Advert

Erganili dengbêj Zülfikar Yumruk yaşamını yitirdi

Erganili dengbêj Zülfikar Yumruk yaşamını yitirdi
Bu içerik 4533 kez okundu.

Halk arasında "Zülfikar-ı Gulo"  olarak anılan dengbêj Zülfikar Yumruk yaşamını yitirdi.

Kilamlarıyla tüm Kürtlerin gönlünde taht kurmayı başaran, halk arasında “Zülfikar-ı Gulaî” olarak bilinen dengbêj Zülfikar Yumruk yaşamını yitirdi.

Bir yıldır rahatsız olan Zülfikar Yumruk  hayatını kaybetti.
Zülfikar Yumruk Kimdir?

Dengbej. Ergani doğumlu. Yörede "Xale Hacı Zülfikar-ı Gülo" adıyla da bilinmektedir. Bagürlüdür. Gençlik yıllarında davetler üzerine köy meclislerinde, düğünlerde söylediği Kürtçe şarkılarla önce kendi yöresinde tanınırdı. Daha sonra, 1970'li yıllarda İstanbul'dan gelen bir plak şirketi sahibi tarafından keşfedilip İstanbul'a götürüldü. O zamanlar da Kürtçe şarkı söylemenin yasak olması nedeniyle ancak Almanya'da plak yapılabilen parçaları yasadışı olarak Güneydoğuda piyasaya sürüldüğünde yok sattı.

Ünü Güneydoğuya yayılmış olan Zülfikâr Yumruk, şimdiye kadar 60 civarında kaset çıkarmıştır. Kürtçe yasağının kalkmasından sonra Diyarbakır'da da kaset çıkaran Zülfikar Yumruk, siyasal içerikli olmayan kasetlerinde kendi yaptığı bestelere yer vermektedir. Sanatçı geçtiğimiz yıllarda Diyarbakır'da meydana gelen ve 75 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasına dair de bir beste yapmıştır. Zülfikar Yumruk, TRT kanallarında ve diğer ulusal Tv kanallarında Kürtçe şiirler söyledi.

KAYNAK: İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013).

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı