Advert

Ergani Salep Merkezi Olacak

Ergani Salep Merkezi Olacak
Bu içerik 1593 kez okundu.

Geçtiğimiz günlerde bir iş adamı Kulp'u salep merkezi yapmak için yola çıkarken, Ergani ise bu alanda daha hızlı çıktı.

Geçtiğimiz günlerde, Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü ve Kulp ilçe Kaymakamliğı'nın desteği ile yatırımcı MCG Tarım, salep ekiminin artırılması amacıyla start verdi.
Yatırımcı Suat Gül tarafından 500 metrekarelik alana deneme ekimin yapılması amacıyla çiftçilere 4 farklı türden oluşan fideler dağıtıldı. 
Özbek Köyü'nde deneme amacıyla bu yıl yapılacak ekimden verim alınmasıyla projenin geliştirileceği ve salep öğütme tesisininin kurulacağı açıklanırken, ilçenin de salep merkezi haline getirilmesinin hedeflendiği belirtilmişti.
SALEP MERKEZİ NERESİ OLACAK
Ancak Kulp ilçesinde bu yöndeki çalışmalara henüz yeni başlanırken,  Ergani Tarım Müdürlüğü, salepçilik ile ilgili cegamedya'ya açıklama da bulundu.
Ergani İlçe Tarım Müdürlüğü, salepciliğin geliştirilmesi amacıyla geçen yıl GAP İdaresi'nin desteklediği ''Salep Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi''nin hayata geçirildiğini belirtti.
Geçen yıl yapılan deneme üretimincden olumlu sonuç alındığı kaydedilen açıklamada; üretime başlandığı ifade edildi.
DEKAR BAŞINA 600 BİN LİRA GELİR
Proje kapsamında 2022 yılında 10 çiftçiyle deneme ekimi yapıldığı ve olumlu sonucun alınmasıyla üretim aşamasına geçildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

''Deneme ekimde bitki gelişiminin iyi olduğu görüldü ve bitki söküm hasadı yapılmayarak çoğaltılmaya bırakılmıştır. Projenin yürütülmesi planlandığı şekilde devam etmektedir. Bugünkü şartlarda çiftçiler dekar başına üretimden 600 bin lira gelir elde edecek. Projeye kadın çiftçilerimizi de dahil ettik. 30 çiftçimizden 8'i kadın.'' 
SALEP BİRLİĞİ OLUŞTURULUYOR
Salep üretiminde Ergani'nin de iddialı olduğu ve üretici sayısının giderek arttığı belirtilirken, çiftçilerin örgütlenmesinin sağlanması çalışmalarına başlandığı bildirildi.
İlçede bu amaçla Salep Üretim Birliği kurulacağı ve ürün yetiştirme, ürün işleme ve pazarlama konusunun birlik tarafından yapılacağı öğrenilirken, ileriki aşamada, salep öğütme tesislerinin kurulacağı da bildirildi.
Tarım Müdürlüğü yetkilileri, çiftçilere teknikmkonularda her türlü desteğin verildiğini söyledi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine