Advert

AİHM’DEN DEMİRTAŞ KARARI: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Ankara, Demirtaş’a 2 bin euro manevi tazminat, 1000 euro da mahkeme masrafı ödeyecek.

AİHM’DEN DEMİRTAŞ KARARI: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ
Bu içerik 1270 kez okundu.

Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. DW Türkçe’nin Strasbourg temsilcisi Kayhan Karaca’nın aktardığı mahkeme kararına göre, Türkiye hükümeti Demirtaş’a 2 bin euro manevi tazminat, 1000 euro da mahkeme masrafı ödeyecek.

Mahkemeye başvuru Selahattin Demirtaş’ın 5 Temmuz 2005 tarihinde Diyarbakır İnsan Hakları Derneği yöneticisiyken ROJ TV’de yaptığı bir konuşma sonrasında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan mahkum edilmesiyle ilgili olarak yapılmıştı.

Kararda ne deniyor?

Kararda, Demirtaş’ın ‘demokratik bir toplumda tartışmasız şekilde kamusal bir endişe yaratan bir konu hakkındaki fikir ve görüşlerini aktardığı’ belirtildi; bu sözlerin ‘şiddete, silahlı direnişe veya isyana teşvik’ olarak görülemeyeceği, ‘nefret söylemi de teşkil etmediği’ belirtildi. AİHM kararında, Demirtaş’a yöneltilen terör propagandası yapma suçlamasının orantısız olduğu vurgusu yapıldı.

AİHM, Demirtaş hakkında geçen kasımda aldığı kararda, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmederek Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istemişti. Mahkeme daha sonra tarafların yaptığı temyiz başvurusunu kabul ederek, davanın 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire’de görülmesini kararlaştırmıştı.

Kasım 2016’da tutuklanan Demirtaş hâlâ Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunuyor. (DW Türkçe)

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı