Advert

Kendine Yeten Evler, Kendine Yeten Kentler..

Sur ilçesinde yaşayan çoğu kadın girişimciler, imkanlarını zorlayarak, hünerlerini sergileyerek ç˜Kendine Yeten Evler, Kendine Yeten Kentlerç™i hayata geçiriyor. Hasırlı Mahallesiç™ndeki, Merhali, Leylek ve Karadeniz sokaklarında yaşayan azimli kadınlar,

Kendine Yeten Evler, Kendine Yeten Kentler..
Bu içerik 3337 kez okundu.

Sur Belediye Başkanı Gülbahar Örmek, Meclis Üyeleri Semra Turan ve Azize Kutlu ‘Kendine Yeten Evler’i ziyaret ederek, buralarda çalışan kadınların farkıl farklı öykülerini dinlediler.

Şükriye Teyze dikiyor, eşi satıyor

Şükriye Teyze, evinin bir odasını atölyeye çevirerek kızıyla beraber burada dikiş dikiyor. Yirmi yıldan beri bu işi yaptığını söyleyen Şükriye Teyze, şöyle diyor:

“Önceleri evin tek odasını kullanarak dikiş dikiyordum. Eşim diktiğim ürünleri arabada gezdirerek satıyordu. Daha sonra talebin artması sonucu, kullandığım odayı büyüterek dükkân haline getirdim. işler artmaya başlayınca, tek başıma zorlanmaya başladım. Kızım da bana yardım etmeye başladı. Şimdi beraber çalışarak, dükkanda dikiş dikiyoruz. Eşim de diktiğimiz ürünleri dolaşarak satmaya devam ediyor. Kendi işimizi yaparak kimseye muhtaç olmadan ailece geçimimizi sağlıyoruz.”

Annesinden öğrendiği terziliği, kızlarına öğretti

Şevkiye Teyze’nin hikâyesi ise bambaşka. O, annesinin kendisine verdiği dikiş makinesiyle dikiş dikmeye başlamış. Bu işe başlama hikâyesini Şevkiye Teyze, şöyle anlatıyor:

“Benim annem terziydi. O zamanlar makine olmadığı için annem eliyle dikiyordu. Her türlü kıyafeti dikebiliyordu. Bir dönem kardeşim çalışmak için Almanya’ya gitti. Anneme gönderdiği parayla, annem ilk dikiş makinesini satın alarak, bana ve ablama terziliği öğretti. Daha sonra ben evlendim. Annem sonradan makinesini bana vererek, terzilik yapmamı söyledi. ‘Mesleğin olsun, kendi kazancını kendin sağla’ diye de öğütledi. Yaklaşık 40 yıldır terzilik yapıyorum. BU işe de hala devam ediyorum. Ben de annem gibi yaparak, terzilik mesleğini kızlarıma da öğrettim. Şimdi kızlarımla beraber dükkâna çevirdiğimiz bu odada çalışıyoruz.”

Biri dükkan işletiyor, diğer artıkları değerlendiriyor

Gazali Bal ise, küçük bir bakkal işletiyor. Eşi ile beraber işlettiği bu bakkalda, dönüşümlü olarak kalıyorlar. Hesap işlerinde daha iyi olduğu için, hesabı kendisi tutuyor.

Duriye Teyze ise Şevkiye ve Şükriye Teyze’den aldığı artık kumaşlarla seccade, bahçe için çanta, hamur bezi ve sofra bezi dikiyor. Diktiklerini ise isteyenlere ücretsiz olarak veriyor. 

Girişimci kadın örneği

Sur ilçesindeki Hasırlı Mahallesi Karadeniz, Merhali ve Leylek sokaklardaki bu çalışmaları yerinde gezip gören Sur Belediye Başkan Yardımcısı Gülbahar Örmek, şunları söyledi:

“Kendi evinde terzilik yapan ve daha önce evin içinde saklıyken şimdi dükkânlar açmaya başladılar. Birinci örnekte gördüğünüz gibi anne ve kız birlikte çalışıyorlar, eşi ise seyyar satıcılık yaparak üretilen ürünleri satıyor. Önceleri kadınların çalışmaları garipsenirken şimdi ise bu çalışmalar takdir görüyor. Diğer tarafta ise kadın eşi ile beraber bakkal işletiyor. Hem ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar hem de girişimci kadın örneği gösteriyor” dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine