailenin gerekse avukatların dosyaya erişim hakkının engellendiğini savundu. Vurgun, “Dolayısıyla ivedilik arz eden ve toplanması gereken delillerin dosyaya dahiliyeti ve soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülüp yürütülmediği hususunda tereddütlerimiz bulunmaktadır” dedi.

‘Deliller yeterince araştırıldı mı?’

Tutal’ın vücudunda; ensesindeki ateşli silah yarası dışında farklı yerlerde eziyet bulgularının mevcut olduğuna işaret eden Vurgun, “Zira bu husus bizzat söz konusu olaydan sonra kendisini gören aile bireylerinin ve oradaki sağlık görevlilerin beyanları ile de sabittir. Hasret Tutal’ın vücudunda bulunan; olayın gerçekleşme şekline ve daha öncesinde neler yaşandığına ilişkin emare oluşturan eziyet bulguları ilgili soruşturma makamlarınca yeterince araştırılıp araştırılmadığı tarafımızca bilinmemektedir” diye belirtti Bu ülkede yaşanan hemen hemen her kadının katliam hikayesinin birbiriyle benzerlik taşıdığına değinen Vurgun, “Faillerin suçtan kurtulmaya yönelik namus, aldatılma, kaza, akıl hastalığı vb. şeklindeki kurguları, yargı mercilerinin salt failin beyanı üzerinden yürüttüğü dosyalar, etkin bir şekilde ilerletilmeyen soruşturmalar, faili koruyan iktidar ve en nihayetinde failin sırtını sıvazlayan yargı kararları, her katliam hikayesinde karşılaştığımız argümanlardandır.Bugün yaşanılan katliamları ‘kadın cinayeti’ olarak adlandırmak ve bu kavramla tanımlamak yetersiz kalmaktadır. Zira sistematik bir hale gelen, devletin katliamları önlemediği, failleri cezasızlık politikası ile ödüllendirdiği ve dolayısıyla kadına güvence sağlamadığı bir ortam, kadınları ‘kadın kırımı’ ile karşı karşıya bırakmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Katliamın üzeri örtülmeye çalışılıyor’

Kadın cinayetlerinin kadın kırımı boyutuna ulaştığını söyleyen Vurgun, “Bugün İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararı ve 6284 sayılı yasanın itibarsızlaştırılmaya çalışılması, bu cinayetlerin önünü açmakta ve erkekleri cesaretlendirmektedir. Siyasî iktidar, İstanbul sözleşmesini ve 6284 sayılı yasayı etkin bir şekilde uygulatacak politikalar ve stratejileri geliştirmek zorundadır. Katili koruyan erkek egemen zihniyet, söz konusu katliamın ardından hala bilinçli bir şekilde uzlaşma çabasına girerek katliamın üzerini örtmeye çalışmaktadır. Bugün tüm bu yaşanılanlara karşı maalesef ki iradesini belirtemeyen Hasret Tutal gibi binlerce katledilen kadının iradesi olarak söylüyoruz ki; kadın cinayetleri politiktir” ifadesinde bulundu.  Açıklama “Kadın cinayetleri politiktir”, “Jin, Jiyan azadi”, “Erkekler vuruyor devlet koruyor” sloganları ve alkışlarla son buldu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var