Advert

Bağ bozumu geleneği başladı

Bağ bozumu geleneği başladı
Bu içerik 5517 kez okundu.

Ergani’de her yıl gelenek haline gelen bağ bozumu dönemi başladı.Bağ sahipleri, her yıl Eylül ayının son haftası ile başlayan ve Ekim ayının sonlarına kadar devam eden bağda Kışlık pestil, cevizli sucuk ve pekmez hazırlıkları sürdürüyor.Aileler günler öncesinden çocuklarıyla bağa gidip, üzüm hasadı yapıyorlar.

İlçe genelinde Geçimini üzüm yetiştiriciliğiyle sağlayan bağcılar, yıl boyunca yetiştirdikleri üzümlerini pekmez, pestil ve cevizli sucuk haline getirmek için gittikleri bağda üzüm hasadı yaparak yoğun mesai harcıyor. Bağ bozumunda toplanan üzümleri sıkarak, büyük kazanlarda kaynatıp pekmez elde eden Erganili kadınlar, ayrıca kış aylarında tüketilmek amacıyla üzüm suyunu kaynatıp bulamaç haline getirerek kesme, cevizli sucuk ile pestil elde ediyor.

Binlerce yıllık geleneği sürdüren aileler atalarından kalma bağlarda her yıl bağ bozumu geleneğini sürdürüyorlar.Bağ sahipleri, halk arasında 'Şire üzümü' olarak bilinen üzümlerin pekmez yapımında kullanılan en iyi ürün olduğunu ancak son 10 yıldır görülen hastalıklar nedeniyle ilçede bağ sayısı ve üzüm rekoltesinde geçmiş yıllara oranla azaldığını hatta bir çok bağ üreticileri de bağlarında yeterli oranda üzüm olmadığı için üzüm satın aldıklarını söyleyerek bu yıl ilçe genelinde üzüm ve ceviz sıkıntısını da yaşadıklarını belirttiler.

Bağ bozumunun bir hayli yorucu ve zorlu çalışmaları hakkında gazetemize bilgi veren bağ sahipleri, "Sabah erkenden bağa gidip üzümleri toplamaya başlıyoruz. Bağ Evine getirdiğimiz üzümleri torbalara koyup ezmeye başlıyor ve şiresini çıkarıyoruz. Çıkan üzüm şiresini büyük kazanlarda biriktirip bir gece dinlenmeye bırakıyoruz ki tortuları alta çöksün ve süzgeçten geçsin diye. Ertesi günde har ateşte kaynatmaya ve kazanı karıştırmaya başlıyoruz ve bulamaç haline geliyoruz" dediler.

İpe dizilmiş cevizlerin daha önce hazırlanmış olduğunu belirten bağ üreticileri, "Cevizleri, hazır hale gelen bulamaca daldırıp çıkarıyoruz. Bulamaçla sadece cevizli sucuk değil aynı zamanda pestil, kara pekmez, kesme, kırma gibi yiyecekler de yapıyoruz.Hepsi doğal ve organiktir " diye konuştular.

Bağ bozumu dönemi boyunca Hazırlanan malzemelerin bir kısmını kışlık olarak kendilerine ayırdıklarını kalan diğer kısmını ise pazarlarda satarak geçimini sağladıklarını söylediler.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Çermik'te kaybolan genç için aramalar devam ediyor
Çermik'te kaybolan genç için aramalar devam ediyor
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü