Advert

26 A‡ocuk Anne Oldu

Ergani'de yaşları 16 ile 17 arasında değişen 26 çocuk anne oldu.

26 A‡ocuk Anne Oldu
Bu içerik 3620 kez okundu.
Güneydoğu'da özellikle kırsal kesimlerde erken yaşta yapılan evlilikler nedeniyle 18 yaş altı yüzlerce çocuk anne olurken, Ergani ilçe merkezinde yapılan erken yaşta evlilikler nedeniyle 26 çocuk anne oldu. Elde edilen verilere göre, 2013 yılında yaşları 16 ile 17 arasında değişen 26 kız çocuğu doğum yaptı. Bölgede feodal yapı ve eğitimsizlik nedeniyle yaptırılan küçük yaşta evlilikler, birçok dramı da beraberinde getiriyor. Özellikle akraba evlilikleri nedeniyle küçük yaşta evlendirilen kız çocukları daha çocuk yaşta anne oluyor.
SAVCILIK TAKiPSiZLiK KARARI VERiYOR
Merkezde 65 binin üzerinde nüfus potansiyeline sahip Ergani'de, 2013 yılında Devlet Hastanesi doğum servisine müracaat eden 18 yaş altı 26 kız çocuğu doğum yaptı. Erken yaşta doğum yapanların çoğu herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, akraba evliliği yapan kişilerden oluşurken, hastanede doğum yapan 18 yaş altındaki kişiler, hastane yetkilileri tarafından güvenlik güçlerine bildiriliyor. Küçük yaştaki kızların doğum yapmasıyla ilgili olarak savcılığa sevk edilen ailelerin ifadeleri alınırken, yasalara göre 15 yaş sınırında bulunan kız çocuklarının ebeveynlerin iznine bağlı evlilik gerçekleştirdikleri için savcılık takipsizlik kararı veriyor. Özellikle kırsal kesimlerde resmi rakamların çok üzerinde kayıt dışı doğumlar yaptırıldığı belirtiliyor. 
"TOPLUMSAL TRAVMAYA NEDEN OLUYOR"
18 yaş altı doğum vakalarının gerek anne ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkilediğini, gerekse sorunun sosyolojik anlamda çok vahim bir aşamaya geldiğini belirten Sosyolog Nuran Aslan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Erken yaşta gebelik hem annenin sağlığını olumsuz yönden etkiliyor, hem kadına daha küçük yaşta sosyal sorumluluklar yüklüyor. Batıdaki akranları oyun oynarken bu çocuklar annelik gibi zor bir sorumluluğa giriyor. Bu da anne ve çocuğun gerek beden sağlığını gerekse ruh sağlığını son derece olumsuz etkiliyor. Erken yaşta evliliklerin meydana geldiği ailelerin yapılarını irdelediğimizde; ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan, çocuk sayılarında artış olan ailelerin genellikle henüz fiziksel ve zihinsel gelişimlerini sağlayamamış çocuklarını bir nevi kurtuluş yolu olarak evlendirme yoluna gittiklerini görüyoruz" diye konuştu.
"YASALAR KÜÇÜK YAŞTA EVLiLiKLERi MEŞRULAŞTIRIYOR"
Yürürlükte olan yasaların özellikle feodal kesimlerde yaşanan erken yaşta evlilikleri ve toplumsal bir yara olan çocuk gelinler olgusunu meşrulaştırdığını belirten Sosyolog Nuran Aslan:"Ülkemizde yürürlükte olan mevcut yasalar ebeveynlere, 15-16 yaşında olan bir kız çocuğunun ailesinin rızasıyla ve mahkeme kararıyla evlendirilebileceği iznini veriyor. Henüz gelişme çağında olan; fiziksel ve zihinsel gelişim aşamasında evrim süreci geçiren kız çocuklarının aileleri tarafından bu yaşlarda evlendirilmelerinin yasalarla güvence altına alınması çok vahim bir durumdur. Kadın ve aile politikalar bakanlığının bu konuda yürürlükte olan yasaların değiştirilmesi anlamında ivedi bir şekilde yeni düzenlemelere gitmesi gerekmektedir" dedi. 
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine