Advert

Buğday yok gözler samanda

Ergani’de kuraklıktan kaynaklı buğdaydan istediği verimi alamayan çiftçi, gözlerini samandan gelecek gelire çevirdi.

Buğday yok gözler samanda
Bu içerik 4657 kez okundu.

Ergani ilçesi Gevran ovasındaki çiftçiler buğday hasadına başladı. Bu yıl bölgede yağışların yok denecek kadar az olması nedeniyle yaşanan kuraklık buğday verimini düşürdü. Bölgede sulu tarımın olmamasıyla birlikte tarlalarını kendi imkanlarıyla sulayan çiftçiler, bu yıl buğdaydan istediği verimi alamadığı için gözlerini samandan gelecek olan gelire çevirdi.
Hasadın bu sene bekledikleri gibi olmadığını kaydeden çiftçilerden Ersin Taş, "Yağmur yağmadığı için beklediğimiz gibi değildi. Ama yine de çok şükür diyoruz. Çünkü bölge olarak bayağı kuru bir dönem geçirdik. Buğday hasadı bu sene ortalama 450-500 kilo civarı dönüm başına o şekilde attı. Dönüm başına o kadar geldi" dedi.
Çiftçi Taş, üretimdeki gelir oranın yapılan harcama ve alınan malzemelerin pahalılığı nedeniyle gidere yakın bir miktar olduğunu aktardı.
"Bu yıl samandan iyi bir gelir bekliyoruz"
Samanın bu yıl iyi olduğunu belirten çiftçi Taş, "O yüzden samandan iyi bir gelir bekliyoruz. Biz samanı komisyoncular aracılığıyla veriyoruz. Telefonla konuşuyoruz. Biri gelip fiyat veriyor. Ton başı 550-600 lira bandında şu an. Yani samanda şu an kıymete bindi. Nedeni ise hep kuru tarım. Batıya gönderiyoruz samanı. Kıymete bindi şu anda ama yine de istediğimiz fiyat verilmiyor. Gider ile gelir arasındaki fark şöyle, çiftçinin aldığı mazot, kullandığı gübre, kullandığı ilaç çok pahalıya geliyor. O yüzden bu maliyetlerin çiftçiye biraz daha düşürülmesi lazım. Yani çiftçinin bunları biraz daha ucuza alması lazım ki üretim yapabilsin. Çünkü bir ülke üretimle ayakta durur" diye konuştu.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı