Advert

Kaya; ‘Ergani’nin tüm yollarını asfalt yapacağız’

Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, asfalt ve parke çalışmaları, belediye bütçesi, Büyükşehir Belediyesi yasasını Ergani Haber Gazetesi’ne değerlendirdi.

Kaya; ‘Ergani’nin tüm yollarını asfalt yapacağız’
Bu içerik 4347 kez okundu.

“DOĞALGAZ ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI PARKE ÇALIŞMAMIZI ERTELEDİK”
Diyarbakır Elazığ yolunun alt tarafı Şirinevler, İstasyon ve Bagür Mahallesinde parke taşı döşeme çalışması yapacaklarını ifade eden Kaya, “Bu mahallelerde yapılacak parke çalışması için ihaleye çıktık. İki kez ihaleye çıktık, geri çektik.  Nedeni? Bugune kadar hiç parke yapılmayan Şirinevler mahallesinde 60-70 bin metrekarelik alanı planlamaya almıştık. Sonra öğrendik ki, Diyargaz oraya doğalgaz çekecek. Şimdi bu mahalleyi yaparsak, önümüzdeki yıl yeniden o mahalleye gireceğiz. Yaptığımız her şey boşa gidecek. Başka yerlerde planlama yaptık, bu kez yine aynı şekilde ana hat çekilmiş bu kez yan hatlar çekilmeye başlandı. Ondan dolayı üst yapı yapmış olsaydık, seneye bir daha yapmış olacaktık. Üst yapıyı yani parkeyi bundan dolayı erteledik. Asfaltı ana arteller için aldık. 
“PARKE YERİNE ASFALTLAMAYI UYGUN GÖRÜYORUZ”
Bütün dünyada ana arteller asfalttır. Ana artellerin parke olduğu birkaç yer gördüm, bu yerlerin hepsi de bizim bölgemizde. Ana artellere asfalt serilmesindeki avantajları; bildiğiniz gibi ana arteller trafiğin kısmen daha hızlı aktığı alanlar ve araçların ön düzenleri parke de çok daha yıpranıyor. Ergani’de bu şikayeti çok fazla duydum. Ayrıca parke alt yapısı düzgün olmayan yerlerde çabuk deforme oluyor. Geçen yıl yapılan parkeler bile şuan itibariyle deforme olmuş. Asfaltta böyle birdurum yok. Türkiye gibi ülkelerde planlamalar yapılmadan iş yapılıyor. Örneğin; şimdi bir yıl sonra bir bakarsınız, Dicle DEDAŞ hatları yere çekeceğini söyler. Bir kazı yapacak. Yine bir yıl sonra Türk Telekom gelip hatları yerin dibine çekeceğini söyler. İki yıl sonra başka bir alt yapı çalışması yapıldı. Bu kez işte DİSKİ’de şebekeleri yenilemek isteyecek. Bu kazılar yapıldığında parkede ortaya çıkan zarar ve parkedeki tahribat çok fazla olur. O tahribatı gidermek de çok fazla maliyete yol açıyor. Örneğin, Dicle yolunda 20 çeşit parke ile döşenmiş. Ama asfalt çok düzenli yapılabiliyor. Yani cetvel gibi kesiyorsunuz, kapattığınızda da öyle kalıyor. 2-3 yıl sonra renk farkı da ortadan kalkıyor. Çok fazla yolda yama yapılmış hissi olmuyor. Yani parke ilk maliyet açısından asfalttan daha avantajlı ama uzun vadede asfalt parkeden daha avantajlı. Tamiratı daha kolay olduğu için” dedi. 
“DOĞALGAZ FİRMALARI ÇOK FAZLA TAHRİBAT YARATIYOR”
Başkan Kaya, Türkiye’deki 222 İlçeye yapılacak doğalgaz çalışmasında aralarında Ergani’nin de bulunduğu Belediyeler yapılan protokolde, doğalgazın ilçelerine gelişinden sonra üst yapının tamiratını üstleneceğine yönelik taahhüt verdiğini hatırlatarak, “Bu protokol Diyargaz ve diğer gaz şirketlerinin elini güçlendirdi. Doğrusunu söylemek gerekirse, doğalgaz firmaları protokolden dolayı pervasızca çalıştıklarına inanıyorum. Fazla tahribat yaratıyorlar. Çünkü üst yapı maliyeti doğalgaz şirketlerine çıkmıyor. O anlamda Belediyeyi çok ciddi sıkıntıya soktular.  Bu benzer şikayetleri diğer belediyelerde bulunuyor” ifadelerini kullandı. 
“ASFALT İHALESİ KİK’E YAPILAN İTİRAZA TAKILDI”
Asfalt ihalesini yaptıklarına işaret eden Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, şöyle dedi: 
“Asfalt ihalesini yaptık. KİK’e yapılan itiraz nedeniyle bekliyoruz. KİK, yapılan bu itirazı dikkate almazsa önümüzdeki  hafta itibariyle parke sökümü, ardından da asfaltma çalışmasına başlarız. 
“KİK İTİRAZI UZATIRSA, YOLLARI BETON İLE KAPATACAĞIZ”
Eğer ki KİK’teki itiraz uzarsa, Kışın yollar çamur olmasın diye mevcut yerleri beton ile kapatacağız. Asfalt parkeye göre daha çabuk seriliyor. O anlamda seri çalışacağız. Asfaltlamaya doğalgazın tamamıyla bittiği yerlerden başlayacağız. Asfaltlamaya geç başlamamızın altında KİK’e yapılan itirazın yanı sıra, Eski Diyarbakır yolu ile Sanayi sitesine kadar olan alanda 26 tane elektrik direği var. Belediye olarak, Dicle EDAŞ’a direklerin yolun ortasından çekilmesi, gerekli görülürse yer altına alınmasına ilişkin başvuruda bulunduk. Yer altından geçirmek mümkün değil, çünkü makro bir plan gerektiriyor. Onu yapamadılar. 26 direkte ihaleli iş olduğu için bu yıl ödenek ve planlamaları yok, dolayısıyla biz 26 direğin 26’sını biranda yolun kenarına çekemeyiz. Asfaltlama yaparken onun da tedbirini alacağız. Sanayinin başından sonuna kadar bir duvar ördük. Çünkü yolumuz şuan Sanayi tarafından bir miktar doğal bir işgal altında. O yol oradan genişleyecek. Duruma göre ölçeceğiz. Mümkün olursa duble bir yol yapacağız. Orada geniş kaldırımlı bir yol yaratmaya çalışacağız. Sanayinin çevresine estetik de kazandırmak istiyoruz. O da bizi biraz geciktirdi”
“BÜYÜKŞEHİR YASASI ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLIYOR!”
Büyükşehir yasasının çevre ilçelerini kötü etkilediğine işaret eden Ergani Belediye Başkanı Kaya, “Büyükşehir Yasasının çıkışından bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi, Ergani belediyesinin takriben 100 ile 120 bin lira parasını çekmiş. Bizim dönemimizde 7 ayda ortala ayda 2 milyon lira çekmişse hadi 12 milyon lira olsun. Sizce bu 12 milyon TL’den 120 bin lirası Ergani’ye harcandı mı? Büyükşehir Belediyesi’nin ne faaliyeti oldu Ergani’ye? Hiçbir faaliyeti olmadı. 
“YASANIN YARATTIĞI TAHRİBAT HİZMETLERİMİZİ ENGELLİYOR”
Dolayısıyla bu yasanın yarattığı tahribat bizim önümüzü kesiyor. Şuanda mezarlıklardan sorumlu Ergani Belediyesi değil. Ama Ergani’de Belediye başkanı sizsiniz, yönetim sizde. Ancak mezarlık veremiyorsunuz. Alt yapı, suyun sorumlusu biz olmuyoruz. Otoparktan dahi sorumlu değiliz. Çünkü Ulaşımın içerisinde bulunuyor. İlçe belediyeleri sadece temizlikten sorumlu gösteriliyor. Peki, Alt yapısı yapılmayan, üst yapısı olmayan, düzgün mezarlığı olmayan, otoparkı ve ulaşımı düzgün olmayan bir kentte siz istediğiniz kadar temizlik yapın, yeterince yansıtamazsınız. Büyükşehir Yasası, İlçe belediyeleri için çok önemli bir sıkıntıdır ve adaletsiz bir dönüşüm var. Bu yasası geçtiğimiz günlerde İzmir’de yapılan bir seminerde dile getirdim. Büyükşehir Belediye başkanlarına ‘vicdani olarak rahat mısınız?’ Sorusunu yönelttim. Bak siz adaletsizlik yapmışınız. İlçe belediyelerine de ‘siz hesabını sorabiliyor musunuz? Yok. Büyükşehir belediyesi bizim dönemimizde 10 milyon lira paramızı çektin. Ne sorma yetkiniz var, ne de büyükşehir bunu paylaşıyor. Önümüzde elimizi ve kolumuzu bağlayan bir yasa var. Siz işinizi yapmak için 55 kilometre mesafedeki Büyükşehir Belediyesinin kapısına gidiyorsunuz. İtfaiye müdürü atanmasına rağmen itfaiye Müdürünün yeri yok. Mezarlıklar müdürlüğünün temsilcisi yok. Merkezi planlamamı yapmak istiyorsunuz. Evet, Çevre şehircilik, Büyükşehir ve İlçe belediyesi imar planını yaparken ortaklaşsınlar. Biz kendi kafamıza göre imar planı yaparsak bozabiliriz. Çünkü çok teknik bir konudur. Ergani Belediyesi’nde jeoloji mühendisi, iyi bir mimar, şehir planlamacısı yok. Bunlar biraz daha merkezi, biraz daha büyük kurumların organize edebileceği alanlardır. Bunu anlıyorum. Ama ben Ergani’ye dikeceğim ağacı bile gidip Büyükşehir’den sormalıyım.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı